fbpx

Consultații ginecologice

Un examen ginecologic oferă informații despre starea de sănătate a organelor genitale, medicul ginecolog fiind specializat în îngrijirea bolilor aparatului reproducător feminin

#ginecologie cluj

Consultație ginecologică

În ce constă controlul ginecologic

Consultația ginecologică este un pas obligatoriu în existența femeii. Vizita la medicul ginecolog va însemna, în general, un examen al pelvisului, recoltarea pentru testul Babeș-Papanicolau și analiza secreției.

Un examen ginecologic oferă informații despre starea de sănătate a organelor genitale, medicul ginecolog fiind specializat în îngrijirea bolilor aparatului reproducător feminin

Când ar trebui să mergeți la un examen ginecologic ?

Odată cu apariția primului ciclu menstrual și cu începutul transformărilor legate de pubertate, adolescentele trebuie să meargă la ginecolog. Chiar dacă nu au avut contact sexual, ele au cu siguranță întrebări în legătură cu sexualitatea lor, cu felul în care trupul li se schimbă cu fiecare zi.

O adolescentă corect informată va putea face cele mai bune alegeri în ceea ce privește viață ei sexuală, va ști cum să prevină sarcini nedorite și să se păzească de boli cu transmitere sexuală. În plus, o relație de încredere și un dialog real cu medicul ginecolog o vor pregăti pentru viata ei de femeie adultă. Daca sunteți mama unei fete adolescente, încurajați-o și însoțiți-o (dacă dorește) la prima ei consultație ginecologică.

Odată ce ați devenit activă din punct de vedere sexual, este recomandat să vă faceți testului Babeș-Papanicolau anual până la vârsta de 30 de ani. După ce ați depășit această vârstă și ați avut deja 3 teste consecutive cu rezultate normale, puteți face consultația din 3 în 3 ani. Testul Babeș-Papanicolau are rolul de a depista cancerul de col uterin. Efectuarea cu regularitate a testului înseamnă descoperirea precoce a acestei afecțiuni și, în consecință, șanse mult mai bune în tratarea ei cu succes.

Exceptând acest control anual obligatoriu, adresați-vă ginecologului daca apar următoarele situații:

secreții vaginale anormale sau persistente;
tulburări ale ciclului menstrual (cantitate foarte mare sau foarte mica, ciclu neregulat, sindrom premenstrual accentuat);
sângerări după contactul sexual sau intre doua cicluri;
posibilitatea existenței unei eventuale sarcini;
simptome sau tulburări legate de organele sexuale.
.

Ce trebuie să faceți înainte de vizita pentru examenul ginecologic

Programați vizita la medicul ginecolog după terminarea sângerării menstruale. Cu cel puțin 24 ore înainte de examen, nu faceți dus intravaginal, nu folosiți tampoane intravaginale, creme vaginale sau supozitoare intravaginale, evitați contactul sexual.

Consultația medicală are doua părti principale : discuția cu pacientul și examinarea clinică – discuția cu pacientul (anamneza) fiind întotdeauna prima. După ce acestea au fost făcute, daca este nevoie, se completează cu investigațiile de laborator sau paraclinice.

Pentru a ușura înțelegerea stării de sănătate, a posibilelor probleme, este bine să țineți o evidența a evoluției ciclului menstrual – este bine să vă notați date despre durata ciclului menstrual, date despre sângerările menstruale : frecvența, durata, cantitatea, despre simptome înainte și în timpul perioadei de menstruație, despre diferite alte simptome caracteristice ciclului dumneavoastră menstrual.

Când vă duceți la un examen ginecologic pentru prima data, veți fi întrebată despre istoricul medical în general și cel reproductiv în special, al dumneavoastră și cel al familiei. Puteți, de asemenea să fiți întrebată despre :

data și durata ultimei sângerări menstruale (menstre)
dacă și ce fel de metoda contraceptiva folosiți
dacă ați fost vreodată însărcinată
dacă sunteți fumătoare, dacă beți alcool, dacă folosiți droguri, dacă și ce fel de medicamente folosiți
Examenul ginecologic poate fi recomandat de către medicul specialist și femeilor care nu au început activitatea sexuală (virgine), , în acest caz, examenul rezumandu-se la controlul extern, putând fi însoțit de o ecografie.

Un examen ginecologic poate include următoarele :

măsurarea tensiunii arteriale
măsurarea înălțimii și greutății
examinarea sânilor
examen de abdomen inferior
examen rectal
examen pelvin
testul Babeș-Papanicolau
Aceste teste și examene sunt stabilite de medicul dumneavoastră, ținând cont de vârstă, antecedentele personale și istoricul medical.

Informaţii despre tușeul vaginal

Pentru tușeul vaginal vi se vă cere să vă întindeți pe o masă cu suporturi speciale pentru picioare. Medicul își va pune mănuși de unică folosință pentru examen. Pentru început medicul verifică vizual și manual vulva – zona exterioară a organelor genitale. Apoi, medicul va introduce în vagin un instrument numit “speculum” sau “valve”. Acesta îi permite să vadă interiorul vaginului și colul uterin. De asemenea, acest instrument permite medicului colectarea unor celule pentru testul numit Babeș – Papanicolau.

Testul Babeș – Papanicolau constă în analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafață colului uterin (cevix) și se folosește pentru a detecta celulele cervicale anormale sau neobișnuite (celule atipice) sau pentru a descoperi unele semne de infecție în aceasta zonă. Pentru interpretarea rezultatului testului Babeș – Papanicolau, programați-vă o vizită de control la medicul curant.

Apoi, medicul va face un examen intern introducând degetul arătător și mijlociu în vagin. Prin acest examen se verifică mărimea și forma uterului, trompelor uterine și ovarelor. Deoarece medicul nu poate vedea aceste organe, vă va examina și apăsând cu cealaltă mână pe abdomen. În funcție de situație, medicul vă poate, de asemenea, face un examen rectal.

Spuneți medicului dumneavoastră daca oricare dintre aceste proceduri vă creează disconfort.

Cât durează un consult ginecologic?

Acest examen durează câteva minute.

În final, medicul vă va spune care sunt rezultatele examenului, cum și când veți primi rezultatele testului Babeș – Papanicolau sau ale altor teste de laborator recomandate.

Puneți medicului orice întrebări în legătură cu starea de sănătate a organelor de reproducere și cereți explicații dacă exista informații pe care nu le înțelegeți. În final, întrebați când este următoarea vizită pe care trebuie să o faceți la cabinet.

Aflați totul despre cum decurge prima vizită la ginecolog în calitate de viitoare mămică – cât de importantă este și de ce?

Screening cancere

Screening-urile sunt teste și investigații menite să descopere boli grave, precum cancerul, înainte de apariția simptomelor specifice, când tratamentul este net eficient. Testele de screening nu dor și sunt recomandate regulat în funcție de vârstă, starea de sănătate, istoricul medical și expunerea la diferiți factori de risc

Screening-ul constă în căutarea cancerului înainte de apariția simptomelor. Acesta poate detecta cancerul într-un stadiu precoce. Când celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai ușor de tratat.

La momentul apariției simptomelor este posibil că celulele maligne să fie deja răspândite.

Testele screening se fac în momentul în care pacientul nu prezintă simptomatologie. Dacă rezultatul unui test screening este anormal este nevoie de mai multe investigații pentru a vedea dacă există cancer. Acestea se numesc teste diagnostice.

Aflați totul despre cancerul de col uterin – cauze, prevenție și tratament

Sterilitate în cuplu 

Infertilitatea este diagnosticată atunci când sarcina nu apare după un an, timp în care au avut loc raporturi sexuale neprotejate. În acest caz este nevoie de o evaluare pentru infertilitate.

De asemenea, atunci când ne referim la cauzele infertilității, aceasta poate fi:

De cauză feminină, aproximativ 35 % din cazurile de infertilitate
De cauză masculină, aproximativ 30 % până nu demult, în ultimii ani fiind implicată și până la 50% din cazuri
Cauze mixte, 20%
Fară o cauză aparenta, 15%
Sterilitate în cuplu cluj

Apariția vieții rămâne un miracol, în timp ce neaparitia unui urmaș pentru un cuplu constituie o problemă.

În România, aproximativ unul din șase cupluri suferă de infertilitate, iar aceasta afecțiune începe să se întâlnească tot mai des la populația cu vârste cuprinse între 28 şi 38 ani, conform ultimelor statistici. Ce este infertilitatea rămâne însă,o întrebare tot mai frecvent auzită în zilele noastre.

Evaluarea cuplului infertil trebuie să țină seama de toate verigile procesului de concepție: ovulația, transportul tubar al ovulului, producția și viabilitatea spermatozoizilor, eliberarea în vagin la momentul oportun, receptivitatea mucusului cervical, fertilizarea și receptivitatea uterină pentru implantare.

În general prima investigație în cadrul unei infertilități este spermograma. Este o analiză relativ simplă, puțin costisitoare, neinvaziva și rezultatul se obține într-un timp scurt. Ea va preciza din start capacitatea fertilă a bărbatului exprimata în numărul de spermatozoizi, mobilitatea și morfologia acestora.

Dacă aceste rezultate sunt în limite normale următoarele investigații (care sunt mai multe, complexe și de multe ori laborioase) se vor îndrepta spre factorul feminin al cuplului.

Iată care sunt principalele cauze ale infertilității la femei și bărbați

La femei:

Endometrioză – constă în creșterea anormală a celulelor endometriale (celulele care se desprind de pereții uterului în fiecare luna la menstruație) în afara uterului, ale carei simptome constau în principal în dureri pelvine înainte de menstruație, dar și în timpul actului sexual, la urinare sau în timpul tranzitului intestinal.

Vârstă înaintată – femeile sunt din ce în ce mai preocupate de carieră și ignoră ceasul biologic, astfel încât se trezesc prea tărziu că își doresc un copil, când șansele de concepție sunt scăzute iar riscul de malformații destul de ridicat. Dacă în cazul unei femei până în 30 de ani, riscul de a da naștere unui copil cu malformații este de 20%, peste 36 de ani proporția se schimbă, existând peste 80% șanse ca nou-născutul să sufere de anomalii congenitale iar sarcina să fie una problematică.

Trompe înfundate – cauzate de o infecție nedepistată și netratată (cum este de exemplu Clamydia, anexita etc.). Infecțiile urinare sunt frecvente la fetițe începând cu vârsta de 10 ani. Repetate, netratate sau diagnosticate tărziu, acestea deprimă imunitatea organismului care este apoi predispus la mai multe infecții sau suprainfecții, ce se răspândesc și afectează organele învecinate.

În timpul unei infecții urinare se produc inflamații locale ale căilor urinare (uretră, vezică, uretere) care determină apariția de aderente la organele aparatului reproducător din imediata apropiere – uter, trompe uterine. Aceste aderente limitează funcționarea normală a organelor, care nu își mai pot îndeplini corect rolul în cadrul procesului de reproducere.

Uter poziționat anormal, prea mic sau înconjurat de aderențe, cauzate de infecții genitale

Infertilitatea la bărbați:

Azospermia (afecțiune medicală caracterizată prin lipsa spermatozoizilor în materialul seminal), care este cauzată de stres, asociat cu fumat, alimentație nesănătoasă și consum excesiv de alcool.

Imposibilitatea de a obține sau de a pastra erecția

Ejacularea prematură sau lipsa acesteia

Raritatea actului sexual (mulți bărbați pot avea probleme cu erecția când sunt supuși presiunii de a concepe un copil)

Infecțiile bacteriene sau bolile cu transmitere sexuală pot provoca blocaje ale ductelor

Analize pentru depistarea cauzei infertilității:

Un prim pas important îl constituie analizele de testare a potențialului fertil. Depistarea timpurie a reducerii rezervei de celule reproductive poate motiva inițierea măsurilor preventive adecvate. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât eșecul concepției afectează ulterior încrederea în sine, visurile pentru viitor și relațiile cu cei din jur.

Pentru a ști exact de care parte se află problema infertilității în cuplul vostru, este necesar să faceți câteva analize medicale:

Pentru femei:

Analize de sânge – pentru a determina nivelul hormonilor implicați în ovulație și pentru a depista o eventuala infecție.

Biopsia endometriala – necesară pentru a stabili dacă ovulația are loc sau nu și dacă mucoasa uterină este pregătită din punct de vedere hormonal să primească o sarcina. Biopsia se efectuează exact înaintea începerii ciclului menstrual.

Ecografia – se examinează zona pelvina pentru a identifica posibile anomalii ale ovarelor și uterului.

Histerosalpingografia – se utilizează pentru evaluarea afecțiunilor uterului și a trompelor uterine, dacă există obstrucții sau alte probleme. Presupune injectarea unei substanțe de contrast în uter, iar cu ajutorul razelor X se determină dacă trece din uter în trompe.

Histeroscopia – cu ajutorul unui instrument mic se examinează interiorul colului uterin și al uterului pentru a descoperi neregularități.

Laparoscopia – medicul face o intervenție minim-invazivă prin care vă insera în abdomen un dispozitiv subțire dotat cu o camera de filmat cu ajutorul căruia examinează trompele, ovarele și uterul. Laparoscopia se folosește, în principal, ca modalitate de diagnosticare aendometriozei.

Pentru bărbați:

Examen fizic, inclusiv al zonei genitale

Analize de laborator ale materialului seminal – pentru evaluarea cantității, culorii și numărului de spermatozoizi, concentrația acestora, forma și mobilitatea acestora. De asemenea, se urmărește prezența unei infecții sau a unei posibile infecții a sângelui

Determinarea nivelului de testosteron sau a altor hormoni din sânge care duc la infertilitate.

sterilitate in cuplu cluj
Aparitia vietii ramane un miracol, in timp ce neaparitia unui urmas pentru un cuplu constituie o problema.

In Romania, aproximativ unul din sase cupluri sufera de infertilitate, iar aceasta afectiune incepe sa se intalneasca tot mai des la populatia cu varste cuprinse intre 28 şi 38 ani, conform ultimelor statistici. Ce este infertilitatea ramane insa,o intrebare tot mai frecvent auzita in zilele noastre.

Evaluarea cuplului infertil trebuie sa tina seama de toate verigile procesului de conceptie: ovulatia, transportul tubar al ovulului, productia si viabilitatea spermatozoizilor, eliberarea in vagin la momentul oportun, receptivitatea mucusului cervical, fertilizarea si receptivitatea uterina pentru implantare.

In general prima investigatie in cadrul unei infertilitati este spermograma. Este o analiza relativ simpla, putin costisitoare, neinvaziva si rezultatul se obtine intr-un timp scurt. Ea va preciza din start capacitatea fertila a barbatului exprimata in numarul de spermatozoizi, mobilitatea si morfologia acestora.

Daca aceste rezultate sunt in limite normale urmatoarele investigatii (care sunt mai multe, complexe si de multe ori laborioase) se vor indrepta spre factorul feminin al cuplului.

Iata care sunt principalele cauze ale infertilitatii la femei si barbati

La femei:

Endometrioza – consta in cresterea anormala a celulelor endometriale (celulele care se desprind de peretii uterului in fiecare luna la menstruatie) in afara uterului, ale carei simptome constau in principal in dureri pelvine inainte de menstruatie, dar si in timpul actului sexual, la urinare sau in timpul tranzitului intestinal.
Varsta inaintata-femeile sunt din ce in ce mai preocupate de cariera si ignora ceasul biologic, astfel incat se trezesc prea tarziu ca isi doresc un copil, cand sansele de conceptie sunt scazute iar riscul de malformatii destul de ridicat. Daca in cazul unei femei pana in 30 de ani, riscul de a da nastere unui copil cu malformatii este de 20%, peste 36 de ani proportia se schimba, existand peste 80% sanse ca nou-nascutul sa sufere de anomalii congenitale iar sarcina sa fie una problematica.
Trompe infundate – cauzate de o infectie nedepistata si netratata (cum este de exemplu Clamydia, anexita etc.). Infectiile urinare sunt frecvente la fetite incepand cu varsta de 10 ani. Repetate, netratate sau diagnosticate tarziu, acestea deprima imunitatea organismului care este apoi predispus la mai multe infectii sau suprainfectii, ce se raspandesc si afecteaza organele invecinate. In timpul unei infectii urinare se produc inflamatii locale ale cailor urinare (uretra, vezica, uretere) care determina aparitia de aderente la organele aparatului reproducator din imediata apropiere – uter, trompe uterine. Aceste aderente limiteaza functionarea normala a organelor, care nu isi mai pot indeplini corect rolul in cadrul procesului de reproducere.
Uter pozitionat anormal, prea mic sau inconjurat de aderente, cauzate de infectii genitale
La barbati:

Azospermia (afectiune medicala caracterizata prin lipsa spermatozoizilor in materialul seminal), care este cauzata de stres, asociat cu fumat, alimentatie nesanatoasa  si consum excesiv de alcool.
Imposibilitatea de a obtine sau de a pastra erectia
Ejacularea prematura sau lipsa acesteia
Raritatea actului sexual (multi barbati pot avea probleme cu erectia cand sunt supusi presiunii de a concepe un copil)
Infectiile bacteriene sau bolile cu transmitere sexuala pot provoca blocaje ale ductelor
Analize pentru depistarea cauzei infertilitatii:

Un prim pas important il constituie analizele de testare a potentialului fertil. Depistarea timpurie a reducerii rezervei de celule reproductive poate motiva initierea masurilor preventive adecvate. Acestea sunt cu  atat mai  importante cu cat esecul conceptiei afecteaza ulterior increderea in sine, visurile pentru viitor si relatiile cu cei  din jur.

Pentru a sti exact de care parte se afla problema infertilitatii in cuplul vostru, este necesar sa faceti cateva analize medicale:

Pentru femei:

Analize de sange – pentru a determina nivelul hormonilor implicati in ovulatie si pentru a depista o eventuala infectie.
Biopsia endometriala – necesara pentru a stabili daca ovulatia are loc sau nu si daca mucoasa uterina este pregatita din punct de vedere hormonal sa primeasca o sarcina. Biopsia se efectueaza exact inaintea inceperii ciclului menstrual.
Ecografia – se examineaza zona pelvina pentru a identifica posibile anomalii ale ovarelor si uterului.
Histerosalpingografia – se utilizeaza pentru evaluarea afectiunilor uterului si a trompelor uterine, daca exista obstructii sau alte probleme. Presupune injectarea unei substante de contrast in uter, iar cu ajutorul razelor X se determina daca trece din uter in trompe.
Histeroscopia – cu ajutorul unui instrument mic se examineaza interiorul colului uterin si al uterului pentru a descoperi neregularitati.

Laparoscopia – medicul face o interventie minim-invaziva prin care va insera in abdomen un dispozitiv subtire dotat cu o camera de filmat cu ajutorul caruia examineaza trompele, ovarele si uterul. Laparoscopia se foloseste, in principal, ca modalitate de diagnosticare aendometriozei.
Pentru barbati:

Examen fizic, inclusiv al zonei genitale
Analize de laborator ale materialului seminal – pentru evaluarea cantitatii, culorii si numarului de spermatozoizi, concentratia acestora, forma si mobilitatea acestora. De asemenea, se urmareste prezenta unei infectii sau a unei posibile infectii a sangelui
Determinarea nivelului de testosteron sau a altor hormoni din sange care duc la infertilitate.

Ginecologie Cluj

Dr. Alin Butnaru

Medic primar obstetrică ginecologie
Program consultații
Marți 17:00-20:00 Joi 17:00-20:00

Dr. Ciprian Hălmăgean

Medic primar obstetrică-ginecologie
Program consultații
Luni 16:00-19:00
 Miercuri 16:00-19:00
Vineri 16:00-19:00

Dr. Eli Szendrei



Medic specialist obstetrică-ginecologie
Program consultații
Joi 15:00-16:30 
doctor daisa delia ginecologie halmasan cluj

Dr. Daisa Delia

Medic specialist obstetrică-ginecologie
Program consultații
Luni 13:00 - 15:00
Marți 11:00 - 13:00
Miercuri 13:00 - 15:00
Joi 16:30 - 19:00
Vineri 10:00 - 12:00

Telefon: 0746 482 819

petru halmagean

Dr. Petru Hălmăgean

Medic primar obstetrică-ginecologie
Program consultații
Luni 16:00 - 19:00
Miercuri 16:00-19:00
Vineri 16:00-19:00
doctor fara poza

Dr. Popa Iulia

Medic specialist obstetrică ginecologie
Program consultații
Joi 15:30 - 17:00

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029

WhatsApp

0741 230 031
Luni – Vineri 09:00 – 19:00

SEO & Marketing EWdigital | GDPR | Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan, Cluj-Napoca | Urmariti-ne!

apartmentphone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram