fbpx
hello world!

Bolile pe care le transmit căpușele – simptome și tratament

Din acest articol vei afla:

Ce sunt căpușele și în ce zone apar? Căpușele sunt insecte parazite din clasa arahnidelor, înrudite cu păianjenii și paraziții. Acestea se găsesc în iarbă înalta și în zonele umbroase și pot ajunge cu ușurință pe corpul animalelor și oamenilor (ectoparaziti).

Dimensiunile căpușelor pot varia, iar cu cât se hrănesc mai mult cu sângele gazdelor, cu atât devin mai mari (hematofagi). Astfel, acestea pot ajunge de la 2-3 mm, până la 10 mm. În plus, înainte să se hrănească, căpușă are corpul plat, iar după ce se hrănește, corpul devine rotund.

Dacă nu sunt îndepărtate, acestea pot popula o singură gazdă între 24 și chiar 48 de ore. Masculii sunt de culoare neagră, în timp ce femele sunt negre și au abdomenul de culoare roșie. Căpușele nu pot zbura, ci se târăsc încet, preferând în special zonele cu vegetație bogată și iarbă înalta.

Cand este periculoasa muscatura de capusa – bolile pe care le transmit căpușele – simptome și tratament

Căpușele se află pe locul doi după țânțari în ceea ce privește transmiterea de boli infecțioase atât la oameni, cât și la animale. Perioada cu cel mai mare risc este primăvară spre vara, atunci când apar în zonele cu iarbă înalta, în locurile umbroase, parcuri și grădini, iar durata medie de viață a unei căpușe este de doi ani.

Bolile pe care le transmit căpușele

Boala Lyme

Pentru că infecția să fie transmisă, căpușă rămâne de obicei atașată de piele timp de 36 până la 48 de ore, iar primele simptome apar de obicei în primele 30 de zile de la mușcătura. Boala Lyme este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisă de căpușă de căprioară, una dintre cele mai mici căpușe că dimensiuni.

Inițial, apare eritemul migrator, un rash cutanat dispus concentric în jurul muscaturii, care poate să persiste până la 4 săptămâni dacă nu este tratat la timp. Această este prima faza a bolii, însă apare în numai 60 – 80% de cazuri, iar absența eritemului migrator nu înseamnă că infecția nu este prezența în corp.

În câteva zile sau săptămâni, această erupție cutanata începe să se extindă pe suprafață pielii și, uneori, poate fi însoțită de senzație de arsură sau mâncărimi. Tot în această faza, pot să apară febra, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare.

În următorul stagiu, pot să apară multiple erupții cutanate în diferite zone ale corpului. Când infecția provocata de bola lyme diseminează apar durerile în piept, palpitații, paralizie facială, tulburări de memorie, atenție și somn, episoade de sincopă (pierderi de cunoștință). Aceste simptome apar la câteva săptămâni sau luni de la mușcătura.

În ultima faza, adică în stadiul III, încep să apară și alte simptome precum acrodermatita cronică atrofică, care afectează extremitățile corpului. Acestea încep să se decoloreze și să se inflameze, iar ulterior vor începe să se atrofieze.

Cele mai multe cazuri de Boala Lyme sunt tratate cu antibiotice, timp de două săptămâni. În cazul în care nu este tratată la timp pot să apară complicații precum infecții la inima, articulații și sistemul nervos.

Encefalită de căpușe

Această este o infecție care se manifestă la nivelul sistemului nervos central, iar primele simptome apar de obicei la patru săptămâni de la mușcătura. În prima faza apare oboseală, febra, cefalee, mialgii și greață. Netratată la timp, encefalită de căpușe duce la apariția meningitei și encefalitei, o inflamație a creierului. În cazul acestui tip de infecție este necesară spitalizarea.

Nu există un tratament pentru această boală, însă rată mortalității este mică, iar persoană infectată poate rămâne cu afecțiuni neurologice. Cu toate acestea, encefalită de căpușe poate fi prevenită cu ajutorul unui vaccin care se numește FSME-IMMUN, un tip pentru adulți și altul pentru copii.

Cum recunoști mușcătura de căpușă

De obicei, mușcăturile de căpușe sunt nedureroase și există posibilitatea că oamenii să nu sesizeze că au fost mușcați decât atunci când încep să apară diferite simptome.

În momentul în care muscă, este eliberată o substanță anticoagulanta și antiinflamatoare care reduce durerea, motiv pentru care mușcăturile de căpușe sunt indolore.

Căpușele preferă zonele calde și umede de pe corp, iar odată ce ajunge pe gazdă, această migrează de obicei către zona inghinală, axile și par. Când ajung în aceste locuri, căpușă îți introduce capul sub piele și începe să se hrănească cu sânge.

Mușcăturile pot fi identificate cu ușurință deoarece căpușele rămân atase de piele până când se vor desprinde singure de pielea gazdei după ce s-a hrănit suficient. Însă, în acest interval de timp, există un risc mare să fi transmis deja boli infecțioase.

Când poți apela la consult medical și tratament impotriva capuselor

Dacă nu poți îndepărta căpușă acasă, poți merge la medic, care îți va oferi în tratament de specialitate. Acesta va folosi o pensetă specială (curbă și cu vârful bont) cu care va extrage căpușă, având grijă să nu secționeze corpul capusei.

După îndepărtarea capusei, medicul poate să prescrie antibiotice, în cazul în care este necesar, pentru a preveni apariția inflamațiilor.

Medicamentele care sunt recomandate în aceste cazuri sunt antihistaminicele, care ameliorează eritemul, edemul și pruritul, însă nu sunt recomandate copiilor.

Mai poate fi folosit și un spray anestezic local pe baza de benzocaina, loțiuni calmante sau antiinflamatoare precum aspirina sau ibuprofen.

În cazul muscaturilor de căpușe trebuie să urmezi pașii recomandați și nu trebuie să aplici unguente locale pentru a îndepărta mai repede căpușă deoarece acestea pot favoriza infectarea zonei. De asemenea, căpușă nu trebuie arsă cu chibritul sau brichetă deoarece poți provoca alte leziuni grave.

Tratament capuse Cluj – Informatii si programari la numarul de telefon: 0264593741. Centrul Medical Halmasan.

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram