Desfundarea trompelor uterine prin intervenție chirurgicală laparoscopică este articolul care vă va dezvălui ce înseamnă obstrucția trompelor uterine, care sunt cauzele înfundării trompelor uterine, care sunt tipurile de obstrucție tubară, precum și care sunt intervențiile chirurgicale care se pot efectua pentru a desfunda trompele uterine și pentru a reda doamnelor fertilitatea și capacitatea de a da naștere unui copil.
Aproximativ 25% din femeile infertile suferă de obstrucție tubară, adică trompele uterine sunt înfundate, fapt care împiedică fecundarea ovulelor de către spermatozoizi.
Ce sunt trompele uterine și cum ajută ele în fecundarea ovulului de către spermatozoid?
Trompele uterine seamănă cu două tuburi subțiri care se găsesc de o parte și de alta a uterului. Rolul trompelor uterine este de a transporta ovulul pregătit de fecundare către uter. Fecundarea ovulului matur de către spermatozoid are loc în capătul distal al trompei uterine, iar atunci când trompele uterine sunt înfundate, fecundarea devine imposibilă, fapt care conduce la infertilitate tubară sau, în cazuri destul de frecvente, la sarcini ectopice – adică extrauterine.
Ce este infertilitatea tubară?
Inferilitatea tubară presupune dificultăți în concepție deoarece, trompele uterine fiind înfundate, spermatozoidul nu poate să ajungă la ovul pentru a-l fecunda. Trompele uterine se pot înfunda din cauza unui blocaj, pentru că este prezentă o leziune sau pentru că o cicatrizare defectuoasă blochează unul sau ambele tuburi fallopiene.
De ce ni se înfundă trompele uterine?
Cauzele obstrucției trompelor uterine sunt multiple, iar dintre acestea amintim:
- infecțiile cu transmitere sexuală pot înfunda trompele uterine ca urmare a instalării bolii inflamatorii pelviene;
- infecțiile uterine, cauzate ca urmare a întreruperilor de sarcini sau după avorturile spontane, pot înfunda trompele uterine;
- endometrioza care se dezvoltă în uter poate înfunda trompele uterine;
- steriletul instalat incorect poate cauza ulterior înfundarea trompelor uterine;
- legarea trompelor uterine cauzează, evident, infertilitate tubară;
- cicatrizări incorecte în urma unor infecții sau în urma unor intervenții chirurgicale la nivel pelvian sau abdominal;
- afecțiunea netratată denumită salpingită poate înfunda trompele uterine;
- sarcina ectopică;
Care sunt simptomele atunci când suferim de obstrucție tubară?
Rareori obstrucția tubară redă vreun simptom pacientei, însă atunci când se întâmplă acest lucru, femeia poate să sufere ocazional de dureri abdominale și poate să facă febră. Cel mai relevant indiciu al trompelor înfundate o reprezintă infertilitatea.
Cum putem diagnostica obstrucția tubară / infertilitatea tubară?
Atunci când femeia nu rămâne însărcinată, medicul specialist poate să recomande una din următoarele investigații:
- histerosalpingografia – investigație imagistică cu substanță de contrast care evidențiază uterul și trompele uterine;
- histerosonograma cu soluție salină – investigație ecografică cu soluție salină care evidențiază uterul și trompele uterine;
- histerosonografia cu contrast ecografic – cea mai modernă investigație ecografică.
- laparoscopie exploratorie – pentru a vedea în timp real, chiar din interior, cauzele obstrucției trompelor uterine.
Ce forme de obstrucție tubară sunt cunoscute?
Formele de obstrucție tubară cunoscute sunt:
- Obstrucție tubară proximală: unilaterală sau bilaterală – trompa uterină este blocată în partea superioară, acolo unde are loc fecundarea ovulului de către spermatozoid;
- Obstrucție tubară distală: parțială sau totală – pe trompele uterine există niște depuneri care împiedică fecundarea evolului de către spermatozoid;
- Hidrosalpinx – trompele uterine sunt invadate de lichid și nu se pot evacua / drena singure, fapt care împiedică procesul de fertilizare.
Cum se tratează obstrucția tubară?
Desfundarea trompelor uterine se realizează, de regulă, printr-o intervenție chirurgicală laparoscopică, minim-invazivă. În funcție de natura obstrucției tubare, de localizarea blocajului și de întinderea acestuia, medicul specialist poate recomanda una din următoarele intervenții chirurgicale:
- Reanastomoza tubară – presupune dezlegarea trompelor uterine (dacă acestea au fost închise anterior pe cale chirurgicală);
- Salpingotomia – presupune rezecția unei părți din trompa uterină;
- Salpingostomia – presupune realizarea unei deschideri în trompa uterină;
- Fimbrioplastia – presupune refacerea marginilor libere și franjurate ale trompelor uterine;
- Histerosalpingoscopia – presupune introducerea unui cateter prin colul uterin, până în trompa uterină. Această procedură se realizează atunci când obstrucția se află în vecinătatea uterului. Intervenția se realizează prin ghidaj fluoroscopic și histeroscopic.
Care este rata de succes a unei operații de desfundarea trompelor uterine prin intervenție laparoscopică?
Rata de succes a unei astfel de intervenții este de peste 60%. Așadar, peste 60% din femeile care au apelat la desfundarea trompelor uterine au rămas însărcinate ulterior și au putut păstra sarcina dorită, dând naștere unui bebeluș perfect sănătos.
În cazul extirpării unei porțiuni mari din trompa / trompelor uterine, ca urmare unor leziuni grave, este recomandată fertilizarea in vitro. În acest caz, femeile nu pot rămâne însărcinate pe cale naturală, fiind indicată inseminarea artificială.
Când este recomandat să urmăm un tratament chirurgical pentru desfundarea trompelor uterine?
Este indicat să ne supunem unei intervenții chirurgicale laparoscopice atunci când suferim de obstrucție a trompelor uterine, nu putem rămâne însărcinate și nu avem alte probleme de fertilitate.
Ce trebuie să facem înainte de operația laparoscopică de desfundarea trompelor uterine?
Înainte de intervenția chirurgicală laparoscopică trebuie să:
- Facem toate analizele și investigațiile recomandate de medicul specialist;
- Facem o consultație preanestezică pentru evaluarea și evitarea oricăror riscuri care pot surveni în timpul anesteziei generale;
- Cu cel puțin 12-24 ore înainte de intervenția chirurgicală, la recomandarea medicului anestezist, vom întrerupe anumite tratamente pe care le luam în mod normal;
- Cu cel puțin 12 ore înainte de intervenția chirurgicală nu vom mai mânca și nu vom mai bea niciun fel de lichid;
- Ne liniștim psihic și avem încredere în succesul operației;
Este necesară internarea în cazul unei intervenții chirurgicale de desfundare a trompelor uterine?
Da, pacienta poate să rămână internată pentru câteva zile, în funcție de complexitatea intervenției și de rapiditatea cu care pacienta se recuperează.
Cât timp durează recuperarea în cazul operației de desfundarea trompelor uterine pe cale laparoscopică?
Recuperarea poate să dureze câteva zile până la 2-3 săptămâni în funcție de complexitatea intervenției și de modul în care pacienta răspunde la această procedură medicală.
Există riscul complicațiilor după intervenția chirurgicală laparoscopică de desfundare a trompelor uterine?
Câteva dintre urmările acestei operații, mai ales din cauza anesteziei generale care se efectuează, pot fi:
- dureri abdominale;
- vomă;
- greață;
- febră;
- sângerarea inciziilor;
- dureri la urinare sau defecație;
- infectarea inciziilor – rareori;
- reacții alergice – rareori.
Există și posibilitatea ca anumite porțiuni ale trompelor uterine sau ale uterului să fie lezate, anumiți nervi să fie lezați, să se formeze cheaguri de sânge sau să aibă loc o embolie gazoasă, însă toate aceste riscuri și complicații pot fi evitate dacă vă adresați unei medic specialist de renume, iar intervenția se realizează într-un centru medical adecvat, care dispune de o echipă medicală profesionistă și o aparatură de înaltă performanță.
În cazul în care știți sau bănuiți că suferiți de obstrucție tubară, trebuie să vă învingeți toate temerile și să vă adresați unui medic specialist deoarece această problemă de sănătate poate fi vindecată. Dacă visul vostru cel mai mare este acela de a deveni părinți, atunci Centru Medical Halmasan din Cluj-Napoca este clinica unde obiectivul vostru poate deveni realitate.
Dispunem de aparaturi de ultimă generație cu ajutorul cărora echipa medicală Halmasan, cu o vastă experiență în tratarea multiplelor afecțiuni ginecologice, vă pot vindeca și vă pot ajuta să redobândiți capacitatea de a da naștere viitorilor voștri copii. Ba chiar mai mult decât atât, odată îndeplinit obiectivul de a rămâne însărcinată, vă rămânem alături pe întreaga perioadă a sarcinii. Supravegherea sarcinii și testele din timpul sarcinii sunt măsurile prin care noi ne asigurăm că veți da naștere unor bebeluși perfect sănătoși.
Sterilitatea în cuplu poate fi remediată! Echipa medicală Halmasan depune toate eforturile pentru a vă îndeplini marele vis: acela de a deveni părinți!
Desfundarea trompelor uterine Cluj. Pentru mai multe detalii, puteți stabili o programare la un medic specialist de la Centrul Medical Halmasan la numărul de telefon 0264.593.741, pe Whatsapp la numărul 0741.230.031