Ecografia transfontanelara este o investigatie imagistica pe care medicii pediatri, medicii neonatologi sau medicii neurologi o recomanda bebelusilor in cazul in care nou-nascutul este suspectat ca ar putea suferi de o afectiune neurologica.
Ce este ecografia transfontanelara?
Ecografia transfontanelara este o investigatie imagistica cu ajutorul careia creierul, cutia craniana si continutul cutiei craniane sunt examinate pentru a observa anatomia creierului, dar mai ales pentru a examina dezvoltarea acestuia si pentru a stabili prezenta unei patologii la nivelul creierului.
Care este diferenta dintre ecografia transfontanelara si o ecografie obisnuita?
Diferenta dintre o ecografie transfontanelara si o ecografie obisnuita consta in faptul ca aceasta ecografie transfontanelara se efectueaza doar nou-nascutilor si copiilor mai mici de un an de zile.
Ecografia transfontanelara este efectuata cu acelasi aparat ca in cazul oricarei alte ecografii, doar ca cea transfontanelara utilizeaza un transductor de mici dimensiuni, dar cu o frecventa inalta, pentru a putea reda imagini de o calitate ireprosabila prin ferestrele ecografice, aflate la nivelul craniului nou-nascutilor, numite fontanele.
Ce sunt fontanelele si de ce sunt prezente doar la nou-nascuti?
Craniul este format din multiple oase. Intre oasele craniene se afla mici spatii care, odata cu inaintarea in varsta, se osifica, inchizandu-se complet. Spatiile dintre oasele craniene se numesc fontanele si pot fi percepute ca niste ferestre prin care medicii specialisti pot vizualiza structurile cerebrale.
Desi craniul unui bebelus prezinta sase fontanele, cea anterioara / superioara este „fereastra” cea mai mare dintre ele si permite analizareacorecta si clara a creierului si a continutului cranian cu ajutorul ecografiei transfontanelare.
Fontanela anterioara se inchide in jurul varstei de 1 an, insa exista cazuri in care se poate inchide si la 3 luni, dar si in jurul varstei de 2 ani, in functie de diversi factori genetici.
Ce se intampla cand fontanelele se inchid si nu mai poate fi efectuata ecografia transfontanelara?
Atunci cand fontanelele se inchid, ecografia transfontanelara nu mai poate fi efectuata deoarece investigatia imagistica nu poate sa strabata osul pentru a putea reda imagini din interiorul cutiei craniene. In acest caz, ecografia transfontanelara este inlocuita cu computerul tomograf sau cu RMN-ul.
Care este scopul ecografiei transfontanelare?
Scopul ecografiei transfontanelare este acela de a investiga creierul si continutul din cutia craniana si de a diagnostica posibilele afectiuni ale creierului, dar si modificarile intracraniene.
Ce afectiuni pot fi diagnosticate cu precizie de ecografia transfontanelara?
Ecografia transfontanelara depisteaza:
- malformatiile;
- cancerul;
- leziunile;
- chisturile;
- calcificarile;
- sangerarile;
- hidrocefalia;
- multiple alte afectiuni neurologice.
Cand este recomandata o ecografie transfontanelara?
Ecografia transfontanelara este recomandata intotdeauna nou-nascutilor si copiilor ale caror fontanele inca nu s-au inchis si sunt suspectati ca ar putea suferi de diverse afectiuni neurologice, prezinta o suferinta la nastere sau sufera de o malformatie cu efecte devastatoare asupra creierului.
In plus, ecografia transfontanelara este recomandata:
- copiilor nascuti prematur, care sunt deosebit de mici si cantaresc sub 1500 grame.
- copiilor nascuti cu diverse probleme medicale, malformatii, dizabilitati sau tumori, etc..
- copiilor proveniti in urma unor sarcini dificile, cum sunt sarcinile ale caror placente sunt dezlipite, de exemplu.
- copiilor care sufera de hidrocefalie sau meningita.
- copiilor care sufera de diverse infectii care influenteaza modificari la nivel cerebral.
- copiilor cu suspiciuni de tumori intracraniene.
- copiilor care prezinta diverse simptome care anunta o afectiune neurologica alarmanta: coma, crizele de apnee, convulsiile, pierderea constiintei.
- copiilor care sufera de diverse traumatisme craniene in urma unui accident, caderii din pat, etc..
- copiilor cu o dimensiune a craniului anormala.
Cum se efectueaza o ecografie transfontanelara?
Ecografia transfontanelara se poate efectua cat se poate de simplu si nu necesita nicio pregatire prealabila. Copilul trebuie sa stea intr-o pozitie comoda, fie in bratele mamei, fie pe patul din cabinetul medical, i se aplica un gel pe cap, in zona fontanelei superioare, urmand ca prin plimbarea cu delicatete a transductorului de mici dimensiuni al aparatului ecografic pe capul micutului, acesta sa redea imagini clare si fidele din interiorul craniului.

O ecografie transfontanelara dureaza intre 10 si 15 minute.
Cum trebuie sa pregatim copilul inainte de o ecografie transfontanelara?
Ecografie transfontanelara nu necesita nicio pregatire prealabila. Copilul nu trebuie sedat. Ecografia transfontanelara se poate efectua oricand, iar daca micutul plange, plansul copilului nu influenteaza cu nimic rezultatul ecografiei sau calitatea imaginilor.
Ecografia transfontanelara este dureroasa?
Ecografia transfontanelara nu este dureroasa si nu necesita anestezie sau internare. Copiii pot resimti doar un usor disconfort din cauza gelului care se aplica pe capul acestora.
Ecografia transfontanelara este nociva?
Ecografia transfontanelara este complet inofensiva deoarece nu iradiaza si este, de asemenea, complet nedureroasa, acest examen imagistic putand fi repetat ori de cate ori este nevoie pentru a stabili prezenta sau absenta unei afectiuni.
Cat costa o ecografie transfontanelara?
O ecografie transfontanelara costa in jur de 250 lei, insa cu programare prealabila si bilet de trimitere din partea medicului specialist, aceasta putand fi efectuata gratuit pentru pacient, plata fiind asigurata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Unde poate fi efectuata o ecografie transfontanelara?
Ecografie transfontanelara Cluj. O ecografie transfontanelara poate fi efectuata in orice clinica de stat sau privata care dispune de un aparat ecograf. In Cluj-Napoca, la Centrul Medical Halmasan de pe strada Cardinal I. Hossu, nr. 57, pot fi efectuate ecografii transfontanelare pentru nou-nascutii si copiii ale caror fontanele nu s-au osificat inca. Ecografiile transfontanelare sunt efectuate la cel mai inalt standard de calitate, asigurand o acuratete ireprosabila a imaginilor.
Centrul Medical Halmasan a fost infiintat in 1992, la initiativa domnului doctor Petru Halmagean, Medic Ginecolog, fiind cel de-al doilea cabinet privat din Cluj-Napoca. Astazi, la 28 de ani de la infiintare, echipa medicala Halmasan se poate mandri cu cele mai frumoase rezultate, bucurandu-se de o paleta larga de servicii medicale cu ajutorul carora peste 15.000 de pacienti au fost vindecati cu succes!
Ecografia transfontanelara este o investigatie imagistica precisa la care parintii apeleaza in urma recomandarii medicului specialist, pentru a se asigura ca nou-nascutul este perfect sanatos si se dezvolta normal din punct de vedere cerebral.