Febra la copii definitie. Temperatura corporală sau gradul de căldură al corpului are o valoare normală situată în jurul a 37℃, măsurată rectal (nu trebuie sa scădem 0,5℃, o interpretăm ca atare). Valorile pot varia funcție de: indivizi; la același individ există variații circadiene: temperatura maximă apare spre seară, orele 17-20, cea minimă în cursul nopții, orele 02-06 a.m. Importanța practică a febrei rezidă în faptul că două treimi dintre copii de 0-2 ani, ajung cel puțin o dată la medic pentru acest motiv.
Ca urmare, în momentul în care punem termometrul, noi măsurăm temperatura copilului, nu febra sa!
- Creșterea temperaturii rectale ≥ 38℃ = febră (revin la ideea că interpretăm exact valoarea arătată de termometru).
- La nou-născut o temperatură rectală ≥ 39℃ = hipertermie.
- La sugar și copilul mic, o temperatură rectală ≥ 41℃ = hipertermie.
- Temperaturi rectale <36℃ = hipotermie.
Cum măsurăm temperatura rectală la nou-născut?
Folosind termometrul de sticlă cu mercur (azi există în farmacii cu alcool, arătând identic cu cel cu mercur) care se introduce în rect la o adâncime de 2-3 cm și se menține circa 3 minute. Măsurarea nu se va face după efort fizic, după eliminarea recentă a unui scaun sau în condițile în care a fost supraîncălzit (va fi “desfofolit” și se va repeta măsurarea după 15-30 de minute).
Temperatura mai poate fi măsurată: bucal, la nivelul frunții, timpanic, axilar, dar acuratețea este mai mică.
Reglarea temperaturii corporale se face în creier, unde există centrii nervoși integrativi care funcționează ca un termostat. Aceștia sunt reglați în mod normal la 37℃.
În cazul unei infecții, la acești centrii ajung unele substanțe inflamatorii (substanțe generate de contextul infecțios), care modifică temperatura termostatului la >38℃, astfel încât organismul nostru percepe ca normală această temperatură și încearcă să o mențină. Ce face el imediat? Ia măsuri: apar frisoanele, contracturile musculare, în mod conștient ne îmbrăcăm mai gros pentru a nu pierde căldură și pentru a permite pielii să ajungă la temperatura centrală de 38℃. De aceea senzația de frig, apariția frisonului semnifică faptul că vom asista la o creștere a temperaturii corporale.
Pe de altă parte, în condiții de efort fizic, îmbrăcăminte excesivă, camere supraîncălzite, saună, chiar dacă termometrul ne arată o creștere a temperaturii corporale, “termostatul” (centrii nervoși ai termoreglării) nu se resetează, rămânând tot la 37℃. E suficient să ne dezbrăcăm pentru ca în 30 de minute, temperatura corporală să revină la valori normale.
Febra adevărată mai poate fi dată nu doar de infecții, ci și de: deshidratări acute (mai ales la nou-născut și sugarul mic), vaccinare, intoxicații, hipertiroidism, debutul unor boli maligne sau autoimune.
De remarcat că, în unele cazuri, în special la nou-născut, în contextul unei infecții, în loc de febră, poate să apară hipotermia.
Simptomele febrei la copii
- Modificare stării generale;
- Somnolență, oboseală;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Creșterea frecvenței bătăilor inimii (tahicardie);
- Creșterea frecvenței respirațiilor (tahipnee);
- Semne care țin de boala de bază, cea care a generat febra.
Rolul febrei la copii
De-a lungul evoluției vieții pe Terra (500-600 milioane de ani), în scopul supraviețuirii, s-au menținut și transmis doar acele mecanisme ce au fost benefice. Astfel, s-a conturat ideea că febra la copii are un rol util în apărarea antiinfecțioasă.
Deci: febra la copii moderată, 38℃ – 39℃, trebuie respectat, mai ales în infecțiile virale, dându-i-se posibilitatea de a-și exercita efectul benefic. Ce înțelegem de aici? Că, atâta timp cât ea nu este generată de o boală gravă, nu este > 39℃ și nu este însoțită de simptome grave, nu trebuie neapărat combătută, ci lăsată să își exercite efectul benefic.
Inclusiv în ceea ce privește convulsiile “febrile”, studiile arată că febra la copii joacă, în cel mai rău caz, un rol favorizant și nicidecum unul cauzal.
Febra la copii – când mergem la medic?
Aici se fac necesare câteva mențiuni esențiale pentru binele copilului:
- Febra la copii moderată (38-39℃ intrarectal), acompaniată de simptome ușoare de viroză, se poate trata acasă.
- Valorile termice mari se combat, mai ales dacă bolnavul se simte rău, ulterior mergem la medic.
- Dacă observăm că starea clinică se agravează progresiv, nu așteptăm să vedem cum va fi peste o oră, ci plecăm spre consultație.
- Nu alegem ca primă intenție unitatea de primiri urgențe (întâmplător, am fost de multe ori acolo, chiar recent, se lucra la foc continuu, de la copii arși, la copii cu convulsii și come, nu cred că o simplă viroză face obiectul muncii medicilor urgentiști). Există medici de familie care știu și pot tria cazurile cu adevărat grave. În plus, vă veți confrunta cu un timp lung de așteptare și cu venirea în contact cu tot felul de alte probleme.
- O distincție aparte o face nou-născutul (0-28 zile) și sugarul mic febrili, unde starea poate fi gravă în contextul unei simptomatologii sărace și unde părerea unui medic pediatru este esențială.
Principii de tratament ale febrei la copii
Severitatea bolii nu este neaparat echivalenta cu valoarea inalta a temperaturii corporale. Simptome precum dificultati in respiratie, o stare de confuzie, incapacitatea de a-l hidrata pe gura sunt, mai degraba, sugestive pentru o afectiune mai serioasa.
Tratam copilul, nu termometrul!
- Incaperea trebuie sa fie aerisita, copilul nu trebuie imbracat gros.
- Este benefica hidratarea cu cantitati mici si repetate de lichide (lapte, apa, ceai, supe). Multe mame sunt ingrijorate de faptul ca nu mai vor mancare, nu e oricum momentul sa-i „ingrasam” . Ameliorarea bolii va merge cu reluarea apetitului.
- Important este sa tratam discomfortul produs de febra la copii. O temperatura 38℃- 39℃, pe o stare generala buna, la un copil care se hidrateaza si urineaza corespunzator, poate fi lasata sa-si exercite efectul benefic.
- Se poate face o baie pentru scaderea temperaturii cu apa incalzita la 30℃- 32℃ sau impachetari.
- Febra la copii de 38℃- 39℃, asociata insa cu stare de rau, voma, dureri de cap, necesita antitermic.
- Exceptie: Nou-nascutul ( 0-28 zile) si sugarul mai mic de 3 luni trebuie vazuti obligatoriu de catre medic !
Tratamentul medicamentos al febrei la copii
- Paracetamol- recomandat de la nastere ( supozitoare sau suspensie)
- Ibuprofen- se administreaza doar la copilul > de 3 luni si 6 kg ( supozitoare sau suspensie)
Intre doua administrari din acelasi antitermic trebuie sa asiguram un interval minim de 6 ore. Daca episoadele febrile, cu stare marcata de discomfort, apar mai repede de acest interval, cele doua antitermice se pot administra alternativ la 4 ore, asociind si impachetarile.
Daca in tabloul clinic predomina varsaturile, va fi de preferat sa administram antitermicul sub forma de supozitoare. Acelasi lucru este valabil si pentru nou- nascut.
In cazul in care, pe prim plan avem diareea, vom administra suspensia.
Exista posibilitatea asocierii celor doua simptome, moment in care va fi necesara interventia medicului si administrarea intravenoasa a medicatiei.
Algocalmin ( metamizol sodic) este un antitermic foarte eficient, dar contraindicat in a fi administrat de rutina sau ca prima linie de tratament. El nu se recomanda inainte de 4 ani pentru ca poate da reactii adverse grave si, chiar si atunci, cu prudenta.
Exista metamizol sodic sub forma de picaturi ( Alvotor), poate fi folosit la copii mai mici de 4 ani, dar nu de la debutul febrei, iar daca aceasta scade cu alte medicamente, va fi evitat.
Ramane ca ultima alegere, cand febra la copii mare asociata cu alte simptome, nu cedeaza la antitermicele obisnuite.
! Nu se va administra niciodata la copil aspirina.
! Nu se vor face frectii cu alcool, fiindca acesta se absoarbe prin piele putandu-se merge la copii mici pana la coma.
Din momentul in care temperatura corporala este mentinuta sub control, este important, in masura in care este posibil si se impune, sa fie tratata si cauza febrei.
Febra la copii, un material de Dr. Gabriela Vasile – Medic primar pediatrie, Medic specialist neonatologie, Competență în Ecografie generală și Ecografie de cord.