Unghie încarnată – cauze, complicații și tratament este articolul care îți dezvăluie care sunt motivele care provoacă încarnarea unghiilor, ce complicații pot apărea atunci când unghiile încarnate s-au infectat și/sau sângerează și care este tratamentul cel mai rapid și mai eficient pentru vindecarea și corectarea definitivă a unghiei încarnate, o afecțiune care supără intens copiii de toate vârstele, dar și adulții.
Unghia încarnată reprezintă o problemă medicală cu care foarte mulți oameni se confruntă și din cauza faptului că nu este tratată corect, aceasta are un caracter repetitiv, reîncarnându-se de fiecare dată când unghia este tăiată incorect sau când încălțămintea este incomodă.
Ce înseamnă unghie încarnată?
Când unghia este încarnată înseamnă că unghia a pătruns adânc în interiorul țesuturilor moi din jurul ei, producând inflamații, dureri mari și, uneori, infecții microbiene acute. Unghia încarnată poate să apară la orice deget, însă problema este mai frecvent întâlnită la degetele mari de la picioare.
Cum arată o unghie încarnată?
O unghie încarnată poate fi ușor de recunoscut, aceasta este crescută mult în interiorul degetului, iar pielea de pe marginile laterale are un aspect roșiatic și se umflă peste marginea unghiei.
În stare foarte avansată, unghia încarnată se infectează și pot apărea chiar sângerări. În acest stadiu intervenția chirurgicală pentru a vindeca unghia încarnată este obligatorie.
Care sunt simptomele unghiei încarnate?
- Dacă suntem în prima fază a unghiei încarnate, atunci va exista o sensibilitate la atingere care ulterior se va transforma într-o durere acută. Când vorbim de unghie încarnată la copii, aceștia vor acuza dureri de degețele și vor șchiopăta atunci când sunt încălțați cu pantofiori sau șosete prea strâmbte.
Unghie încarnată cauze – iată de ce ne confruntăm cu neplăcerea unghiei încarnate. Unghia se poate încarna deoarece:
- Aceasta nu este tăiată corect. Colțurile unghiilor NU trebuie rotunjite
- Avem tendința de a merge pe vârfurile degetelor.
- Purtăm încălțăminte incomodă care ne strânge sau ne bate.
- Nu ne igienizăm corect picioarele, favorizând apariția infecțiilor.
- Transpirăm excesiv, favorizând apariția infecțiilor.
- Nu purtăm șosete din bumbac.
- Avem o predispoziție genetică la încarnarea unghiilor, acestea crescând curbat în interior.
Care sunt complicațiile posibile în cazul unghiei încarnate?
Unghia încarnată netratată la timp sau netratată corespunzător se poate infecta atât de grav încât infecția s-ar putea extinde și la nivelul țesuturilor subcutanate, provocând sângerări și dureri mari. Ba chiar mai mult decât atât, unghia încarnată poate favoriza apariția granulomului piogenic, care este o tumoră vasculară benignă care afectează grav pielea și mucoasele, provocând o traumă fizică și psihică îngrijorătoare atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Cum să tai o unghie încarnată?
Atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților, unghia încarnată trebuie tăiată cu grijă, astfel încât să nu provocăm leziuni ale țesuturilor și mai mari, favorizând extinderea infecției. Unghia trebuie înmuiată în apă caldă și apoi ridicată din pielea în care este încarnată pentru a putea fi tăiată mai ușor. Dacă unghia nu poate fi ridicată din țesutul în care este afundată, adresați-vă unui doctor cât mai repede cu putință astfel încât să evitați traumatizarea copilului.
Sfatul nostru este să apelați la un medic specialist deoarece înainte de a interveni clinic asupra unghiei este posibil să fie necesar un tratament cu antibiotice antistafilococice și chiar drenarea puroiului.
Cum tratezi o unghie încarnată la adulți?
În fază incipientă unghia încarnată poate fi tratată prin îndepărtarea colțului încarnat, dar și cu ajutorul unui tratament medicamentos care să vindece infecția unghiei încarnate.
În cazul infecțiilor cu Staphylococcus Aureus se vor efectua analize mai amănunțite, iar pacientul va primi o schemă de tratament mai complexă.
Deseori unghia încarnată nu poate fi vindecat decât chirurgical deoarece pacienții adulți, de exemplu, se prezintă la medic atunci când încarnarea unghiei este deosebit de avansată. Vrei să știi cum să scapi de o unghie încarnată? Soluția o regăsești mai jos în articol.
Unghie încarnată operație în ce constă?
Intervenția chirurgicală de îndepărtare a unghiei încarnate constă în înlăturarea porțiunii de unghie încarnată. Operația NU este dureroasă deoarece se efectuează sub anestezie locală. În cazul tratamentului chirurgical de îndepărtare a unghiei încarnate, internarea pacientului nu este necesară.
Intervenția chirurgicală nu prezintă riscuri sau efecte secundare. Sunt prescrise antibiotice pentru îndepărtarea oricăror suspiciuni de infectare și calmante ușoare pentru a rezista durerii ulterioare.
Cum să scap de unghia încarnată definitiv?
Așa cum spuneam mai sus, tratamentul chirurgical constă în îndepărtarea colțului încarnat în deget, imediat după aceea medicul specialist aplică o substanță antiseptică la rădăcina unghiei pentru a stopa creșterea ei ulterioară în țesuturile moi din jur.
Unghie încarnată operație preț? Iată cât costă operația de îndepărtare a unghiei încarnate!
Prețul pentru o operație de îndepărtare a unghiei încarnate este în jur de 400 de lei.
Cum prevenim unghia încarnată la copii și adulți?
Pentru a preveni încarnarea unghiilor, este bine să:
- Tăiem corect unghiile de la picioare, adică să lăsăm colțurile unghiilor libere deasupra pielii;
- Purtăm șosete din bumbac deoarece bumbacul menține piciorul uscat;
- Evităm încălțămintea incomodă și/sau strâmtă;
- Igienizăm picioarele cu săpunuri antibacteriene;
La Centrul Medical Halmasan din Cluj-Napoca medicii specialiști cu o vastă experiență în pediatrie și chirurgie mică pot vindeca unghiile încarnate.
Clinica HalmaSan se află pe strada Cardinal I. Hossu, la numărul 57, în Cluj-Napoca. Poți programa o consultație la numărele de telefon 0741.230.031 / 0264.593.741, pe WhatsApp sau pe e-mail contact@halmasan.ro.