Felicitări! Ai aflat marea veste! Ți-ai făcut un test de sarcină, iar acesta relevă faptul că ești însărcinată! Vei deveni mămică! Veți fi părinți! Dacă este efectuat corect, testul de sarcină oferă un rezultat cu o precizie de 99%, de acum este timpul să îți faci cât mai curând o programare la un medic ginecolog pentru a începe toate demersurile necesare atât pentru monitorizarea sarcinii, dar mai ales pentru a te asigura că vei da naștere unui copil perfect sănătos. Prima vizită la ginecolog este foarte importantăCum aleg clinica și medicul pentru prima vizită la ginecolog, dar mai ales pentru monitorizarea sarcinii?
Cele mai multe femei aleg medicul în baza recomandărilor prietenelor sau a rudelor din familie. Monitorizarea sarcinii poate fi efectuată într-o policlinică de stat, într-o maternitate sau într-o clinică privată.
Alegerea potrivită trebuie făcută ținând cont de următoarele lucruri:
- starea de sănătate a viitoarei mămici;
- istoricul din familie (dacă în familie există persoane cu diferite dizabilități, boli cronice, etc.);
- sentimentul de siguranță pe care dorești să îl ai pe parcursul celor 9 luni de sarcină;
- situația financiară.
Chiar dacă multe dintre alegerile noastre sunt dictate de posibilitățile financiare, când vine vorba de nașterea unui copil trebuie să luăm toate măsurile necesare și să efectuăm toate analizele indicate pentru a ne asigura că sarcina va evolua normal și copilul se va naște perfect sănătos.
Este deosebit de important ca viitoarea mamă să se simtă în siguranță în clinica în care își monitorizează sarcina și să aibă o conexiune bună cu medicul și o comunicare sinceră, firească și ușoară cu acesta.
La Clinica Halmasan din Cluj viitoarele mămici beneficiază de serviciile caracterizate de profesionalism, promptitudine și dedicare ale unor medici cu o vastă experiență în domeniu, specializați în obstetrică-ginecologie și pediatrie. Ba chiar mai mult decât atât, la Clinica HalmaSan puteți supraveghea sarcina, puteți efectua testele necesare din timpul sarcinii și puteți realiza și ecografiile morfo-fetale 3D/4D datorită dotărilor și aparaturilor performante ale Centrului HalmaSan.
În incinta clinicii Halmasan fiecare minut al sacinii reprezintă un motiv de bucurie, punându-se accent atât pe sănătatea fizică a mamei și a fătului, cât și pe starea emoțională și psihică a viitoarei mămici.
Ba chiar mai mult decât atât, Doamna Doctor Gabriela Vasile, Medic Primar Pediatrie și Medic Specialist Pediatrie de la Clinica Halmasan din Cluj, organizează și un curs de sprijin pentru viitoarele SuperMămici.
Acest Curs de inițiere pentru mămici, care se va ține începând cu luna Februarie a acestui an, este foarte util.
Care sunt primele semne ale sarcinii?
- Sunt femei care nu țin o evidență clară a ciclului menstrual sau nu au un ciclu menstrual regulat. Înainte de a realiza că acesta a întârziat mai mult decât se întâmpla de obicei, corpul, totuși, ne anunță că în pântecul nostru se dezvoltă o nouă viață.
Simptomele sarcinii sunt, de regulă, următoarele: - lipsa ciclului menstrual;
- modificări de ordin olfactiv;
- modificări de ordin gustativ;
- modificarea apetitului;
- greața și vărsăturile;
- oboseala;
- micțiuni frecvente;
- hiperpigmentarea feței;
- modificarea aspectului mameloanelor;
- modificarea aspectului sânilor, de obicei umflarea lor;
- sensibilitate a sânilor.
Cum diagnotichează un medic sarcina?
Cu siguranță testul de sarcină te-a lămurit, vei fi convinsă 100% că ești însărcinată după ce efectuezi un consult ginecologic. Efectuarea unei ecografii înlătură orice dubiu și confirmă prezența unei sarcini. Analiza de urină poate confirma, de asemenea, o sarcină.Cum stabilește medicul ginecolog programul de monitorizare a sarcinii?
În funcție de sănătatea părinților, dar mai ales a mamei, și de istoricul din familie, programul de monitorizare poate fi unul standard sau extins și complex.Ce analize sunt efectuate în programul de monitorizare a sarcinii STANDARD?
Prima vizită la medicul ginecolog presupune o discuție lungă și detaliat. În funcție de această discuție, medicul ginecolog hotărăște dacă programul de monitorizare va fi unul standard sau extins și complex.
În programul de monitorizare standard pentru femeile sănătoase, care nu suferă de boli cronice, sunt efectuate următoarele investigații și analize medicale:
- ultrasonografia;
- electrocardiograma;
- Testul Papanicolau pentru identificarea precoce a celulelor anormale de la nivelului colului uterin;
- analiza generală a sângelui;
- determinarea grupei sangvine;
- determinarea Rh-ului și a anticorpilor antiRh;
- diverse teste pentru bolile venerice: sifilis, gonoree, etc.;
- testul HIV;
- testul pentru diagnosticarea hepatitei B;
Dacă în urma acestor teste sunt identificate anumite boli, sunt recomandate și alte analize mai amănunțite sau repetarea celor standard.
Ce analize sunt efectuate în programul de monitorizare a sarcinii EXTINS și COMPLEX?
În cazul în care mama suferă de o boală cronică sau de o dizabilitate, este recomandat același set de analize și investigații ca în cazul monitorizării standard, precum și o serie de alte analize suplimentare și mult mai detaliate pentru stabilirea și prevenirea bolilor cronice și/sau a dizabilităților la făt.
Indiferent care este programul de monitorizare a sarcinii indicat și ales de mamă împreună cu medicul ginecolog, aceasta trebuie să mai consulte și alți medici specialiști:
- oftalmolog;
- stomatolog;
- otolaringolog.
Afecțiunile oftalmologice, stomatologice și otolaringologice se pot agrava în timpul sarcinii și pot influența într-un mod negativ chiar și sănătatea fătului.
După prima vizită la medicul ginecolog, cât de des vor fi efectuate restul examinărilor?
Sarcinile normale sunt monitorizate lunar și este indicat ca prima vizită la ginecolog să nu fie efectuată mai târziu de 12 săptămâni. Prima vizită la ginecolog este deosebit de importantă, poate chiar cel mai important consult medical ginecologic din câte urmează.
Dacă sarcina este mai specială și cu diverse probleme, medicul ginecolog stabilește cât de des trebuie să vină mama pentru un consult astfel încât riscurile să fie reduse la minimum.
Ce examene / analize medicale efectuează medicul ginecolog la fiecare consult de monitorizare a sacinii?
Vizitele la medic sunt importante chiar dacă ai o sarcină normală sau una mai specială. Medicul monitorizează și urmărește:
- creșterea în greutate;
- tensiunea arterială;
- prezența edemelor;
- starea tractului genital;
- ascultarea bătăilor inimii fătului;
- analizarea urinei;
- analizarea din punct de vedere bacteriologic a tractului genital;
- starea generală a sarcinii;
- starea generală de sănătate a mamei.
De ce sunt necesare analizele repetate și detaliate?
Sunt necesare analize repetate și detaliate deoarece în timpul sarcinii pot apărea complicații sau afecțiunile deja existente se pot acutiza, se pot transmite la făt, împiedică evoluția normală a sarcinii sau chiar pot stopa evoluția sarcinii.
Cât de periculoase sunt infecțiile acute sau cronice ale mamei pentru făt?
Infecțiile mamei trec de placentă afectând în mod direct, dar și indirect fătul. În timpul sarcinii atât sistemul nervos central al copilului este delicat și deosebit de vulnerabil. La fel de sensibil este și sistemul lui imunitar. De aceea este bine ca toate afecțiunile mamei să fie tratate din timp, astfel încât să nu afecteze sănătatea copilului și nici sarcina.
De exemplu, infecțiile intrauterine pot cauza copilului boli de inimă, stări alergice, probleme cu articulațiile și chiar boli ale pielii. Așadar, niciun aspect al sănătății mamei nu trebuie neglijat, de aceea sunt importante vizitele la medic, dar mai ales alegerea unui medic ginecolog bun, care să monitorizeze corect sarcina.
Ce afecțiuni ale mamei pot influența negativ evoluția sarcinii și pot pune în pericol starea de sănătate a copilului?
Oricât de măruntă ar părea o afecțiune a mamei, nu este! Există focare de infecții peste tot în organism, uneori fără să le resimțim prezența, dar care pot afecta starea fătului.
- afecțiunile de tip ORL trebuie tratate din timp;
- cariile trebuie tratate imediat deoarece se acutizează în timpul sarcinii, iar mama își poate pierde dinții și poate dezvolta și alte afeciuni precum angina sau sinuzita;
- afecțiunile varicoase sunt periculoase, însă nu pot fi tratate în timpul sarcinii. Cu toate acestea, medicul specialist recomandă unele măsuri pentru prevenirea coagulării sângelui și pentru prevenirea formării trombozei.
- Bolile alergice nu sunt nici ele de neglijat. În cazul astmului bronșic mama trebuie atent monitorizată pentru ca prevenirea atacurilor, dar și pentru menținerea unei respirații normale;
- Bolile sistemului digetiv nu trebuie trecute cu vederea.
- Bolile renale sunt, de asemenea, periculoase atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru făt. Și în acest caz mama trebuie monitorizată atent pentru ca sarcina să poate fi menținută și să evolueze normal.
- Bolile hepatice sunt îngrijorătoare, în acest caz analizele sunt deosebit de amănunțite, iar mama este monitorizată aproape în permanență. Anemia trebuie tratată cu atenție și pe o perioadă îndelungată.
- Și multe alte afecțiuni pe care medicul obstretician trebuie să le monitorizeze și să le trateze, amelioreze sau stagneze împreună cu un alt medic specialist.
Când sunt indicate analizele genetice?
Analizele genetice sunt indicate dacă:
- mama are peste 35 de ani;
- în familie există boli genetice;
- în familie există copii și/sau adulți cu dizabilități fizice și/sau psihice;
- unul din părinți sau ambii sunt narcomani;
- părinții copilului sunt rude apropiate de sânge.
Cât de importantă este monitorizarea sarcinii și vizitele lunare la medicul ginecolog?
Cea mai mare satisfacție a unui medic obstetrician este aceea de a ajuta mama să își mențină sănătatea, starea de bine și bucuria venirii pe lume a unui copil, să ducă până la final sarcina în cele mai bune condiții și să dea naștere unui copil perfect sănătos. Controalele medicale sunt foarte importante pe întreaga perioadă a sarcinii. Doar astfel putem monitoriza corect sarcina, putem observa evoluția normală a fătului, putem supraveghea sănătatea mamei și putem preveni problemele care pot apărea în timp sarcinii și care sunt relevate doar de examenele medicale și de analizele efectuate. Doar efectuând aceste controale medicale putem garanta mamei că va da naștere unui bebeluș perfect sănătos. – ne mărturisește Dr. Ciprian Halmagean Medic Primar Obstretică-Ginecologie de la Centrul Medical HalmaSan.
Programează prima vizita la ginecolog la numerele de telefon: 0264 593 741, 0741 230 031 sau ne poti scrie pe WhatsApp.
Centrul Medical Halmasan se află pe strada Cardinal I. Hossu, nr. 57 din Cluj-Napoca.