fbpx
hello world!

Ecografia de morfologie fetală 3D/4D în timpul sarcinii – informații pentru viitoarele mămici

Din acest articol vei afla:

Sarcina este un prilej de mare bucurie, dar și un motiv de îngrijorare pentru viitorii părinți. Indiferent dacă sarcina este sau nu programată, orice viitoare mamă este cuprinsă de numeroase temeri atunci când află că este însărcinată. Principala ei grijă este sănătatea copilului.

Tehnologia medicală a evoluat atât de mult încât astăzi poți monitoriza sănătatea bebelușului tău pe întreaga perioada a sarcinii, de la primul minut până în momentul nașterii. Acest lucru este posibil cu ajutorul ecografiilor de morfologie fetală.

Ce înseamnă ecografie de morfologie fetală?

Ecografia morfo-fetală este ecografia de sarcină: modulul 2D și modulul 3D/4D.

Ce este ecografia de morfologie fetală?

Ecografia de morfologie fetală, cunoscută și sub numele de ecografie morfologică, este o tehnică de investigație medicală imagistică, extrem de importantă, care evaluează și monitorizează sarcina.

În plus, morfologia fetală are și rolul de a diagnostica numeroase afecțiuni grave de care poate suferi fătul, inclusiv malformațiile.

Ecografia morfo-fetală indică și sexul copilului, dacă părinții doresc să îl afle.

Ce boli pot fi depistate la ecografia de morfologie fetală? Ce malformații sunt vizibile la ecografia morfo-fetală 3D/4D?

La ecografia morfologică medicul specialist depistează aproape orice afecțiune a fătului, precum și starea placentei și a cordonului ombilical.

Pot fi diagnosticate afecțiunile următoarelor organe: creier, inimă, stomac, abdomen și peretele abdominal, rinichi, ficat și altele.

În plus, pot fi depistate malformațiile craniene, ale feței, coloanei vertebrale, mâinilor și picioarelor.
Datorită ecografiei morfo-fetale 3D/4D aflăm încă din timpul sarcinii dacă copilul suferă de o malformație gravă sau mai puțin gravă, inclusiv dacă are buză de iepure, îi lipsesc membrele sau are o afecțiune severă la creier sau la coloana vertebrală, precum și dacă copilul îndură consecințele unui sindrom nemilos precum Edwards, Patau sau Down.

Când sunt efectuate ecografiile de sarcină?

Ecografiile de morfologie fetală sunt recomandate, de obicei, trimestrial. În cazul în care ne confruntăm cu o sarcină cu probleme, pot fi recomandate ecografii săptămânale pentru a monitoriza corect sarcina.

Ecografiile morfo-fetale sunt recomandate astfel:

Prima ecografie de sarcină: într-o zi din săptămânile 11-14
A doua ecografie de sarcină: într-o zi din săptămânile 20-24
A treia ecografie de sarcină: într-o zi din săptămânile 30-32

De ce sunt necesare ecografiile de morfologie fetală?


– pentru că depistează afecțiunile fătului din timp;

– pentru că afli sexul copilului;

– pentru că urmăresc dezvoltarea copilului într-un mod detaliat;

– pentru că îți poți cunoaște copilul încă dinainte de a se naște, datorită modulului 3D/4D obținem imagini tridimensionale fidele, în timp real, cu ajutorul cărora poți vedea până și fețișoara micuțului tău;

– pentru că reprezintă metode de investigare și diagnosticare fidele pe care le poți efectua pentru a te asigura că vei da naștere unui copil perfect sănătos.

Unde pot face o ecografie morfo-fetală 3D/4D în Cluj?

Este recomandat să efectuezi acest tip de ecografie în al doilea trimestru de sarcină, într-o clinică care dispune de un ecograf de ultimă generație, împreună cu un medic supraspecializat în efectuarea ecografiei de morfologie-fetală.
Este deosebit de important ca medicul care efectuează ecografia să o și interpreteze corect, astfel încât mama să fie asigurată în proporție de 100% că va da naștere unui copil sănătos.

În Cluj, poți efectua o ecografie de morfologie fetală 3D/4D la Centrul Medical HalmaSan, deoarece aici te vei bucura de servicii medicale de cea mai bună calitate. Clinica dispune de aparaturi performante, de ultimă generație, iar unul din medicii cu peste 10 ani de experiență te poate asista și îndruma pe toată perioada celor 9 luni de sarcină.

Clinica HalmaSan asigură investigații și metode de diagnosticare rapide, competente și corecte, bucurându-te, de asemenea, de confidențialitate maximă.

Cât durează o ecografie morfo-fetală 3D/4D?

Durata unei ecografii depinde de mai multe aspecte:

  • dacă sarcina este sau nu gemelară;
  • stadiul sarcinii;
  • poziția fătului;
  • și altele.

O ecografie de sarcină poate dura între 30 de minute și o oră.

Cât costă o ecografie de morfologie fetală?

În funcție de tipul sarcinii, de tipul ecografiei și de stadiul sarcinii, precum și de efectuarea sau neefectuarea altor investigații mai amănunțite, prețul variază între 200 de lei și 700 de lei.

Ecografia morfo-fetală este dureroasă?

Ecografia de morfologie fetală este complet nedureroasă deoarece este o procedură minim invazivă, care nu prezintă niciun fel de risc, indiferent cât de des este efectuată. Ecografia morfo-fetală nu radiază.

Ce trebuie să fac înainte de a afectua o ecografie morfo-fetală?

Înainte de a efectua o ecografie morfo-fetală este recomandat să fii în primul rând entuziasmată deoarece vei cunoaște sexul copilului și îl vei putea vedea, observându-i clar chiar și trăsăturile feței.

În rest, nu trebuie să te pregătești prea mult. Asigură-te că ai golit complet vezica urinară și îmbracă-te cu ceva lejer pentru a te simți cât mai comod și confortabil în timpul investigației.

Ce evaluează ecografia din primul trimestru al sarcinii?

La prima ecografie afli numărul de bebeluși, vârsta sarcinii, primele detalii ale dezvoltării fătului, precum și data estimativă a nașterii.

Tot la prima ecografie afli și dacă există riscul ca bebelușul să fie afectat de anumite malformații cromozomiale sau de un anumit sindrom genetic precum Down, Edwards sau altul.

Când există suspiciuni de afecțiuni grave, medicul specialist poate recomanda și o testare serologică pentru o depistare fidelă a anomaliilor.

Ce evaluează ecografia din al doilea trimestru al sarcinii?

La a doua ecografie putem afla sexul copilului, greutatea și dimensiunile acestuia, putem analiza organele copilului, apreciem mărimea și localizarea placentei, lichidul amniotic, colul uterin, precum și fluxurile sanguine.

Această ecografie stabilește și mai clar prezența anomaliilor, malformațiilor și bolilor de care poate suferi copilul.

În plus, motiv de mare bucurie, datorită tehnologiei 3D/4D putem vedea micuțul bebeluș și trăsăturile lui faciale.

Această ecografie ne asigură faptul că sarcina este bună, iar copilul este bine și se dezvoltă normal.

Ce evaluează ecografia din al treilea trimestru al sarcinii?

Ecografia din al treilea trimestru evaluează aceleași lucruri ca și ecografia din al doilea trimestru, însă cu o acuratețe și o minuțiozitate mult mai mari deoarece copilul este deja foarte dezvoltat.

La această ecografie aflăm și data nașterii, cu o marjă de eroare de doar câteva zile.

Pot păstra fotografiile / înregistrările ecografiilor?

Cu singuranță medicii vor fi mai mult decât bucuroși să îți ofere fotografii și înregistrări ale ecografiilor.

Te așteptăm la Centrul Medical Halmasan pentru a te ajuta să creezi o legătură emoțională cu copilul tău și pentru a ne asigura că acesta se dezvoltă normal și este sănătos.

Sarcina trebuie întâmpinată cu bucurie și entuziasm, iar medicii te ajută să menții aceste sentimente pe întreaga perioadă a sarcinii.

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram