Îmbolnăvirile cu cancerul de col uterin au atins un nivel alarmant în România. Conform estimărilor, cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial, cu o rată brută a incidenței de 15,1/100 000 femei.
Se estimează că în anul 2018 s-au diagnosticat 569 847 cazuri noi de CCU, reprezentând 3,2% din totalul cancerelor nou diagnosticate, conform CNEPSS.
Din cauza faptului că este preponderent asimptomatic, este diagnosticat în faza foarte avansată, șansele de vindecare reducându-se, astfel, cu 90%. Dacă este diagnosticat la timp, adică în fază incipientă, cancerul de col uterin poate fi vindecat, doamnele fiind capabile să își reia cursul firesc al vieții.
Peste 98% din cazurile de cancer de col uterin pot fi vindecate dacă sunt diagnosticate în faza incipientă a bolii.
De ce ne îmbolnăvim de cancer de col uterin?
Principala cauză a îmbolnăvirii de cancer de col uterin este infectarea cu virusul HPV – Human Papillomavirus.
Alte cauze ale îmbolnăvirii de cancer de col uterin sunt:
- Sexul neprotejat crește riscul contractării virului HPV;
- Contactul sexual neprotejat cu mai mulți parteneri crește, de asemenea, riscul contractării virusului HPV;
- Anumite boli cu transmitere sexuală pot favoriza apariția cancerului de col uterin;
- Sistemul imunitar slăbit;
- Igiena locală precară;
- Obezitatea favorizează apariția de cancer de col uterin;
- Fumatul favorizează apariția de cancer de col uterin, femeile fumătoare fiind mai predispuse să dezvolte această boală nemiloasă decât nefumătoarele;
- Consumul de anticoncepționale vreme îndelungată poate favoriza apariția de cancer de col uterin;
- Factorul genetic influențează apariția de cancer de col uterin, așadar dacă în familie au existat astfel de cazuri, există riscul ca boala să se transmită din generație în generație;
Cum ne dăm seama că ne-am infectat cu virusul HPV?
Există numeroase tulpini de virus HPV, peste 100 la număr, iar tipurile 16, 18, 31 și 45 pot cauza diverse tipuri de cancer genital.
Virusul HPV favorizează apariția negilor / verugilor în zona genitală, fiind și semnul cel mai elocvent al infecției.
Cancerul de col uterin este simptomatic sau asimptomatic?
Cancerul de col uterin este asimptomatic în fază incipientă, însă imediat ce cancerul avansează simptomele sunt următoarele:
- Dureri de burtă;
- Dureri în timpul contactului sexual;
- Sângerări anormale – între ciclurile menstruale sau după instalarea menopauzei;
- Scurgeri vaginale abunde sau mai puțin abundente, dar cu miros neplăcut.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit?
Cancerul de col uterin poate fi prevenit dacă femeile merg periodic la ginecolog și dacă fac anual testul citologic Babeș-Papanicolau. Specialiștii afirmă că este necesar să efectuăm consulturi ginecologice și teste Papanicolau cel puțin o dată pe an.
Este indicat să facem testul Papanicolau cel târziu la 3 ani de la debutul vieții sexuale, apoi anual până la împlinirea vârstei de 70 de ani. După vârsta de 70 ani riscul îmbolnăvirii de cancer de col uterin scade.
Testul Papapnicolau este dureros?
Testul Papanicolau nu este dureros și NU prezintă riscuri.
Cum se tratează cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin, în fază incipientă, are o rată de supraviețuire de 90%. Metodele de tratament diferă de la pacientă la pacientă, în funcție de starea sa medicală generală, de stadiul bolii și de tipul tumorii.
Tratamentul este de obicei personalizat și poate să includă mai multe metode combinate.
În primă fază este recomandată o intervenție chirurgicală. În cazul îmbolnăvirii de cancer de col uterin, în funcție de cât de avansat este cancerul, poate fi realizată una din următoarele intervenții chirurgicale:
- Extirparea colului uterin;
- Extirparea uterului și a colului uterin;
- Extirparea uterului, a țesăturilor de lângă uter și partea superioară a vaginului;
- Îndepărtarea în masă a uterului, vezicii urinare și a rectului, cu mențiunea că aceste 2 organe din urmă trebuie reconstruite.
Ulterior intervenției chirurgicale, în funcție de stadiul cancerului, pacientelor le este recomandată și radioterapia. După caz, pacientele pot urma și cure de chimioterapie.
Pentru tratarea cancerului de col uterin operațiile se pot efectua doar clasic, cu bisturiul?
Pentru tratarea cancerului de col uterin operațiile sunt efectuate atât clasic, cu bisturiul, dar și cu laser sau cu un electrod subțire. O altă metodă eficientă este criochirurgia.
Medicii chirurgi au perfecționat numeroase intervenții minim invazive laparoscopice care pot fi efectuate în tratarea cancerului de col uterin.
Cât durează până ne vindecăm de cancer de col uterin?
În funcție de pacientă și de stadiul bolii, vindecarea se poate realiza în câteva luni până la 1-2 ani.
Cancerul de col uterin poate recidiva?
Dacă nu au fost extirpate colul uterin, uterul și așa mai departe, cancerul de col uterin poate recidiva sau poate reapărea sub forma altui tip de cancer.
Ce trebuie să facem după ce ne-am vindecat de cancer de col uterin?
Odată cu încheierea tratamentului și cu instalarea vindecării, pacientele trebuie să meargă la control la fiecare 3 luni în primii 2 ani, ulterior consultul poate fi efectuat la fiecare 6 luni dacă totul decurge normal.
Femeile care au avut cancer de col uterin mai pot deveni mame?
Dacă uterul nu a fost extirpat și dacă starea pacientei după vindecarea de cancer de col uterin este una optimă, atunci femeile care au avut cancer de col uterin pot deveni sau redeveni mame.