fbpx
hello world!

Virusul HPV - toate detaliile pe care ar trebui să le cunoască orice femeie

Din acest articol vei afla:

Ai auzit de virusul acela cumplit care poate cauza cancer de col uterin? Cu siguranță da! Se numește virusul HPV și este dușmanul de temut al sănătății tale. Dacă vrei să știi totul despre virusul HPV, citește acest articol și îți vom dezvălui ce este virsul HPV și cum poate fi prevenită infectarea și, în cazul în care l-ai contractat deja și te lupți cu grija sănătății tale, te învățăm cum se transmite, cum se manifestă, cum poate fi tratat și care sunt riscurile și complicațiile.

Pentru că afecțiunile ginecologice ne sperie cumplit, mai ales cele care pot cauza cancer, acest articol îți face cunoscute toate detaliile pe care ar trebui să le cunoască orice femeie.

Care este denumirea completă a virusului HPV?

Denumirea completă a acestui virus este: Human Papilloma Virus, adică Virusul Papiloma Uman.

Ce este virusul HPV?

Virusul HPV este o infecție care poate afecta diverse părți ale corpului, întâlnită atât la femei, cât și la bărbați, care cauzează numeroase anomalii ale celulelor și chiar tumori.

Cum se manifestă virusul HPV?

Virusul HPV modifică țesuturile de la nivelul mâinilor, picioarelor, corzilor vocale, gurii sau de la nivelul organelor genitale. În prezent, au fost descoperite peste 100 de tipuri de HPV, fiecare afectând în mod negativ sănătatea dintr-o anumită zonă a corpului.
În cele ce urmează, vom dezbate infestarea cu virusul HPV și implicațiile ginecologice.

Din punct de vedere ginecologic, unde se poate dezvolta virusul HPV?

HPV se poate dezvolta în cervix, dar și în vagin, vulvă, uretră sau anus.

Cum se manifestă virusul HPV la nivelul organelor genitale?

În multe cazuri, HPV este asimptomatic, fiind depistat ca rezultat ANORMAL la testul Papanicolau.

În cazuri mai agresive, virusul HPV favorizează apariția diverselor tipuri de veruci genitale (negi) și a cancerului la nivelul cervixului uterin. De menționat este faptul că acești negi nu sunt cancerigeni. De cele mai multe ori verucile dispar fără tratament, însă când sunt prea numeroase sau deosebit de deranjante, există multiple metode de a fi înlăturate: cauterizare, excizie electrochirurgicală cu buclă, crioterapie, terapie cu laser.

Nu există un tratament care să vindece complet infecția cu HPV. Chiar dacă dispar de la sine sau sunt înlăturate, verucile pot reapărea, iar virusul HPV rămâne în organism în stare latentă sau dispare complet fiind eliminat de sistemul imunitar.

Cum se transmite virusul HPV?

Virusul HPV se transmite prin contact direct de piele pe piele, dar mai ales prin contact sexual vaginal, oral sau anal. Peeting-ul este de asemenea o modalitate de a te infecta cu virusul HPV. Așadar, penetrarea nu este obligatorie pentru ca virusul să se transmită eficient.

Nu este indicat să folosim nici obiectele intime ale unei persoane infectate cu HPV, cum ar fi prosopul, lenjeria intimă sau costumul de baie, deoarece virusul se poate transmite cu succes.

De reținut este faptul că virusul se transmite de la mamă la făt încă din timpul sarcinii.

Care sunt factorii de risc pentru infecția cu virusul HPV?

Factorii de risc pentru infecția cu HPV sunt:

  • contactul sexual neprotejat;
  • număr mare de parteneri sexuali;
  • sistemul imunitar slăbit;

Ce tipuri de virusuri HPV sunt cancerigene?

Virusurile HPV care pot cauza cancer la nivelul cervixului sunt tipurile: 16, 18, 31, 45, 52 și 58. Toate aceste tulpini sunt responsabile pentru apariția a 70% dintre cancerele cervicale.

Există, însă și tulpinile de virus HPV 26, 35, 39, 53, 56, 59, 66, 68, 73 și 82 care pot cauza cancer, însă riscul este ceva mai mic.

Cum poate fi depistat virusul HPV?

Virusul HPV poate fi depistat cu ajutorul testului Papanicolau, care este complet nedureros și fără riscuri.

Atunci când testul Papanicolau este anormal, se efectuează testul HPV pentru o diagnosticare exactă. Astfel se analizează secreția prelevată de la nivelul cervixului pentru a stabili dacă unul sau mai multe tipuri de HPV au influențat anormalitatea testului Papanicolau și dacă există vreun risc de cancer.

Dacă sunt detectate tipuri de virusuri HPV cu risc cancerigen crescut și foarte crescut, atunci se recomandă colposcopia pentru examinarea vulvei, vaginului și colului uterin și biopsia în cazul în care sunt detectate formațiuni nefirești.

Când NU poate fi efectuat testul HPV?

Testul HPV nu poate fi efectuat în timpul menstruației.

Când poate fi efectuat tesul HPV?

Momentul perfect pentru a efectua testul HPV este în ziua 8, 9, 10, 11 sau 12 de la ultima menstruație, ziua 1 fiind și prima zi a menstruației.

Ce nu trebuie să faci înainte de testul HPV?

Înainte cu cel puțin 48 de ore înainte de a face testul HPV NU trebuie să faci dușuri vaginale, nu trebuie să folosești tampoane intravaginale și nu trebuie să îți administrezi pe cale vaginală tratamente de niciun fel.

Ce trebuie să faci înainte de testul HPV?

Înainte de a afectua testul HPV trebuie să îți golești vezica urinară.

Cum se face testul HPV?

Pentru efectuarea testului HPV sunt prelevate secreții de la nivelul cervixului care ulterior sunt analizate.

Testul HPV doare?

Testul HPV este complet nedureros.

Testul HPV prezintă riscuri?

Testul HPV nu prezintă riscuri.

Ce tip de medic poate efectua un test HPV?

Testul HPV poate fi efectuat de medicul ginecolog, urolog, internist și chiar de medicul familie.

În cât timp aflăm rezultatul testului HPV?

Rezultatul pentru testul HPV îl putem afla în 7-14 zile, în funcție de gradul de ocupare al laboratorului de analize.

Cum se tratează infecția cu virusul HPV?

Nu există un tratament pentru eliminarea virusului HPV din corp, sistemul imunitar fiind singurul combatant al acestei infecții.

Care sunt complicațiile infecției cu virusul HPV?

Tulpinile cancerigene de virus HPV pot cauza cancer, așadar complicația supremă este cancerul.

Ce tipuri de cancer cauzează tulpinile cancerigene de virus HPV?

HPV favorizează apariția următoarelor tipuri de cancer: cancer de col uterin, cancer vulvar, cancer vaginal, cancer anal, cancer rectal, vancer penian, cancer în zona scrotului și chiar cancer orofaringian.

Care este cel mai frecvent tip de cancer cauzat de virusul HPV?

Cel mai frecvent tip de cancer cauzat de virusul HPV este cancerul de col uterin, urmat de cancerul vaginal.

Virusul HPV afectează și bărbații?

Virusul HPV afectează și bărbații, ba chiar aceștia sunt un tip de rezervor pentru virusul HPV. Bărbații sunt mult mai predispuși la infecția cu HPV, ceea ce rezultă un număr deosebit de mare, alarmant chiar, de purtători asimptomatici ai virusului HPV.

Sexul oral, sexul vaginal și sexul anal reprezintă cauzele frecvente ale infectării cu HPV și în cazul în care infecția este una agresivă, negii se localizează în mod frecvent pe suprafața scrotului sau pe suprafața anului.

Examenul vizual este de ajuns pentru a determina infectarea cu virus HPV, în cazul bărbaților neaplicându-se testul Papanicolau.

Putem preveni infecția cu tulpinile virusului HPV cancerigene?

Există diferite vaccinuri care luptă împotriva virusului HPV cancerigen. Așadar, pentru a diminua sau chiar pentru a preveni complet infectarea cu un virus HPV cancerigen este bine să ne vaccinăm cu unul din vaccinurile disponibile pe piață, însă doar la recomandarea medicului specialist. Acest vaccin nu funcționează și în cazul persoanelor deja infectate.

Având în vedere toate cele menționate mai sus, infectarea cu virusul HPV nu reprezintă un motiv de îngrijorare atât timp cât nu suntem afectați de o tulpină canceroasă.

Pentru a preveni afecțiunile ginecologice ușoare sau grave, este recomandat să mergem la medicul ginecolog anual și să facem testul Papanicolau cel puțin o dată la doi ani.

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram