Noile modalități de tratament ale obstrucției ureterale (imposibilitatea de a urina) (stent Allium). Obstrucția ureterală apare atunci când urina nu poate trece prin ureter, acesta fiind tubul care transportă urina de la rinichi la vezică, cauzele fiind o multitudine de factori.
Noile metode de tratament ale obstrucției ureterale sunt:
- Ureterectomie: o procedură chirurgicală care implică îndepărtarea în întregime sau a unei părți a ureterului, reconstruindu-se tractul urinar prin coborârea rinichiului și întinderea în sus a vezicii urinare, sau înlocuirea ureterului, folosind alte țesuturi din corp.
- Reimplantare ureterală: o procedură chirurgicală care implică scoaterea unei secțiuni a ureterului, reconectarea secțiunilor sănătoase una la cealaltă și reatașarea lor la vezica urinară.
- Nefrostomia percutanată: o procedură care implică introducerea unui tub prin spate, pentru a drena rinichiul direct.
- Cateterizarea: o procedură care implică introducerea unui tub (cateter) prin uretră, pentru a conecta vezica la un sac de drenaj extern.
Procedurile chirurgicale pentru corectarea obstrucției ureterale includ:
- Operație endoscopică: o procedură chirurgicală care implică inserarea unui tub luminos în partea afectată sau blocată a ureterului, pentru a deschide zonele blocate și pentru a oferi o ameliorare pe termen scurt a simptomelor.
- Ureteroliza: procedura chirurgicală care expune ureterul, eliberându-l de țesuturile anormale fibroase sau cicatrizate.
- Pieloplastie: procedura chirurgicală care implică repararea oricărei leziuni la nivelul ureterului și introducerea unui stent (tub gol) pentru a o menține deschisă.
- Nefrectomie parțială: procedura chirurgicală care implică înlăturarea oricăror porțiuni ale rinichiului, afectate de obstrucția uretrei.
- Trans-uretero-ureostrostomia: procedura chirurgicală care implică unirea unui ureter cu altul pentru a îmbunătăți funcția renală.
- Antibiotice
Cauze pentru obstrucția ureterală
Obstrucția ureterală apare atunci când urina nu poate trece printr-un ureter (tubul care transportă urina de la rinichi la vezică). Aceasta poate fi cauzată de o varietate de factori. Blocajele temporare sau permanente din ureter pot rezulta din:
- Pietre la rinichi
- Cancer al vezicii urinare sau ureteral
- Presiune asupra rinichilor în cavitatea abdominală
- Pietre la vezica urinară
- Leziuni la nivelul zonei pelvine
- Boli ale tubului digestiv
- Cheaguri de sânge
- Cancer de colon
- Cancer cervical
- Cancer uterin
- Anumite tulburări ale sistemului nervos
- Prostata mărită
- Lezarea canalului urinar
Modalități de tratament pentru obstrucția ureterală
Centrul Medical Halmasan dispune de aparatură de ultimă generație și o echipă de medici specialiști.
Dacă obstrucțiile ureterale sunt asociate cu o problemă de bază, cum ar fi o infecție, se recomandă tratamentul cu antibiotice.
Stentarea ureterală este o procedura de rutină, folosită pentru ameliorarea și prevenirea obstrucției urinare superioare și pentru controlarea leziunilor ureterale și grăbirea vindecării ureterale, care, în alte condiții, s-ar prelungi.
Stentul ureteral este un tub subțire inserat în ureter pentru a preveni sau trata obstrucția fluxului urinar renal. Lungimea stenturilor la pacienții adulți variază între 24 și 30 de centimetri. Stenturile variază în dimensiuni și diametru, pentru a se potrivi diferitelor uretere, fiind de obicei inserat cu ajutorul unui cistoscop. Unul sau ambele capete ale stentului pot fi îndoite pentru a preveni migrarea ureterului, stentul fiind denumit “în dublu J” sau „în coadă de purcel”.
Stenturile ureterale sunt folosite pentru reducerea durerii determinate de un calcul, pentru a permite drenajul unei infecții renale sau în dezobstrucția renală, fiind folosite frecvent după operațiile pentru litiaza renală, cum este ureteroscopia, pentru a permite vindecarea și prevenirea edemului ureterului.
Stenturile sunt plasate în timpul intervenției chirurgicale prin alunecarea lor pe un fir de ghidaj pe ureter. Stentul nu rămâne în organism mai mult de trei luni, datorită riscului de a forma calculi.
Mulți pacienți nu acuză probleme asociate stentului. Efectele adverse sunt minore si tolerabile. Câteodată, acestea pot fi moderate. Efectele adverse se datorează prezenței stentului în interiorul vezicii urinare determinând iritație mecanică. Aceste efecte se rezolvă când stentul este extras.
Stenturi de Calibru mare: Allium
Stenturile ureterale ale Allium sunt stenturi auto-expandabile de calibru mare, cu diametrul de 24Fr - 30Fr (8mm, 9mm și 10mm), realizate dintr-un aliaj de nitinol super elastic acoperit de un polimer unic, care oferă opțiuni de tratament pe termen lung și pentru „obstrucții simple” ca management al complicațiilor, fiind destinate utilizării temporare, pe termen lung sau scurt în stricturi uretere maligne sau benigne, precum și o opțiune de tratament prima / a doua linie în diferite indicații de gestionare a complicațiilor.
Stenturile ureterale Allium sunt montate pe un sistem de livrare gata de utilizat de 10Fr și procedura poate fi efectuată fie retrograd, fie percutanat.
Beneficiile stentului Allium:
- Timp lung de locuit de până la 3 ani
- Previne pe deplin țesutul în creștere
- Introducere ușoară și poziționarea stentului
- Confort excelent pentru pacient
- Design anti-reflux
- Poate fi plasat integrat sau retrograd
- Îndepărtarea ușoară a dispozitivului prin utilizarea simplă a cleștelor
- Design unic de ancorare anti-migrație
- Timp lung de locuit de până la 3 ani
- Prevenirea creșterii țesuturilor
- Control excelent al golirii
- Introducere ușoară sub anestezie topică
- Confort excelent pentru pacient
- Îndepărtarea ușoară a stentului
Ce întrebări pune pacientul medicului
- Care este cauza simptomelor?
- De ce analize e nevoie?
- Care e cel mai indicat tratament?
- Este o afecțiune temporară sau cronică?
- Mai am și alte probleme de sănătate. Cum să le gestionez pe toate?
Tratament naturist pentru obstrucția ureterală
Orice tratament naturist ar trebui urmat doar în plus față de cel indicat de medic și cu acordul acestuia.
- Amestec de plante: infuzie din afin, busuioc, muşeţel, aloe – în părţi egale; se pune 1 linguriţă de amestec la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 5 minute; cură de 10 zile
- Coada calului: infuzie din 1 linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 5 minute; cură de 10 zile;
- Strugurii-ursului: infuzie din 1 linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 7-8 minute; cură de 10 zile;
- Traista-ciobanului: infuzie din 1 linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 7-8 minute; cură de 10 zile.