Prin hematurie se înțelege prezența sângelui în urină. Hematuria (sânge în urină), în special la adult este considerată ca un simptom al unei afecțiuni maligne, în unele cazuri, și impune o evaluare urologică imediată (hematurie macroscopică fără durere sau altă simptomatologie), fiind un semnal de alarmă. În alte situații, hematuria poate fi de origine litiazică (pietre la rinichi sau vezică) sau infecțioasă.
Hematuria are întotdeauna o anume cauză. Cea microscopică poate fi asimilată cu orice altă hemoragie internă exteriorizată (melenă, adică sânge în scaun, hematemeză, adică hemoragie pe traiectul tubului digestiv, frecventă în ulcer și în cancerul gastric, etc.).
Tipuri de hematurie
- Vizibilă (hematurie macroscopică, văzută cu ochiul liber)
- Detectabilă numai la examinarea urinei (hematurie microscopică)
Aspectul sângerării macroscopice poate avea forme diferite, astfel: urina de culoare roz (ca apa după spălarea unei bucăți de carne), roșu viu sângeriu cu sau fără cheaguri, urina cu o culoare negricioasă când sângerarea este veche. Prezența sângelui în urină, fie ea microscopică sau macroscopică, medicală -aparține nefrologilor sau cea chirurgicală - domeniul urologilor, simptomul hematuric deci, nu se tratează până nu se găsește cauza sângerării.
Clasificare:
- Hematurie permanentă (persistă în două sau trei probe de urină într-un interval de 10 zile). În acest caz trebuie exclusă asocierea sa cu neoplazia urologică, mai ales la bărbații peste 50 de ani.
- Hematurie tranzitorie (este cea care remite spontan într-o a doua probă de urină. În majoritatea cazurilor nu este legată de patologia nefrourologică, fiind mai frecventă la bărbații tineri sau la femeile în postmenopauză, precum și la pacienții anticoagulați).
Evidențierea hematuriei se poate face prin examenul microscopic al urinii proaspăt colectate și necentrifugate, într-o cameră de măsurat; prezența a peste 6 hematii/mm3 definește hematuria; examenul sedimentului urinar obținut prin centrifugarea urinei proaspăt colectate în eprubete conice
False hematurii
- Culoarea roșie a urinei secundară medicamentelor: Rifampicină, Vitamina B12, Metronidazol, Eritromicină, Furazolidon, Salazopirină, laxzative cu Fenoftaleină, Ibuprofen, Nitrofurantoin, Desferoxamina
- Metale grele: plumb, mercur
- Pigmenți biliari
- Alimente: ingestia de alimente ce conțin coloranți și fructe (cireșe, mure, sfeclă roșie).
- Contaminarea urinii cu sânge în cazurile: uretroragie, menstruație, metroragie
- Infecție recentă: inflamația renală după o infecție virală sau bacteriană, mai ales la copii.
- Istoricul familial: pacientul este predispus la sângerare urinară dacă are un istoric familial de boală de rinichi sau de pietre la rinichi, cancer renal sau cancer vezical.
- Anumite medicamente: aspirina, analgezicele, antiinflamatoarele nesteroidiene și antibioticele (penicilina în special) cresc riscul de sângerare urinară
- Efort fizic exagerat: hematurie la efort, spontană, posttraumatică, în boli infecțioase
Investigații de laborator
- Hemoleucogramă completă și frotiul sângelui periferic
- Detectarea numărului de trombocite
- VSH (viteza de sedimentare a hematiilor)
- Uree, creatinină, calcemie, fosfatemie, colesterol, lipide, proteinemie, electroforeza proteinelor serice
- Examenul microscopic al sedimentului urinar
- Urocultură
- Examenul urinei colectate 24 de ore: proteinurie, calciurie, clearence la creatinină
- Exudat faringian, complementul seric, ASLO, hemocultură
- Ecografie abdominală
- Urografie sau cistografie micțională
- Angiografie renală, cistoscopie
- Puncție- biopsie renală
- CT (computer tomograf), RMN (rezonanță magnetică nucleară).
Cistoscopia. Prin cistoscopie se explorează cavitatea și mucoasa epitelială care o căptușește. Se observa orificiile ureterelor prin care se scurge urina de la rinichi. Urina poate sa fie limpede sau cu sânge, când afecțiunea se situează în aparatul urinar superior.
Cistoscopia se poate efectua cu orice tip de anestezie: locală de contact cu gel anestezic, rahidiană sau generală. În realizarea manevrelor cistoscopice se folosește un instrument tubular cu lentile optice și sursa de lumină care permite vizibilitatea cavității vezicale după ce a fost străbătută uretra și s-a pătruns în cavitatea vezicală.
Ecografia modernă ca metodă neinvazivă - nu trebuie să înlocuiască explorarea cistoscopică. În mod special, “o hematurie necesită o cistoscopie”.
Cauzele hematuriei (sânge în urină)
- Boli renale parenchimatoase: glomerulonefrită acută, glomerulonefrită cronică, pielonefrită acută, tromboza și embolia renală, hipertensiunea arterială malignă, boala polichistică renală, tuberculoză renală, cancer renal, nefropatie tubulo-interstițială, traumatism renal
- Nefropatii în cadrul unor boli sistemice: lupus eritematos sistemic, purpură Henoch-Schonlein, sindrom Goodpasture, endocardită bacteriană, nefropatie diabetică
- Boli ereditare: sindromul Alport, boala Fabry
- Boli are tractului urinar: litiază renală, hidronefroză, cistite, traumatisme, adenom de prostată și cancer de prostată
- Diateze hemoragice: purpură trombocitopenică, hemofilie, coagulopatii, tratament cu anticoagulante, trombopatii
- Boli ale organelor vecine: cancer genital la femei, cancer rectal, endometrioză
- Cauze generale: boli infecțioase acute, tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene, contraceptive orale etc.
Medicul va întreba pacientul despre istoricul urologic și ginecologic al acestuia, episoadele similare anterioare, simptome urinare, febră, pierdere în greutate, erupții cutanate, administrarea altor medicamente, traume, calculi urinari, radioterapie pelviană etc.
Există în 20% până la 60% cazuri de hematurie care, în ciuda unui studiu complet, nu se va găsi nici o cauză specifică a sângerării. În aceste situații, pacientul va fi urmărit totuși la 6, 12, 24 și 36 de luni, fiindcă un procent mic dintre aceștia ajung să dezvolte cancer de tract urinar la 3-4 ani sau insuficiență renală din cauza bolii glomerulare.
Tratamentul hematuriei
Centrul Medical Halmasan dispune de aparatură de ultimă generație și o echipă de medici specialiști.
Priza de anticoagulante (folosite în tratamentul de durată a pacientului) nu este niciodată suficientă pentru a explica prezența sângelui în urină.
Tratamentul se efectuează în funcție de etiologie, afecțiunea care a cauzat apariția sângelui în urină:
- Hipercalciurie (exces de calciu în urină) – se crește cantitatea de fluide, se administrează diuretice, citrate de sodium
- Infecții (cistită/pielonefrită) – tratament cu antibiotic, în funcție de etiologie
- Glomerulonefrita infecțioasă – administrare de diuretice, se restricționează consumul de sare, supraveghere
- Lupus corticoterapie, imunosupresoare
Tratamentul chirurgical: nefrectomia, nefroureterectomia, rezectia endoscopica de tumori vezicale, adenom de prostata, cistectomia radicala, prostatectomia radicala, tratamentul litiazei (ESWL, NLP, ureteroscopia flexibila, semirigida, cistolitotritia Laser/ mecanica, pielolitotomia, cistolitotomia), etc.