fbpx
hello world!

Beneficiile terapiei vampir (PRP) și cazuri în care se recomandă în ginecologie

Din acest articol vei afla:

Ce este terapia PRP – principiul regenerării cu sânge propriu?

Cunoscută de asemenea și drept Terapia Vampir, PRP (platelet-rich plasma) a dobândit, în ultima vreme, o mare popularitate și atenție printre specialiști, ca și cum am descoperit fântâna tinereții.

Îți lăsăm aici tot ce trebuie să știi despre acest tip de procedură, cu multe beneficii, de la leziuni ale sportivilor, la rejuvenarea zonei intime sau pierderea părului.

Tratamentul utilizează sângele propriu al pacientului pentru a accelera vindecarea/ creșterea într-o anumită zonă. O injecție conține 2 elemente: plasma, reprezentând partea lichidă a sângelui și trombocite sau plachete sangvine, cu rol important în vindecare și coagulare.

Pentru a realiza acest amestec, sângele pacientului este recoltat și centrifugat pentru a separa celelalte componente sangvine și a concentra plachetele în plasmă. Ulterior, rezultatul este injectat într-o anumită zonă, cum ar fi la nivel vaginal.

Principiul constă în faptul că factorii de creștere conținuți de către această plasmă bogată în trombocite stimulează procesul de vindecare, scăzând durata acestuia.

În ceea ce privește terapia PRP destinată rejuvenării vaginale, aceasta este o metodă de a îmbunătăți sănătatea sexuală și de a trata cele mai comune simptome care apar la femeile în postmenopauză, datorate unor modificări fiziologice la nivelul vulvei și vaginului prin scăderea estrogenului, cum ar fi inflamația, subțierea pereților și uscăciunea locală, alcătuind ceea ce se numește atrofia vaginală.

Aceasta duce la simptome urinare frecvente (incontinență, infecții) și la durere în timpul actului sexual, scăzând calitatea vieții.

Atunci când PRP este injectat local, accelerează vindecarea țesutului vaginal și îmbunătățește viața sexuală.

În clinica Halmasan, Tehnologia Injectării cu Plasmă este realizată de către Dr. Daisa Delia, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Cum funcționează procedura?

Înainte de intervenție

Recomandările noastre sunt de a întrerupe tratamentul cu medicamente precum aspirină sau antiinflamatoare (ibuprofen) înaintea procedurii cu 2-3 zile sau în funcție de sfatul medicului tău. De asemenea, și anumite vitamine și suplimente, cum ar fi acizii grași omega-3 trebuie întrerupte.

Cum se desfășoară intervenția?

Terapia vampir (PRP) presupune 3 pași, și anume:

 1. Recoltarea sângelui pacientului (depinzând de necesitate, însă este vorba despre o cantitate foarte mică)
 2. Centrifugarea sângelui, ce durează aproximativ 15 minute, pentru separarea componentelor
 3. Injectarea acestuia într-o zonă specifică
  Efectuarea ei poate dura între 45 de minute și o oră.

Când apar rezultatele?

Răspunsul este diferit de la persoană la persoană și în funcție de scopul procedurii. În unele cazuri, pot exista îmbunătățiri imediate ale simptomelor, în alte cazuri poate dura până la 2 săptămâni sau ai mult pentru apariția efectelor. La 3-4 luni de la procedură se observă beneficiul maximal.

Rezultatele au o durată îndelungată, în medie până la 18 luni, dar există și cazuri în care tratamentul își extinde beneficiile până la 3 ani.

Recuperarea după intervenție

Partea care ne atrage foarte mult la Tehnologia Injectării cu Plasmă este că e o procedură minim invazivă, care nu necesită recuperare, prin urmare îți vei putea relua activitățile imediat. În cazul interventiei de rejuvenare vaginala PRP, recomandăm abstinența sexuală pentru 24 de ore după intervenție.

De asemenea, evită spălarea zonei respective pentru 48 de ore, iar în cazul efectuării pentru diverse leziuni, nu forța zona și odihnește-te cât mai mult. Anunță medicul în cazul în care ai simptome precum dureri intense și ascuțite în perioada imediat următoare PRP-ului.

Riscuri, efecte secundare, complicații ale terapiei PRP

PRP este o procedură cu risc foarte scăzut și nu cauzează, în general, efecte secundare importante. Este important ca înainte de procedură să fii hidratat, să consumi multă apă și să mănânci bine, pentru a preveni amețeala.

Procedura este sigură, dar trebuie să știi că poți resimți durere și pot exista vânătăi și edeme locale (umflături) în urma procedurii, care vor dispărea după câteva zile.

Riscurile de alergii sunt minime decât în cazul altor tipuri de tratamente injectabile, fiind utilizate componente sangvine proprii.

Riscuri rare includ sângerarea, infecția, injuria nervilor locali, deteriorarea țesuturilor.

Beneficiile PRP și cazuri în care se recomandă în ginecologie

 • PRP în ectopia cervicală, ce provoacă secreții vaginale abundente și sângerare în timpul actului sexual, având efecte adverse reduse și un timp de vindecare mai scurt față de terapia laser
 • PRP în rejuvenare vaginală, prin creșterea vascularizației și troficității locale, crescând sensibilitatea, fermitatea țesuturilor și îmbunătățind atât aspectul organelor genitale externe, cât și calitatea vieții.
 • PRP în incontinența urinară - o problemă foarte frecvent întâlnită în urma nașterilor sau a înaintării în vârstă, atunci când tratamentul conservator nu are rezultate, evitând astfel o intervenție chirurgicală invazivă. PRP-ul este indicat în cazurile ușoare, crescând fermitatea, inervația și vascularizația ligamentului pubo-uretral, care este deteriorat progresiv prin nașteri multiple și dificile.
 • PRP în distrofia vulvară (lichen scleros, kraurozis vulvar, eczema vulvară), ce asociază simptomatologie importantă, de la uscăciune vulvară, la prurit, dureri în timpul actului sexual și sângerări, dar și atrofie progresivă a organelor genitale externe, afectând calitatea vieții.
 • PRP în fistulele vezico-vaginale si recto-vaginale mici, evitând intervențiile chirurgicale pentru închiderea acestora în favoarea unei proceduri minim invazive.
 • PRP în prolapsul genital, cu remodelarea rapidă a țesuturilor și ameliorarea simptomatologiei, ca metodă adjuvantă atât preoperator, cât și postoperator.
 • PRP în disfuncția sexuală (terapie O-Shot/G-Shot) - PRP este recunoscut pentru îmbunătățirea vieții sexuale prin injectarea la nivelul clitorisului și a punctului G, unde stimulează regenerarea, crescând astfel libiodoul și dorința sexuală, reduce durerea resimțită în timpul contactului sexual, crește lubrefierea naturală și intensitatea orgasmului.

Cat costa interventia de rejuvenare vaginală PRP?

Suntem transparenți în ceea ce privește tarifele aplicate în clinică, de aceea le poți găsi pe toate aici - PRP-ul utilizat în scopuri ginecologice costă aproximativ 700-800 lei în funcție de scopul procedurii.

Ce medic realizează rejuvenarea vaginală la Centrul Medical Halmasan din Cluj?

Dacă ești hotărât și ai nevoie de o schimbare în bine, cel mai bun mod în care poți afla dacă poți beneficia de rezultatele PRP este să te prezinți la un consult la Dr. Daisa Delia, medic specialist obstetrică-ginecologie, în clinica Halmasan - ea va evalua dacă această terapie este cea mai bună opțiune pentru tine și va realiza un plan concret de tratament, bazat pe nevoile și așteptările tale.

doctor daisa delia ginecologie halmasan cluj
Dr. Daisa Delia, medic specialist obstetrică-ginecologie

Programează-te acum la clinica Halmasan pentru a afla tot ce ai nevoie despre terapia PRP și a începe să îți schimbi viața!

Întrebări frecvente

Cine poate să beneficieze de terapia vampir?

PRP poate fi benefic pentru extrem de mulți pacienți, dar recomandarea principală merge către persoanele cu boli aflate în stadii timpurii spre moderate, cu o stare generală de sănătate bună.

Testele au fost efectuate pe pacienți între 18-72 de ani. Medicul poate decide pentru fiecare caz în parte, în funcție de pacient, de istoricul medical și de problema pentru care se solicită PRP, dacă este adecvat sau nu se recomandă.

Căror persoane nu se recomandă terapia vampir?

Nu poți beneficia de terapia PRP dacă ai afecțiuni precum:

- anemie
- număr scăzut de trombocite sau funcție anormală a acestora, cu tulburări de sângerare
- cancer, în special de natură hematologică
- infecții, mai ales Hepatită C, HIV/SIDA.

De ce nu am orgasm? Mi se potrivește tratamentul PRP?

PRP-ul a ajutat o multitudine de femei și bărbați în recuperarea încrederii în sine și a plăcerii fizice, cu experimentarea din nou a unei vieți sexuale împlinite.

Cu siguranță, terapia PRP îți poate schimba experiența sexuală în bine, crescând libidoul (dorința sexuală hipoactivă) - scăderea lui provenind, de multe ori, din faptul că actul sexual nu mai este la fel de excitant sau plăcut ca înainte.

De asemenea, crește excitația sexuală la femei, tratează tulburările de orgasm feminin (inabilitatea de climax sau de a avea orgasm în timpul actului sexual) prin creșterea sensibilității locale. Totodată, reduce durerea în timpul actului sexual, ce survine mai ales după instalarea menopauzei.

Cum se poate trata atrofia vaginală din menopauza cu ajutorul PRP?

Injectarea locală PRP promovează vindecarea țesuturilor, crește fermitatea pereților vaginali, îmbunătățește vascularizația și inervația locale, care sunt pierdute odată cu înaintarea în vârstă și mai ales după instalarea menopauzei, prin scăderea masivă a estrogenului în organism.

Mucoasa vaginală își recapătă troficitatea și grosimea, capacitatea de lubrefiere naturală și sensibilitatea.

Astfel, sunt tratate cele mai importante simptome, precum durerea în timpul actului sexual (dispareunia), uscăciunea vaginală, infecțiile vaginale recurente și incontinența urinară.

Cât de des se face tratamentul PRP?

Rezultatele depind de fiecare pacient, în general media este undeva la 18 luni, dar pot exista cazuri în care acestea se extind până la 3 ani.

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram