fbpx
hello world!

Tot ce trebuie să știi despre Gastric Sleeve

Din acest articol vei afla:
Ce este gastric sleeve?

Gastric Sleeve, sau gastrectomia longitudinală, a prins tot mai mult avânt în ultimii ani, ca alternativă excelentă la bandarea gastrică (inel) sau alte tipuri de intervenții bariatrice.

Aceasta presupune o procedură pur restrictivă, fără by-pass, în care se reduce dimensiunea stomacului, facilitând golirea mai rapidă a acestuia, cu impact și asupra hormonilor ce acționează local, ajutând la diminuarea absorbției calorice. Primul

Gastric Sleeve a fost realizat în 1988 și, după mai multe studii pe diverse loturi de pacienți de-a lungul timpului, a fost aprobată ca tehnică bariatrică din 2010.

Această procedură se adresează pacienților cu indice de masă corporală (IMC) mai mare de 40, deși poate fi realizat și pentru IMC mai mic, în diverse condiții. Este o intervenție de scurtă durată (în jur de o oră- o oră jumătate), realizată laparoscopic, practic doar cu 3 mici incizii la nivelul abdomenului și se îndepărtează aproximativ ¾ din stomac. Durata spitalizării este în jur de 2-3 zile, iar procedura nu este reversibilă.

Rezultatele gastrectomiei longitudinale sunt uimitoare, studiile arată o pierdere medie în greutate de 60% din surplus în 12-18 luni de la operație. Atenție! Exercițiul fizic și dieta, stilul de viață, contribuie masiv la rezultatele favorabile.

Beneficiile procedurii gastric sleeve

1. Reduce senzația de foame - înlăturarea unei porțiuni din stomac va reduce producția hormonului ghrelină, responsabil de senzația de foame.

2. Durata mai scurtă a procedurii față de alte tipuri de intervenții bariatrice

3. Absența necesității unui by-pass intestinal

4. Lipsa apariției sindromului de dumping precoce sau tardiv, ce apare în urma intervențiilor de tip bypass

5. Nu necesită ajustări la anumite perioade de timp, asemenea inelului gastric. Nu rămân corpi străini în abdomen.

6. Pierderea în greutate este rapidă, în primul an de la procedură. Inelul gastric necesită modificări importante în stilul de viață, iar rezultatele satisfăcătoare sunt obținute în aproximativ 3 ani.

Care sunt riscurile procedurii de Gastric Sleeve?

Sângerarea, infecțiile, formarea cheagurilor de sânge la membrele inferioare sunt posibile complicații aferente oricărei intervenții chirurgicale. Anestezia generală aduce și ea riscurile sale.

Pot exista probleme legate de absorbția diferiților nutrienți, se poate dezvolta o strictură (îngustare) la nivelul gastrectomiei. Alte complicații posibile sunt refluxul gastroesofagian, care poate apărea de novo sau poate fi accentuat cel preexistent.

Pregătirea pentru Gastric Sleeve

Înaintea intervenției, vei fi inclus într-un program de educație special destinat chirurgiilor bariatrice. Acest lucru ajută cu pregătirea înainte de operație, dar și cu modificările în stilul de viață necesare după Gastric Sleeve.

Vei avea nevoie de efectuarea anumitor consulturi și teste clinice, fizice (evaluare cardiologică, pneumologică, psihiatrică, nutrițională) și de sânge, cât și de examinări imagistice.

Fumatul trebuie întrerupt cu câteva luni înainte de operație și este de preferat să se încerce scăderea ponderală cu câteva kilograme, ceea ce va facilita micșorarea ficatului.

În zilele premergătoare, nu se vor consuma medicamente precum ibuprofen, aspirină sau anticoagulante fără prescripția strictă a medicului. Nu se vor consuma alimente sau băuturi după miezul nopții, în ziua operației.

Ce patologii pot fi ameliorate cu ajutorul Gastric Sleeve?

Nu numai obezitatea este tratată prin proceduri bariatrice, ci și comorbidități precum rezistența la insulină, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, hiperlipidemia, boala arterială periferică, steatoza hepatică nonalcoolică, sindromul obezitate-hipoventilație și apneea obstructivă în somn, osteoartrita și durerile articulare.

Recuperarea după Gastric Sleeve

Poate fi dureroasă pentru anumiți pacienți și suportabilă pentru alții, ca orice altă intervenție. Vei avea câteva recomandări pe care să le urmezi, printre care:

  • consumul crescut de lichide, în cantități mici, dar frecvente, pentru a preveni deshidratarea
  • tranzitul intestinal poate fi dureros/ dificil, ceea ce este complet normal, însă nu ezita să întrebi medicul dacă ai orice nelămurire sau dacă durerea este foarte severă. Constipația este normală în prima săptămână și poate fi amplificată de medicația antialgică
  • ia medicamente împotriva durerii oricând este nevoie și tot ceea ce ți-a prescris medicul, inclusiv comprimate pentru reducerea acidității gastrice. Întreabă medicul în legătură cu medicația ta de fond
  • în ceea ce privește activitatea fizică, mersul pe jos este esențial, ajută mult în procesul de recuperare și mai ales în demersul de a include sportul în rutina zilnică. Mergi pe jos cât de mult poți, în fiecare zi. În schimb, nu ridica niciun fel de obiect greu, pentru a nu pune tensiune la nivelul operației.
  • te poți simți obosit, slăbit, în prima lună după procedură. Organismul tău se adaptează unei schimbări majore, iar cantitatea de calorii absorbită este brusc redusă.
  • nu face băi lungi, în cadă, jacuzzi sau piscină în primele 3 săptămâni după operație. Dușurile scurte sunt ideale.
  • te vei putea întoarce la serviciu între 2-4 săptămâni, în funcție de starea ta generală și de activitatea pe care o presupune munca. Între 4-6 săptămâni îți vei recupera complet forțele.

Dieta după Gastric Sleeve

Acest subiect este foarte important, trebuie să ai în minte faptul că vei urma o dietă strictă, pentru a favoriza vindecarea stomacului. Un stomac mai mic va necesita o alimentație redusă cantitativ, dar foarte bogată în nutrienți, de aceea, legumele și cerealele sunt de bază, dar și sursele bogate în proteine.

Dieta va trece progresiv de la alimentație strict lichidă, cu supe clare, către introducerea alimentelor solide, în funcție de toleranță, după săptămâna 5. Pot fi recomandate suplimente de vitamine și minerale.

Dr. Bogdan Amza îți oferă posibilitatea de a efectua Gastric Sleeve la cele mai înalte standarde în cadrul clinicii Halmasan din Cluj-Napoca, ajutându-te să îți schimbi viața și să îți recuperezi starea de sănătate. Dr. Amza are o experiență vastă în acest domeniu, îți va explica toate detaliile de care ai nevoie, oferindu-ți servicii medicale de top și suport pre- și post-operator, în condiții de maximă siguranță. Fă-ți o programare la un consult de specialitate!

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram