fbpx
hello world!

Apendicita acută la copii: Simpome, diagnostic, tratament

Din acest articol vei afla:

Apendicita acută la copii reprezintă cel mai des întâlnit diagnostic în rândul copiilor care se prezintă cu durere abdominală. Apendicita acută la copii afectează într-o mai mare măsură băieții, mai ales între vârsta de 12 și 18 ani. Este un diagnostic important de recunoscut deoarece riscul perforării unui apendice acut este de 20-35% la copii, crescând cu cât vârsta copilului este mai mică, ajungând la un procent de 100% la sugari.

De aceea, este necesară intervenția cât mai rapidă și consultul unui specialist în acest domeniu pentru a extirpa apendicele, lucru care v-ar feri de eventualele complicații. 

În ce constă apendicita acută?

Apendicita acută reprezintă inflamația apendicelui vermiform (o prelungire a cecului, porțiune a intestinului gros) care provoacă dureri abdominale și este considerate o urgență medicală. În primii ani de viață, apendicele este, împreună cu alte organe, parte a sistemului imunitar, în următorii ani funcția lui nefiind una vitală. Dacă un apendice inflamat nu este tratat, ruptura acestuia, împreună cu eliberarea conținutului său în cavitatea abdominală poate duce la serioase complicații.

Apendicita apare când în interiorul apendicelui apar mucus, materii fecale sau paraziți, lucru care duce la iritarea acestuia, inflamația și congestionarea fluxului sangvin, lucru care scade irigația organului și apare “moartea” țesutului.

Apendicita acută este mult mai dificil de diagnosticat la copii atât din cauza dificultăților de comunicare și localizare a durerii, cât și simptomatologia care poate fi diferită față de adulți. De cele mai multe ori, la sugari și copii mici li se pune diagnosticul doar odată cu apariția complicațiilor, fiind mai dificil de tratat. 

Care sunt simptomele apendicitei acute la copii?

În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă unul, două sau mai multe dintre următoarele simptome, nu ezitați să apelați la un consult de specialitate:

  • Durere abdominală – dispersată inițial în apropierea buricului, devenind ascuțită pe măsură ce se deplasează în zona abdominală inferioară dreaptă
  • Stare generală agravată și slăbiciune din cauza scăderii poftei de mâncare
  • Febră
  • Vărsături care apar după apariția durerilor abdominale
  • Constipație

Copilul prezintă inițial o stare de rău care poate evolua rapid spre o colică abdominală. Însoțită de vărsături. Durerea abdominală nu are legătură inițial cu mișcarea, este surdă, cu localizare periombilicală. După 12-24 de ore, durerea devine mai țintită, cu localizare în cadranul inferior drept al abdomenului. Durerea se agravează de obicei cu mișcarea și este urmată de grețuri și vărsături. Dacă diagnosticul este întârziat peste 48 de ore, rata de perforație depășește 65%.

Cum tratăm apendicita acută la copii?

Singura opțiune în ceea ce privește tratarea apendicitei acute este cel chirurgical. Intervenția poate fi însă una clasică, deschisă sau una laparoscopică. În prezent, balanța este înclinată în favoarea chirurgiei laparoscopice datorită imenselor avantaje pe care le prezintă.

Apendicectomia prin intervenția laparoscopică are următoarele avantaje:

  • O vizibilitate mărită asupra organelor
  • Cicatrici mai puțin vizibile datorită inciziilor mai mici
  • Durere postoperatorie redusă
  • Recuperare mai rapidă
  • Durata de spitalizare redusă- există pacienți externați în aceeași zi
  • Un număr redus de complicații, rată mai mică de infecție

Chirurgia laparoscopică este și metoda preferată de dr. Adrian Surd, medic primar în Chirurgie Pediatrică de la Centrul Medical Halmasan cu o vastă experiență în tratamentul apendicitelor acute întâlnite în rândul copiilor din ce în ce mai des. În cadrul intervenției laparoscopice se utilizează de obicei 3 incizii de 0,5-1 cm, care poartă numele de port, prin care sunt introduse trocarele, instrumente tubulare specializate, cu ajutorul cărora chirurgul manevrează organele, are acces vizual asupra cavității abdominale și poate îndepărta cu success apendicele inflamat. 

După efectuarea intervenției, copilul nu va putea consuma lichide sau alimente pentru o perioadă de câteva ore sau zile pentru a acorda timp intestinului să se vindece. Până la începerea consumului de lichide, copilului îi vor fi administrare perfuzii intravenoase pentru asigurarea nutrienților necesari. Va începe să consume eventual lichide (apă, sucuri, ceaiuri) și treptat vor fi introduse și alimentele solide.

Perioada de spitalizare este diferită în funcție de gravitatea cazului, în cazul unui apendice îndepărtat într-o etapă incipientă poate fi de 2-4 zile, în schimb, îndepărtarea unui apendice perforat ar putea presupune internarea copilului pentru monitorizarea continua până la 6-14 zile.

dr adrina surd 1
După externare, medicul Adrian Surd recomandă evitarea efortului fizic intens pentru câteva săptămâni postoperator pentru asigurarea unei vindecări complete a intestinului și peretelui abdominal. De asemenea, pentru a asigura drenarea eficientă a cavității abdominale, se folosește un tub de drenaj care să asigure eliminarea lichidelor în exces, care se păstrează după intervenție.

Până în momentul îndepărtării acestuia, copilului nu îi este recomandat să facă baie. La nevoie se vor prescrie antibiotic pentru infecție sau analgezice pentru durere. Odată cu trecerea timpului, medicul Adrian Surd recomandă consumul de sucuri de fructe, fructi, cereale integrale și legume pentru evitarea constipației.

Complicațiile apendicitei acute la copii

În cazul unei apendicite acute netratate sau abordate prea târziu putem întâlni complicații cum ar fi ruptură apendicelui, care la rândul ei duce la alte complicații și la necesitatea intervenției prin chirurgia clasică. 

Ruptura (sau perforația) apendicelui are loc în momentul apariției unei discontinuități în peretele acestuia, o gaură sau o fisură, prin care interiorul, alcătuit din mucus, materii fecale și paraziți, poate pătrunde în cavitatea abdominală, ducând la peritonită.

Peritonita este o infecție localizată sau difuză a seroasei peritoneale, membrana care acoperă peretele abdominal. În acest caz, chirurgul poate recurge la o intervenție deschisă în funcție de cât de extinsă este infecția și va apela la curățarea meticuloasă cu ser a cavității și la administrarea de antibiotic după operație pentru a trata infecția.

Apendicita acută la copii este tratată cu succes de către Dr Adrian Surd, medic primar chirurgie pediatrică în cadrul centrului medical Halmasan, Cluj-Napoca.

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram