fbpx
hello world!

Cauzele și tratamentul herniei inghinale la copii

Din acest articol vei afla:

Repararea herniilor inghinale la copii este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale efectuate de un chirurg pediatru, printre care și dr. Adrian Surd, medic primar în Chirurgie Pediatrică de la Centrul Medical Halmasan, cu o vastă experiență în tratarea acestei afecțiuni. Cauzele herniilor inghinale la copii diferă de cele care apar la adulți, de aceea și tratamentul herniei inghinale la copii este unul diferit.

Ce este hernia inghinală?

O hernie inghinală este o deschidere internă în canalul inghinal, prin care pot să pătrundă organe abdominale care în mod normal nu ar putea să treacă. La băieți, canalul inghinal este o cale de comunicare între abdomen și scrot- sacul de piele care adăpostește testiculele.

Testiculele sunt atașate cu ajutorul unui cordon numit cord spermatic, care trece prin canalul inghinal. Înainte de naștere, testiculele băieților sunt localizate în abdomen, iar pe măsură ce sarcina evoluează, acestea coboară prin acest canal în scrot. La fete, canalul inghinal are rolul de a menține uterul în poziție printr-un ligament. Fie că este vorba de fată sau băiat, înainte de naștere are loc închiderea acestui pasaj. În caz contrar, se formează o “pungă“ care poartă denumirea de hernie inghinală.

Deși herniile inghinale pot fi întâlnite la ambele sexe, sunt mult mai des întâlnite în rândul băieților. Adesea hernia rămâne nedetectată ani de zile din cauza dimensiunilor mici și poate să nu fie observată până în adolescență. De obicei, acestea sunt găsite de medicul pediatru în cadrul examenelor fizice de rutină.

Majoritatea cazurilor de hernie inghinală sunt congenitale, ceea ce înseamnă că au fost prezente încă de la naștere. Tusea sau plânsul pot face hernia mai vizibilă, însă nu reprezintă cauza apariției acesteia. Herniile inghinale ale copiilor sunt diferite față de herniile sau “rupturile” pe care le pot obține adulții prin tensionare sau ridicare.

Cum se manifestă hernia inghinală la copii?

Herniile inghinale au aspectul unei umflături în zona inghinală sau scrot, mai vizibile când copilul plânge. Este posibil să se micșoreze sau să dispară atunci când acesta este relaxat. De obicei, dacă medicul va încerca să mobilizeze umflătura atunci când copilul este calm și culcat, aceasta se va micșora sau va reveni în burtă. Dacă hernia nu poate fi împinsă înapoi înseamnă că ansa intestinului poate fi blocată și poate necesita o intervenție chirurgicală urgentă.

Cum diagnosticăm hernia inghinală la copii?

Majoritatea heniilor sunt descoperite prin palparea umflăturii de la nivel inghinal. În cazul copiilor mici, părinții sau medicul pediatru ar putea găsi anormalitatea în timpul unui control de rutină, iar în cazul adolescenților, aceștia ar putea fi primii care să observe. Când este suspectată prezența unei hernii, este bine să consultați un chirurg care să confirme diagnosticul și să vă propună un plan de tratament.

Din experiența medicului Adrian Surd, medic primar în specialitatea Chirurgie Pediatrică, herniile inghinale sunt cel mai frecvent diagnosticate până la vârsta de 3 luni. Conform acestuia, vârsta optimă pentru efectuarea intervenției chirurgicale este între 1 și 3 ani datorită unui risc foarte mic de complicații.

În ciuda tuturor progreselor de înaltă tehnologie în domeniul sănătății, diagnosticul de hernie se face cel mai bine printr-o examinare atentă a pacientului. În timp ce ultrasunetele și diferite teste cu raze X pot fi utilizate pentru a determina dacă există o hernie, acestea sunt rareori necesare și adesea adaugă riscuri suplimentare, stres și costuri pentru îngrijirea copilului, care pot fi evitate prin simpla examinare a copilului de către un chirurg experimentat .

Cum tratăm hernia inghinală la copii?

Tratamentul unei hernii inghinale la copii va depinde de simptomele, vârsta, starea generală a copilului și de stadiul în care se află afecțiunea. Indiferent de toate acestea, copilul va avea nevoie de o intervenție chirurgicală, care va fi efectuată în cel mai scurt interval după constatarea existenței herniei.

Acest lucru se datorează faptului că odată ajunsă în stadiul în care umflătura nu se mai micșorează în repaus, intestinul este blocat în canalul inghinal. Când se întâmplă acest lucru, alimentarea cu sânge a porțiunii intestinului poate fi întreruptă și apare deteriorarea acestuia, care poate duce la o varietate de complicații. Este de preferat să se intervină înainte de apariția acestei leziuni.

Intervenția propriu-zisă se efectuează prin intermediul unei mici incizii la nivelul herniei, prin care chirurgul ligaturează baza canalului inghinal și are loc excizia sacului herniar. În funcție de evoluția herniei, chirurgul va repoziționa intestinul herniat în zona abdominală și va asigura integritatea musculaturii, cu atenție sporită la ductul deferent și vasele spermatice, care sunt localizate și ele în interiorul canalului inghinal. Recuperarea este una rapidă, spitalizarea având o durată de 1-2 zile.

Pentru a asigura un rezultat cât mai bun și pentru a evita disconfortul suprimării firelor, dr. Adrian Surd folosește fir intradermic resorbabil pentru a sutura plaga, care se descompun sigure și grăbesc vindecarea.

La ce să te aștepți de la intervenția chirurgicală de reparare a herniei inghinale?

Intervenția chirurgicală durează în medie o oră, timp în care copilul este sedat cu ajutorul anesteziei generale pentru a nu simți durerea din timpul operației. Efectul acesteia însă ar putea persista mai multe ore, timp în care copilul este ținut sub observație. În funcție de vârsta copilului, veți primi instrucțiuni detaliate despre pregătirea preoperatorie de la medicul dumneavoastră.

După intervenție, copilul va simți durere la locul inciziei, pentru care medicul poate prescrie analgezice. Perioada așteptată de recuperare la copii este de aproximativ 2-3 zile, însă ar trebui să stea cel puțin o săptămână acasă în cazul în care aceștia merg la școală. În cazul adolescenților, perioada de recuperare este mai lungă, de 5-7 zile și vor fi sfătuiți să evite activitatea fizică pentru cel puțin o lună.

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram