Ce este și când se recomandă conizația de col uterin? Explică domnul doctor Petru Halmagean, medic primar obstetrică-ginecologie. Domnul doctor Petru Hălmăgean este alături de pacientele sale încă din 1978, oferindu-le acestora sprijin de specialitate pe perioada sarcinii, dar și cele mai bune tratamente pentru vindecarea afecțiunilor genitale.
Pentru început am dori să ne povestiți câte ceva despre dumneavoastră. De unde a-ți dobandit pasiunea pentru medicina? Care a fost motivul pentru care a-ți ales aceasta meserie? Unde ati studiat pentru a deveni medic si care a fost parcursul carierei dumneavoastra?

- Care a fost cea mai interesantă experiență de când profesați ca medic primar în obstetrică- ginecologie? Dar cea mai grea/ dificilă?
După o practică de aproximativ 40 de ani pot spune că au m-am confruntat cu multe experiențe și dificultăți.
Eu am înțeles că rețeta pentru orice reușită presupune perseverență și, mai ales, pasiune. Astfel, am ajuns să câștig respectul și admirația pacientelor care ne calcă pragul clinicii, de ani de zile, fie doar pentru un control de rutină, fie pentru intervenții mai complicate.
Că ați adus în discuție proceduri mai dificile, conizația este una dintre intervenții care ar trebui să ne îndrepte spre ideea de cancer de col uterin?
Spun doar că este o procedură sensibilă pentru majoritatea femeilor. Din experiență vă spun că această procedură este necesară și pune femeia la adăpost de cancerul de col uterin. Trebuie menționat că acest tip de cancer, este singurul care se vindecă în proporție de 100% mai ales când în urma biopsiei este diagnosticat și tratate cu atenție leziunile colului uterin.
2. Ne puteți aproxima cam câte paciente care beneficiază de o astfel de intervenție ajung să fie diagnosticate cu cancer de col în urma biopsiei?
Conform unui studiu recent în România, peste 4.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Jumătate din ele îşi pierd viaţa din pricina acestei boli care, deşi este o afecţiune care se dezvoltă pe parcursul unui deceniu, la noi este depistată în stadii avansate. La nivelul Uniunii Europene, procentul de12% din totalul cazurilor de cancer cervical diagnosticate anual provin din România. Cel mai recent studiu, făcut public de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), arată că una din 10 femei nu a fost la niciun control de rutină în ultimii 10 ani, iar 11% din românce nu şi-au făcut analize de sânge de rutină în ultimul deceniu.Este un fapt îngrijorător care ne dă de gândit…
3. Ne puteți explica pe scurt ce este conizația de col uterin?
Conizația de col uterin se adresează leziunilor colului uterin preinvazive ca tratament sau diagnostic de cancer in situ (CIS). Leziunile invazive au alt algoritm.
3. Este o intervenție dureroasă sau una minim invazivă?
Conizația de col uterin se adresează leziunilor colului uterin preinvazive ca tratament sau diagnostic de cancer in situ.(CIS), leziunilor atipice (anormale) pentru a putea fi eradicate.
Colposcopia este parte din algoritmul diagnosticului în leziunile preinvazile după BNP, Cin tech Plus, test acid acetic, biopsia.
Prin conizație se extrage o porțiune în forma de con de la nivelul colului uterin. Intervenția se efectuează adesea după încetarea menstruației. Procedura poate dura între 10 și 45 de minute. Intervenția se poate efectua în cabinetul ginecologic, deci nu este necesară spitalizarea.
4. Când se recomandă conizația de col uterin?
Din start spun că nu trebuie să apelați la conizație pentru orice tip de leziune. Testul Papanicolau este prima treaptă de investigație. Dacă acesta ne indică prezența unei leziuni displazice la nivelul colului uterin, se recomandă colposcopie cu biopsie țintită. După biopsie se stabilește unul dintre diagnosticele de mai sus (leziune precanceroasă sau cancer microinvaziv). Abia apoi se apelează la conizație.
5. Ce trebuie să facem după o astfel de intervenție? Recuperarea este una ușoară sau necesită mai multe zile de internare și de repaus?
După intervenție, pacienta trebuie să urmarească apariția scurgerilor sau a unei hemoragii genitale. De asemenea, va evita timp de câteva săptămâni raporturile sexuale, precum și utilizarea tampoanelor intravaginale. Puțin probabil dar în cazul în care pacienta se confruntă cu dureri abdominale, secreții vaginale urât mirositoare sau febră, pacienta este îndrumată să revină de urgență la medic. Uneori se recomandă un tratament cu ovule antiseptice și antiinflamatoare în săptamana de după conizație. În cazul în care menstruația nu apare (peste 35-40 de zile), recomandarea noastră este de a reveni pentru un nou consult la medicul ginecolog.
Recuperarea este simplă și ușoară. Recomand această metodă pentru a preântâmpina apariția leziunilor invazive, care înseamnă cancer.
6. Când nu este recomandată conizația?
Conizația de col uterin nu este recomandată în cazul leziunilor invazive.
7. Care sunt complicațiile specifice conizației? Ați avut parte de un astfel de eveniment neplăcut?
Complicațiile conizației sunt:
- Imediate ( hemoragiile care pot apărea, dar care își găsesc cale de rezolvare urgent).
- Tardive( insuficiența ablației leziunilor cu margini pozitive la investigație).
8. Poate fi folosită conizația de col uterin ca metodă de extirpare a țesuturilor cancerigene?
Această metodă nu poate fi folosită la extirparea leziunilor cancerigene.
- Deoarece există mai multe metode prin care se poate efectua conizația de col uterin (prin bisturiu, laser, prin ansa electrochirurgicală) ne puteți explica care dintre acestea este cea mai minim- invazivă pentru paciente dar în același timp dă cele mai bune rezultate? Ce recomandați în special pacientelor dumneavoastră și care este cea mai des utilizată în activitatea dumneavoastră?
Ca metodă recomand evizete cu ansă electrochirurgicală, însă colposcopia este de bază și indică prezența și vindecarea leziunilor atipice pentru a putea fi eradicate. Colposcopia este parte a algoritmului diagnosticului în leziunile preinvazive după BNP, CIN Tech Plus, Test acid acetic, biopsia.
Aproximativ 10-20 de milioane de cazuri de infecție cu human papilloma virus pot fi responsabile de declanșarea carcinomului cervical. Majoritatea carcinoamelor cervicale regresează spotan, însă pentru siguranță, medicii utilizează colposcopia sau conizația pentru a oferi un diagnostic sau un tratament corect.
11. Ne puteți spune care este diferența dintre colposcopie și conizație? Care dintre acestea este mai eficientă? Ce le deosebește și când sunt folosite cele două?
Conizația de col uterin poate fi realizată în urma unei biopsii de col uterin, dacă s-a stabilit diagnosticul de leziune precanceroasă sau cancer micro-invaziv. Rareori, conizația este realizată în scopul diagnosticării și doar în cazurile în care biopsia nu poate fi efectuată. Conizația nu se practică pentru a trata o infecție cu HPV (papiloma virus uman).
- Dacă o pacientă dorește să aibă o sarcină post tratament, poate să fie afectată fertilitatea acesteia de către conizație? La cât timp după conizație este indicat să se reînceapă activitatea sexuală?
Conizația de col uterin nu exclude fertilitatea. Activitatea sexuală se poate relua după 6-8 săptămâni.
- Care este procesul de diagnosticare și ce rol au examenul pelvin și testul Papanicolau în luarea deciziei de a efectua o conizație de col uterin?
Testul Babeș-Papanicolau fiind primul care se folosește, ne indică starea celulelor scuamoase în multiplicare.
Conizație de col uterin Cluj-Napoca. Centrul Medical Halmasan, informatii si programari la numerele de telefon: 0264593741, 0741230031.