Fimoza la copii este o afecțiune destul de neplăcută ce apare la băieți la organele genitale. Severitatea acestei afecțiuni variază, iar tratamentul poate fi de natură chirurgicală.
Penisul copilului este acoperit de un inel de țesut numit prepuț. Această bucată de piele este mobilă și se trage pe penisul copilului, acoperind și descoperind glandul (capul penisului). De asemenea, poate acoperi și descoperi meatul urinar (deschizătura penisului). Dacă prepuțul este prea strâmt, acesta nu se poate plimba. Ca rezultat, un inel strâmt de țesut se formează peste capul penisului, lucru care împiedică prepuțul să se retragă de pe gland.
Severitatea fimozei la copii
- În formele blânde de fimoză la copii, prepuțul se retrage parțial
- În formele severe de fimoza la copii, prepuțul nu se poate retrage, acoperă complet penisul.
Dacă băiețelul tău are fimoză, atunci medicul vă va trimite la un urolog pentru consult.
Sfaturi pentru părinţi
- Nu vă grăbiţi să decalotaţi glandul penian al băieţelului dumneavoastră. Dacă aţi făcut-o pentru că v-au recomandat medicii sau prietenii atunci nu renunţaţi la decalotare acum. Fisurile tegumentare s-au produs deja şi fibroză s-a accentuat. Dacă nu continuaţi decalotarea atunci se va produce aşa numita Fimoza cicatricială care mai devreme sau mai târziu va trebui operată. S-ar putea ca băieţelul să nu mai accepte decalotarea din pricina durerii. Nu-l mai necăjiţi şi consultaţi un chirurg pediatru.
- Trebuie să conştientizaţi că mai devreme sau mai târziu glandul se va decalota.
Există băieţei cu hipertrofie de prepuţ (prepuţ mărit) în care stagnează urină înainte de a fi eliminată, favorizând infecţiile. Această condiţie e posibil să necesite intervenţie chirurgicală! - Dacă băieţeii prezintă inflamaţii frecvente ale prepuţului şi ale glandului, aşa zisele balano-postite, fără ca decalotarea să fi avut loc ,s-ar putea de asemenea să fie nevoie de intervenţie chirurgicală.
Care sunt complicațiile fimozei la copii?
Complicațiile fimozei sunt date in general de infecții, deci are ca și cauza infecția, dar da la rândul ei infecție, pentru că noi nu putem să toaletăm cum trebuie zona respectivă se acumulează smegma, smegma care este adevărat în anumite limite este o substanță antiseptică, dar atunci cand există un contact bacterian infecțios, ea devine mediu de cultura și ne complică situația. Smegma se întâlnește atât la băieți cât și la fetițe, numai că și rolul ei principal este delubrifiere.
O alta complicație este parafimoza, parafimoza care este desigur și ea la rândul ei o boală, dar cauza parafimozei este fimoza. O decalotare forțată, peste gland în prezența unui inel de fimoza mă duce către imposibilitatea recalotarii, eu nu mai pot să trag pielicica înapoi și atunci copilul rămâne decalotat, ceea ce implică anumite modificări patologice la nivelul prepuțului și glandului. Un inel la nivel penian îmi blochează circulația de întoarcere venoasă, ceea ce înseamnă că am un edem important al țesuturilor distale de acest inel, sunt situații grave care pot duce către autoamputarea glandului, deci pierdem structuri nobile. Parafimoza neglijată duce la necrozarea şi sfacelarea prepuţiului şi glandului.
Cât de des întâlnită este fimoza la copii?
Conform aboutkidshealth.com, în SUA, aproximativ 10% dintre băieți se nasc cu aceasta afectiune. Un procent mai mare de copii suferă de o formă blândă ce presupune retragerea parțială a prepuțului.
În mod normal, până la vârsta de 16 ani, un băiat ar trebui să își retragă cu ușurință prepuțul de pe penis. Dacă acest nu se retrage până la această vârstă, atunci copilul suferă de aceasta afectiune.
Poate apărea natural la copii
Unii băieți se nasc cu fimoză, iar aceasta se numește fimoză fiziologică deoarece apare natural. Pe măsură ce copilul se dezvoltă, prepuțul se atașează de gland. Simptomele fimozei devin vizibile în jurul vârstei de trei ani.
Semnele fimozei patologice
Când băieții mai mari suferă de fimoză, prepuțul blochează complet glandul penisului, iar semnele sunt următoarele:
- erecții dureroase;
- sângerări;
- infecții urinare repetate;
- inflamarea pielii din jurul glandului;
- durere la nivelul prepuțului;
- dificultate la urinare sau un flux mic de urină.
Semnele fimozei fiziologice includ:
- incapacitatea de a se retrage prepuțul în timpul băii, când se face igiena organelor genitale
- umflarea pielii în jurul glandului la urinare.
Tratamentul fimozei fiziologice
Prepuțul se detașează încet, în timp. Deoarece se rezolvă de la sine pe măsură ce copilul crește, nu are nevoie de tratament. Cu toate acestea, dacă prepuțul este forțat să se detașeze, fimoza se poate înrăutăți.
Fimoza la copii se poate dezvolta în timp
Alți băieți pot dezvolta această afecțiune când sunt mai mari. Când se întâmplă, se numește fimoză patologică și apare de obicei după pubertate când băieții descoperă că nu pot retrage prepuțul. Această situație este, de obicei, rezultatul:
- unei igiene precare
- umflări repetate ale prepuțului și glandului
- leziuni ale prepuțului
Tratamentul fimozei patologice
Tratamentul acestei afecțiuni este, de obicei, destul de ușor. Rareori necesită o intervenție de urgență. Există două forme de tratament:
- Aplicarea de steroizi topici la nivelul prepuțului reprezintă un tratament eficient. Mai bine de 85% dintre cazurile de fimoză blândă răspund bine la acest tratament, însă poate fi doar unul temporar. Uneori, această afecțiune reapare câteva luni mai târziu de la terminarea tratamentului.
- Circumcizia. Dacă prepuțul nu se retrage cu steroizi topici, medicul ar putea sugera o circumcizie. În acest caz e nevoie de tăierea prepuțului pentru eliberarea glandului. După intervenția chirurgicală pot apărea unele complicații precum infecții cronice sau sângerări, sau chiar revenirea fimozei.
Tratamentul fimozei este realizat cu profesionalism de către dnul doctor Surd Adrian. Pentru el, sănătatea celor mici şi liniştea familiilor lor sunt priorităţi, de aceea îndatoririle profesionale şi le îndeplineşte cu responsabilitate şi pasiune.
Pentru a face o programare la Dr Surd Adrian, vă invităm să contactaţi recepţia centrului medical Halmasan la numerele de telefon 0264593741, 0741230031