fbpx
hello world!

Hidrosadenita - cauze, complicații, tratament

Din acest articol vei afla:

Hidrosadenita tratament Cluj. Ce este hidrosadenita? Hidrosadenita supurativă este o afecțiune cronică caracterizată prin leziuni umflate, dureroase, care apar în zona axilelor, inghinală, anală și regiunile mamare. Această boală apare din cauza obstrucției foliculilor de păr, a unei infecții secundare și uneori a inflamației anumitor glande sudoripare (glande apocrine). Hidrosadenita este o boală progresivă în care abcesele umplute cu puroi, similare furunculului, devin precum niște bulgări tari, dureroși și adânci. Vindecarea zonelor afectate este de obicei asociată cu cicatrici progresive (fibroză).

Care sunt cauzele apariției hidrosadenitei?

Medicii nu sunt siguri ce cauzează hidrosadenita supurativă, dar de multe ori consideră că aceasta este influențată de istoricul familial dar și de diverși factori specifici la care pacientul este expus constant .

Hidrosadenita supurativă este prezentă mai frecvent la femei decât la bărbați. De asemenea, persoanele care suferă de supraponderalitate, fumătorii și cei care suferă de acnee prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.

Problemele pielii încep atunci când foliculii de păr sunt blocați. Adesea, primele simptome apar în adolescență sau în jurul vârstei de 20 de ani. Hidrosadenita tratament Cluj – 0264593741, 0741230031

Care sunt simptomele specifice hidrosadenitei?

Când se dezvoltă pentru prima dată, hidrosadenita supurativă poate avea simptome care variază de la mâncărime ușoară și disconfort până la apariția unor zone roșii, sensibile și umflate. Umflături asemănătoare coșurilor și / sau furunculelor apar și pot crește, se pot umple cu puroi și apoi pot erupe. Puroiul care se scurge are uneori un miros urât din cauza prezenței bacteriilor. Vindecarea umflăturilor poate provoca cicatrici.

Simptomele variază de la persoană la persoană. La unii pacienți, erupțiile pot reapărea în același loc, în timp ce la alții izbucnirile apar în aceeași zonă, dar nu în același loc. Unii oameni au erupții constante pe piele, în timp ce ceilalți au un episod singular de hidrosadenită.

Cum arată hidrosadenita

Ce zone ale corpului pot fi afectate de hidrosadenita supurativă?

Hidrosadenita apare de obicei în zonele unde cresc fire de păr sau în zonele unde există o fricțiune a pielii, cum ar fi:

 • Zona subrațului
 • Zona inghinală
 • Între fese
 • Între coapse
 • Sub sâni
 • În pliurile abdomenului
 • Pe ceafă
 • În spatele urechilor

Care sunt complicațiile specifice hidrosadenitei?

Hidrosadenita supurativă persistentă și severă provoacă adesea complicații, cum ar fi:

 • Infecţii
 • Cicatrici și modificări ale pielii.
 • Restricționarea unor mișcări: Rănile și țesutul cicatricial pot provoca durere la mișcarea zonelor afectate  și pot duce la limitarea mobilității , mai ales atunci când boala afectează axilele sau coapsele.
 • Obstrucționarea drenajului limfatic: Majoritatea zonelor afectate de hidrosadenită supurativă conțîn, de asemenea, mulți ganglioni limfatici. Țesutul cicatricial poate interfera cu sistemul de drenaj limfatic, ceea ce poate duce la umflarea brațelor, picioarelor sau a organelor genitale.
 • Izolare socială: Localizarea, drenajul și mirosul neplăcut al rănilor pot provoca jenă și reticență în a ieși în public, ducând astfel la tristețe sau depresie.

Cum se diagnostichează hidrosadenita supurativă?

Hidrosadenita supurativă rămâne adesea nediagnosticata timp de ani de zile, deoarece pacienților le este prea rușine să vorbească despre simptomele lor. Un diagnostic corect se va face pe baza simptomelor, istoricului medical, examinării și analizelor de sânge. Dacă puroiul sau drenajul lichidului este prezent, o probă de lichid poate fi trimisă pentru un test de cultură pentru a exclude alte afecțiuni ale pielii.

Ultrasonografia foliculilor de păr și grosimea pielii pot dezvălui anomalii și pot arăta în ce stadiu se află boala.

Cum se poate trata hidrosadenita supurativă?

Tratamentul medicamentos, intervenția chirurgicală sau ambele pot ajuta la controlul simptomelor și la prevenirea complicațiilor. Nici o opțiune unică nu s-a dovedit a fi complet fiabilă, iar cercetările continuă să determine cea mai bună combinație.

Persoanele care suferă de hidrosadenită pot apela adesea la un medic dermatolog pentru a trata această afecțiune.

Hidrosadenita tratament Cluj – Medicamentație

Specialistul poate prescrie unul sau mai multe tipuri de medicamente:

 • Creme antibiotice: Simptomele ușoare ar putea fi gestionate cu creme topice care combat infecțiile.
 • Medicamente sistemice: Pentru cazurile mai răspândite, antibioticele luate pe cale orală pot ajuta.
 • Medicație pentru durere: Dacă analgezicele fără prescripție medicală nu ajută, medicul poate prescrie un tip mai puternic.

Tratamentul chirurgical al hidrosadenitei

Opțiunile chirurgicale in cazul hidrosadenitei sunt:

 • Excizie: Această procedură implică îndepărtarea țesuturilor și expunerea „tunelurilor” de sub piele. Se utilizează la persoanele cu hidrosadenită supurativă moderată și severă. Această intervenție chirurgicală, de obicei, nu trebuie repetată.
 • Debridare: Această procedură se numește, de asemenea, unroofing limitat și poate fi utilizată pentru a elimina un singur nodul inflamat.
 • Electrochirurgia: Aceasta poate fi o opțiune pentru persoanele cu hidrosadenită supurativă severă.
 • Terapia cu laser: Laserul poate fi folosit pentru îndepărtarea leziunilor provocate de hidrosadenită.

Îndepărtarea chirurgicală a hidrosadenitei

Tratamentul chirurgical poate fi o opțiune pentru persoanele cu simptome persistente sau severe. Aceasta implică îndepărtarea întregii porțiuni de piele afectate. Poate fi necesară o grefă de piele pentru a închide rana. Chiar și după intervenția chirurgicală, pot apărea răni în alte zone. La bărbații a căror stare implică zona dintre anus și scrot, îndepărtarea chirurgicală a scrotului este aproape întotdeauna necesară.

Incizie și drenaj:  Metoda poate fi luată în considerare pentru a oferi o ameliorare a durerii pe termen scurt, dar rănile tind să reapară  după o astfel de procedura.

Tratamentul hidrosadenitei este realizat cu profesionalism de către dnul doctor Bogdan Amza. Dr. Amza Bogdan este specializat in chirurgie generala laparoscopica si clasica; supraspecializare chirurgie oncologica; doctorand in chirurgie endocrinologica.

Pentru a face o programare la Dr. Bogdan Amza, vă invităm să contactaţi recepţia centrului medical Halmasan la numarele de telefon 0264593741, 0741230031

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram