fbpx
hello world!

Cum tratăm lipomul? – Cea mai frecventă tumoare benignă dermatologică

Din acest articol vei afla:

Ce sunt lipoamele? Un lipom de grasime este o bucată de țesut, de forma rotundă sau ovală, care crește chiar sub piele. Acesta este format preponderent din grăsime, se mișcă ușor la atingere și de obicei nu provoacă durere. Lipoamele pot apărea oriunde pe corp, dar cele mai frecvente locuri în care se pot regăsi sunt gâtul, umerii, antebrațele, mâinile şi coapsele.

Lipoamele sunt caracterizate ca fiind tumori benigne ale țesuturilor moi. Acestea cresc încet și nu sunt canceroase. Majoritatea lipoamelor nu au nevoie de tratament.

Cât de frecvente sunt lipoamele?


Lipoamele sunt o afecţiune foarte frecventă. Aproximativ 1 persoană din 1000 prezintă, la un moment dat în viaţă. Lipoamele apar cel mai frecvent la pacienţii cu vârste între 40 și 60 de ani, dar se pot dezvolta la orice vârstă, putând fi prezenți chiar şi la nou născuţi. Lipoamele afectează persoane de toate genurile, dar sunt puțin mai frecvente la persoanele de gen feminin.

Cum arată lipomul?

Care sunt simptomele specifice lipomului?

Lipoamele nu sunt de obicei dureroase, dar pot fi inconfortabile dacă acestea apasă pe un nerv sau se dezvoltă lângă o articulație. Majoritatea persoanelor care au sau au avut nu au prezentat niciun simptom. Totuşi, lipoamele pot fi recunoscute după următoarele caracteristici:

  • Sunt încapsulate: nu se răspândesc în țesuturile care le înconjoară.
  • Sunt nedureroase: Cu toate acestea, unele lipoame provoacă durere și disconfort în funcție de amplasarea şi de dimensiunea acestora.
  • Au forma rotundă sau ovală: Bucățile grase ale țesutului cauciucat sunt de obicei simetrice.
  • Se pot mișca la atingere: stau chiar sub suprafața pielii și se mișcă atunci când le atingeți.
  • Au, în general, un diametru mai mic de 6 centimetri

Ce cauzează apariţia lipoamelor?

Cauza apariţiei lipoamelor este în mare parte necunoscută, deși poate exista o influenţă genetică la persoanele cu lipoame multiple. Riscul de a dezvolta acest tip de afecţiune crește dacă există antecedente familiale de lipoame. Lipomul este prezent preponderent la adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani.

De asemenea, exista anumite afecțiuni ce pot crește riscul de dezvoltare a lipomului. Acestea includ:

  • Adipoza dureroasă (o tulburare rară caracterizată prin lipoame multiple, dureroase)
  • Sindromul Cowden
  • Sindromul Gardner (rareori)
  • Boala Madelung
  • Sindromul Bannayan-Riley-Ruvalcaba

Cum se diagnostichează lipoamele?

Medicul specialist il poate diagnostica efectuând un examen fizic. Lipomul se simte de obicei moale și nu este dureros. De asemenea, deoarece este alcătuit din țesuturi grase, lipomul se mișcă ușor atunci când este atins.

În unele cazuri, un dermatolog ar putea face o biopsie a lipomului. În timpul acestei proceduri, el va lua o mică parte din țesut și o va trimite la un laborator pentru testare.

Acest test este făcut pentru a exclude posibilitatea unei formaţiuni canceroase. Deși un nu este canceros, rareori poate imita un liposarcom (acesta fiind malign sau canceros).

Dacă continuă să se mărească și devine dureros, medicul poate decide să îl elimine pentru a ameliora disconfortul pacientului, precum și pentru a exclude posibilitatea unui liposarcom.

Testarea ulterioară utilizând un RMN sau un CT poate fi necesară numai dacă biopsia arată că este de fapt un liposarcom.

Cum se tratează un lipomul?

Specialistul va face cea mai bună recomandare de tratament pe baza unei varietăți de factori, cum ar fi:

  • dimensiunea sa
  • numărul tumorilor cutanate prezente
  • istoricul pacientului legat de cancerul de piele
  • antecedente familiale de cancer de piele
  • dacă este dureros

Care sunt intervenţiile chirurgicale folosite în tratamentul lipomului?

Cel mai comun mod teratament este de a-l elimina prin intervenție chirurgicală.
Această procedură se face de obicei sub anestezie locală printr-o procedură cunoscută sub numele de excizie.

Liposucția

Liposucția este o altă opțiune de tratament chirurgical al lipomului. Deoarece lipomul are la bază grăsimi, această procedură consta în reducecerea dimensiunii acestuia prin scoatere acesteia. Liposucția implică un ac atașat la o seringă de mari dimensiuni cu ajutorul căreia medicul scoate grăsimea şi îi diminuează astfel mărimea. Această procedură se efectuează, de obicei, sub anestezie locală.

Injecțiile cu steroizi

Injecțiile cu steroizi pot fi, de asemenea, utilizate chiar pe zona afectată. Acest tratament poate micșora lipomul, dar nu îl elimină complet.

Tratamentul lipoamelor este realizat cu profesionalism de către dnul Dr. Bogdan Amza.

Dr. Bogdan Amza este specializat in chirurgie generala laparoscopica si clasica; supraspecializare chirurgie oncologica; doctorand in chirurgie endocrinologica.

Pentru a face o programare la Dr. Bogdan Amza, vă invităm să contactaţi recepţia centrului medical Halmasan Cluj la numarele de telefon 0264593741, 0741230031

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram