Furunculoza genitală tratament. Ce sunt furunculii genitali?
Furunculii genitali sunt de obicei noduli umpluți cu puroi care se dezvoltă în afara vaginului ca urmare a unui folicul de păr blocat sau a unei glande uleioase blocate. În timp ce furunculele pot apărea în orice zonă a corpului, acestea se găsesc mai frecvent în afara vaginului, pe labii sau în zona pubiană.
Unii oameni pot folosi termenul furuncul și abces interschimbabil pentru a descrie o furunculoză genitală. Cu toate acestea, abcesele sunt de obicei infecții ale pielii mai profunde decât furunculele.
Unele afecțiuni ale pielii pot fi similare cu furunculoza genitală. În timp ce majoritatea furunculilor și abceselor se vindecă de la sine, exista cazuri în care pacienții necesită asistență medicală pentru a evita o infecție agravată.
Articol recomandat: Care sunt intervenţiile chirurgicale folosite în tratamentul lipomului?
Scurte informații despre furunculii genitali
Aceștia apar adesea sub forma unei iritații a pielii, care continuă să se infecteze cu bacterii care trăiesc în mod natural pe piele.
Dacă furunculul este umplut cu puroi și pare grav infectat, un medic poate drena furunculul folosind un ac steril special.
Când o persoană dezvoltă o furunculoză genitală sau un furuncul genital, poate încerca mai multe remedii pentru a trata această afecțiune.
Care sunt cauzele apariției furunculozei genitale?
Există o varietate de afecțiuni și factori care pot provoca furunculoza genitală:
Organisme infecțioase (bacterii) – Furunculele pot fi cauzate de bacterii cum ar fi: Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Chlamydia trachomatis.
Afecțiuni ale pielii – O afecțiune a pielii care poate provoca furuncule genitale este foliculita, care apare atunci când bacteriile infectează un folicul de păr.
Această infecție este adesea un efect secundar al iritației cauzate de epilarea părului din zona pubiană. O umflătură dureroasă și mică poate crește și se poate transforma într-un furuncul.
Chisturi – O altă cauză comună a furunculozei vaginale este chistul glandei Bartholin. Acest tip de chist este cauzat de o infecție a glandelor Bartholin, care sunt situate sub piele lângă deschiderea vaginală. Aceste glande se pot bloca, provocând formarea unui chist sau a unei umflături rotunde și dure. Dacă chistul se infectează, poate provoca apariția unui furuncul.
Infecții cu transmitere sexuală – Infecțiile cu transmitere sexuală și piercingurile genitale pot fi, de asemenea, cauze care stau la baza furunculelor genitale.
Femeile care au un tip de piele mai grasă (uleioasă) sau cele ce au fire de par mai groase sunt mai expuse riscului de abcese genitale
Ce persoane fac parte din grupa de risc a furunculozei genitale?
- Furunculele sunt mai frecvente la adolescenți și adulți tineri.
- Persoanele care sunt deosebit de predispuse la apariția furunculelor sunt:
- Sportivii care participă la sporturi de contact sau care utilizează echipamente comune;
- Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi persoanele cu HIV, diabeticii și cei care iau anumite medicamente, cum ar fi tipurile de medicamente utilizate pentru a preveni respingerea unui organ transplantat sau pentru a trata cancerul (chimioterapie);
- Persoanele cu o altă afecțiune a pielii care poate duce la zgârierea sau rănirea pielii (eczeme, scabie);
- Purtătorii de stafilococ;
- Oamenii obezi;
- Persoanele cu un regim deficitar;
- Oamenii care locuiesc în spații comune (cum ar fi în cazărmile militare, închisorile, adăposturile).
Care sunt factorii de risc care contribuie la apariția furunculozei genitale?
Factorii de risc care pot crește șansele de a dezvolta furuncule includ:
- Igiena necorespunzătoare;
- Epilarea zonei inghinale folosind lame de ras;
- Tăieturi sau zgârieturi în zona genitală;
- Anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau eczemele;
- Tulburările imunitare, care fac pacienții mai vulnerabili la infecții bacteriene;
- Contactul direct sau indirect cu persoane care prezintă sau au prezentat furunculi, de ex: împărțirea aparatelor de ras sau a prosoapelor.
Când trebuie să apelam la medicul specialist în cazul furunculozei genitale?
Unele simptome pot indica faptul că furunculul genital poate avea nevoie de tratament suplimentar de la un specialist. Acestea includ:
- febră;
- frisoane sau sudoare rece;
- un furuncul care crește rapid;
- un furuncul extrem de dureros;
- un furuncul mai mare de doi centimetri lățime;
- un furuncul care nu dispare după două săptămâni;
- un furuncul care reapare sau care dezvoltă furunculi multipli;
Furunculoza genitală tratament?
Medicul specialist are două opțiuni principale de tratament dacă furunculoza este prea severă:
Incizie și drenaj – Dacă furunculul este extrem de mare sau dureros, medicul poate tăia furunculul pentru a drena puroiul și fluidul din interiorul acestuia. Este posibil ca furunculele care au o infecție severă să fie drenate de mai multe ori.
Antibiotice – infecțiile severe sau recurente pot necesita antibiotice pentru a preveni furunculele viitoare. Medicul poate prescrie, de asemenea, antibiotice după ce furunculul este drenat pentru a preveni o nouă infecție.
Furunculoza genitală tratament acasă?
Majoritatea furunculelor dispar de obicei singure în câteva zile sau săptămâni. Puteți ajuta la ameliorarea simptomelor și la accelerarea procesului de vindecare respectând câteva reguli:
Înainte de a atinge furunculoza sau zona care o înconjoară, asigurați-vă că vă spălați bine pe mâini. Folosiți un săpun antibacterian și apă caldă. Dacă nu respectați aceste reguli, riscați să introduceți mai multe bacterii în zona furunculului și să îl infectați.
La fel, spălați-vă din nou pe mâini după ce ați terminat tratamentul. Nu doriți să riscați să răspândiți bacterii în alte zone ale corpului.
- Nu trageți și nu încercați să spargeți furunculul
Rezistați tentației de a sparge sau de a înțepa furunculul. Acest procedeu poate eliberea bacteriile și poate răspândi infecția. De asemenea, puteți agrava durerea și sensibilitatea.
- Aplicați o compresă caldă
Înmuiați un prosop cu apă puțin mai caldă decât cea pe care o folosiți pentru a vă spăla mâinile sau fața. Așezați compresa peste furuncul și lăsați-o acolo timp de 7 până la 10 minute.
Repetați acest proces de trei sau patru ori pe zi până când furunculul dispare. Căldura din compresă ajută la promovarea unei circulații sanguine mai mari, astfel încât celulele albe din sânge pot combate infecția rămasă.
- Purtați pantaloni largi și lenjerie comodă
Una dintre cele mai frecvente cauze ale apariției furunculilor genitali este îmbrăcămintea strânsă sau sintetica care provoacă frecare. Până când dispare furunculul, purtați lenjerie intimă și îmbrăcăminte cât mai lejeră și din materiale cât mai prietenoase cu pielea. După antrenamente, schimbați-vă în lenjerie intimă curată și uscată.
- Folosiți unguent special pe bază de petrol
Un unguent pe bază de petrol poate ajuta la protejarea furunculului împotriva fricțiunii provocate de îmbrăcăminte și de lenjeria intimă. La fel, în cazul în care furunculul explodează, utilizați un unguent antibiotic pentru a vă proteja împotriva unei alte infecții.
Dacă aceste remedii nu ajută sau dacă furnuculoza nu dispare în două săptămâni, faceți o programare la medicul specialist.
Furunculoza genitală tratament Cluj
La Centrul Medical Halmasan tratamentul furunculozei genitale este realizat cu profesionalism de către dnul Dr. Bogdan Amza.
Dr. Bogdan Amza este specializat in chirurgie generala laparoscopica si clasica; supraspecializare chirurgie oncologica; doctorand in chirurgie endocrinologica.
Pentru a face o programare la Dr. Bogdan Amza, vă invităm să contactaţi recepţia centrului medical Halmasan la numarele de telefon 0264593741, 0741230031