fbpx
hello world!

Sunt hemangioamele infantile un motiv real de îngrijorare?

Din acest articol vei afla:

Apariția unor semne proeminente de la naștere sau în timpul copilăriei pot reprezenta un adevărat motiv de îngrijorare pentru majoritatea părinților. Mai mult, miturile răspândite de gravitatea acestora pot în unele instanțe să exacerbeze această îngrijorare. Sunt hemangioamele infantile un motiv real de îngrijorare? Medicul Adrian Surd, medic primar în Chirurgie Pediatrică la Centrul Medical Halmasan, cu o vastă experiență în tratamentul hemangioamelor infantile susține că acestea nu sunt un motiv real de îngrijorare și marea majoritate dispar de la sine.

Ce sunt hemangioamele infantile?

Un hemangiom se prezintă ca un semn comun vascular de naștere, format din vase de sânge suplimentare în piele, în a doua sau a treia săptămână de viață. Acesta este o creștere benignă, ceea ce înseamnă că este necanceroasă și în multe cazuri dispare fără tratament.

Cauzele nu sunt încă descoperite în totalitate, însă unele studii afirmă originea lor din celulele stem, lucru care a potențat și apariția unor medicamente folosite în oprirea creșterii hemangioamelor. Este important să știți că acestea nu sunt ereditare și niciun aliment, medicament sau activitate din timpul sarcinii nu influențează apariția acestor.

Hemangioamele infantile sunt mai frecvente în rândul fetelor și majoritatea apar în timpul primelor săptămâni de viață, crescând într-un ritm accelerat pentru o perioadă de 2-3 luni, după care ritmul de creștere scade. La vârsta de 1 an, hemangiomul poate să se micșoreze și să estompeze în culoare.

Acest proces poate să dureze de la 1 la 10 ani, dar multe dispar complet în acest timp. Unele hemangioame lasă în urmă o piele moale și ridată în zonele care anterior este expandare de hemangiom. Există cazuri în care rămân unele vase superficiale vizibile. Dacă se observă modificări ale pielii, există o serie de proceduri care pot fi utilizate atunci când copilul este mai mare pentru a le corecta. Acestea include intervenții chirurgicale și tratamente cu laser.

Câte tipuri de hemangioame există?

Hemangioamele infantile pot apărea oriunde pe corp. Unii copii pot avea mai mult de unul. Există trei tipuri principale:

  • Superficial (pe suprafața pielii): acestea sunt plate la început, apoi devin roșu aprins cu o suprafață ridicată și neuniformă. Acesta este cel mai comun și dispare complet până la vârsta de 7 ani.
  • Adânc (sub piele): Acestea apar ca o umflare albăstrui purpurie cu o suprafață netedă, asemănător vânătăilor și uneori nu sunt observate până la 2-4 luni.
  • Mixt: Aceste hemangioame au atât componente superficiale, cât și componente profunde.

Cum diagnosticăm un hemangiom infantil?

În majoritatea cazurilor, medicii pot identifica hemangioamele printr-un simplu examen obiectiv. Dacă diagnosticul nu este însă clar, ar putea apela la analiza acestora cu ajutorul ecografiei sau RMN, însă este de preferat să nu expunem copilul la radiațiile emise de aceste teste.

Tratamentul hemangioamelor infantile

Există unele situații în care este necesară aplicarea unui tratament pentru hemangiom. Acestea includ:

  • Hemangiomul devine o rană deschisă
  • Se infectează sau sângerează
  • Afectează văzul, respirația, auzul, mâncatul în funcție de localizarea acestuia
  • Este foarte mare și vizibil, de exemplu la nivelul feței.

Deși majoritatea dispar în timp fără niciun tratament, dar dacă acestea provoacă oricare dintre problemele de mai sus, există diferite opțiuni pentru a le trata. Medicul Adrian Surd, medic primar în Chirurgie pediatrică la Centrul Medical Halmasan recomandă alegerea tratamentului în funcție de mărimea, localizarea și comportamentul hemangiomului. Cel mai adesea se folosesc medicamente sau proceduri chirurgicale pentru tratarea hemangioamelor apărute la nivelul feței și care sunt inestetice.

Unul dintre cele mai folosite tratamente este cel cu corticosteroizi, care opresc creșterea vaselor din interiorul hemangiomului, ducând totodată și la stoparea creșterii acestuia. Pe lângă medicamentele orale, există și injecție intralezională cu steroizi în cazurile în care hemangiomul împiedică vederea, mirosul sau alte funcții importante. În mai puțin de o săptămână ar trebui să se vadă primele rezultate ale tratamentului prin faptul că rata de creștere a hemangiomului o să scadă, o să se estompeze culoarea și o să devină mai moale la palpare. În cazul unui hemangiom problematic, de dimensiuni foarte mari se poate recomanda și administrarea de prednison zilnic până când tumora benignă se va opri din creștere.

În ceea ce privește tratamentul chirurgical, acesta nu este recomandat în etapa creșterii rapide a hemangiomului, însă există anumite circumstanțe în care medicul va dori excizia acestuia, cum ar fi după ca tumora benignă a involuat și a lăsat în urmă exces de piele, care este inestetic și se poate corecta printr-o intervenție chirurgicală.

O altă variantă este embolizarea hemangiomului, o procedură care oprește fluxul de sânge care alimentează hemangiomul și duce la dispariția acestuia, fiind recomandată mai ales la pacienții cu insuficiență cardiac datorată tumorilor de dimensiuni mari.

Ce complicații posibile sunt asociate hemangioamelor?

Ulcerația este cea mai frecventă complicație a hemangioamelor. Un ulcer este o durere sau rană care se poate dezvolta pe piele peste hemangiom. Hemangioamele ulcerate pot fi foarte dureroase și trebuie tratate pentru a le ajuta să se vindece.

În funcție de localizarea hemangiomului infantil, pot apărea și alte complicații care pot afecta următoarele :

  • Vedere, care poate fi obstrucționată atunci când hemangiomul este localizat pe ochi sau în jurul acestuia
  • Hrănirea, atunci când acestea este localizat pe sau în jurul gurii
  • Respirația,care poate fi dificilă și să ducă la alte probleme atunci când este localizat pe căile respiratorii
  • Inconfort la nivelul scutecului, când se află în zona respective.
  • Hemangioamele infantile foarte mari, mai ales atunci când sunt localizate în zoan ficatului, pot provoca insuficiență cardiacă
  • Hemangioamele la bebelusi asociate cu sindromul PHACE sunt expuse riscului de efecte asupra funcțiilor multiple ale corpului
icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram