Despre Tiroidita Hashimoto si glanda tiroida.
Ce este glanda tiroida?
Glanda tiroidă este o glandă endocrină în formă de fluture care este situată în mod normal în partea inferioară a gâtului.
Sarcina tiroidei este de a produce hormoni tiroidieni, care sunt secretați în sânge și apoi transportați în fiecare țesut din organism.
Hormonii tiroidieni ajută organismul să folosească energia, să mențină temperatura și alți parametrii din organism constanți și determină creierul, inima, mușchii și alte organe să funcționeze așa cum ar trebui.
Citeste si: Sindromul ovarelor polichistice – cauza infertilității feminine
Glanda tiroidă folosește iodul din alimente pentru a produce doi hormoni tiroidieni: triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). De asemenea, stochează acești hormoni tiroidieni și îi eliberează pe măsură ce sunt necesari.
Hipotalamusul și glanda pituitară, care sunt situate în creier, ajută la controlul glandei tiroide.
Hipotalamusul eliberează hormonul de eliberare a tirotropinei (TRH), care stimulează glanda pituitară să elibereze hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). Când hipotalamusul și hipofizar funcționează normal, ele simt când:
- Nivelurile hormonilor tiroidieni sunt scăzute, astfel încât ei secretă mai mult TRH și TSH, ceea ce stimulează tiroida să producă mai mulți hormoni.
- Nivelurile hormonilor tiroidieni sunt prea mari, astfel încât ei secretă mai puțin TRH și TSH, ceea ce reduce producția de hormoni de către tiroida.
Bolile sau tumorile glandei pituitare pot afecta acest proces.
Hormonii tiroidieni afectează fiecare celulă care face parte din organele corpului. Ei au rolul de a:
- Regla rata de metabolizare a caloriilor, afectând pierderea sau creșterea în greutate.
- Poate încetini sau accelera bătăile inimii.
- Poate crește sau scădea temperatura corpului.
- Influența viteza cu care alimentele se deplasează prin tractul digestiv.
- Controla modul în care mușchii se contractă.
- Controla viteza cu care celulele muribunde sunt înlocuite.
Ce este tiroidita Hashimoto?
Termenul „tiroidită” se referă la „inflamația glandei tiroide”. Există multe cauze posibile ale tiroiditei. Tiroidita Hashimoto, cunoscută și sub numele de tiroidita limfocitară cronică, este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului (adică o scădere în secretia hormonilor de către glandă).
Este o afecțiune autoimună care implică inflamația cronică a tiroidei. De-a lungul timpului, capacitatea glandei tiroide de a produce hormoni tiroidieni devine adesea afectată și duce la o scădere treptată a funcției și, în cele din urmă, la o tiroidă inactivă (hipotiroidism).
Tiroidita Hashimoto apare cel mai frecvent la femeile de vârstă mijlocie, dar poate fi observată la orice vârstă și poate afecta, de asemenea, bărbații și copiii.
Cauzele tiroiditei Hashimoto
Boala Hashimoto este o tulburare autoimună în care sistemul tău imunitar creează anticorpi care dăunează glandei tiroide. Medicii nu știu ce determină sistemul tău imunitar să-si atace glanda tiroidă. Unii oameni de știință cred că un virus sau o bacterie ar putea declanșa răspunsul, în timp ce alții cred că ar putea fi implicat un defect genetic.
O combinație de factori - inclusiv ereditatea, sexul și vârsta - poate determina probabilitatea de a dezvolta tulburarea.
Exista un numar de factori de risc care pot contribui la riscul de a dezvolta tiroida Hashimoto:
Sex. Femeile sunt mult mai susceptibile de a face boala Hashimoto.
Vârstă. Boala Hashimoto poate apărea la orice vârstă, dar apare mai frecvent la vârsta mijlocie.
Ereditate. Aveți un risc mai mare de a dezvolta boala Hashimoto dacă alți membri ai familiei dumneavoastră au tiroida sau alte boli autoimune.
Alte boli autoimune. Dacă aveți o altă boală autoimună, cum ar fi artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 sau lupusul, crește riscul de a dezvolta boala Hashimoto.
Expunerea la radiații. Persoanele expuse la niveluri excesive de radiații ambientale sunt mai predispuse la boala Hashimoto.
Simptome
Nu există semne sau simptome care să fie unice pentru tiroidita Hashimoto.
Deoarece afecțiunea progresează de obicei foarte lent de-a lungul multor ani, este posibil ca persoanele cu tiroidita Hashimoto să nu aibă niciun simptom la început, chiar și atunci când anticorpii caracteristici peroxidazei tiroidiene (TPO) sunt detectați în testele de sânge.
TPO este o enzimă care joacă un rol în producția de hormoni tiroidieni. Dacă tiroidita Hashimoto provoacă leziuni celulare care conduc la niveluri scăzute de hormoni tiroidieni, pacienții vor dezvolta în cele din urmă simptome de hipotiroidism.
Simptomele hipotiroidiene pot include:
- Oboseală
- Sensibilitate crescută la frig
- Constipație
- Piele palidă, uscată
- Față umflată
- Unghii fragile
- Pierderea părului
- Mărirea limbii
- Creștere în greutate inexplicabilă
- Dureri musculare, sensibilitate și rigiditate
- Dureri articulare și rigiditate
- Slăbiciune musculară
- Sângerări menstruale excesive sau prelungite
- Depresie
- Tulburari de memorie
În unele cazuri, inflamația face ca tiroida să devină mărită (gușă), care rareori poate provoca disconfort la gât sau dificultăți la înghițire.
Cum se poate diagnostica tiroidita Hashimoto?
Diagnosticul de tiroidita Hashimoto poate fi pus atunci când pacienții prezintă simptome de hipotiroidism, adesea însoțite de gușă (o glandă tiroidă mărită) la examenul fizic și teste de laborator ale hipotiroidismului, care este un hormon de stimulare a tiroidei (TSH) crescut cu sau fără un nivel scăzut al hormonilor tiroidieni.
Hormonii tiroidieni sunt cunoscuți cel mai adesea sub denumirea de T3 si T4, T4 predominând în sânge și fiind responsabil de majoritatea efectelor tiroidiene.
Anticorpul TPO, atunci când este măsurat, este de obicei crescut.
Ocazional, boala poate fi diagnosticată precoce, în special la persoanele cu istoric familial puternic de boală tiroidiană, care ar putea bănui o moștenire genetică patologică.
Anticorpul TPO poate fi pozitiv, dar nivelurile hormonilor tiroidieni pot fi normale sau se poate observa doar o creștere ușoară izolată a TSH-ului seric. Simptomele hipotiroidismului pot fi absente.
Pentru a fi siguri de nivele serice ale hormonilor și de un diagnostic pus corect, este imperios necesar consultul unui medic specialist.
Daca v-ati regasit in simptomele descrie mai sus, specifice hipotiroidismului, indiferent de cauza instalării acestuia, va recomandam cu incredere să programați un consult endocrinologic de specialitate, cum sunt cele oferite de Șef de lucrări, Dr. Ana Valea, din cadrul clinicii Halmasan, care este medic primar în specialitatea endocrinologie și medic specialist în diabet zaharat și boli de nutritie.
Solicita o programare și clinica Halmasan va avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.