fbpx
hello world!

Cum prevenim și tratăm constipația la bebeluși?

Din acest articol vei afla:

Constipatia la bebelusi poate fi definită ca fiind scăderea frecvenței și creșterea consistenței scaunelor bebelusului tău. 

Ce este normal?

Consistența scaunelor bebelusului tau depinde de alimentatia acestuia aproape în totalitate. Aceasta poate varia de-a lungul timpului odată cu introducerea alimentelor in alimentatie și începerea diversificarii, pe masura ce sistemul digestiv al micutului se dezvolta si devine mai matur.

De cele mai multe ori, lipsa scaunului zilnic la bebelusi este un motiv de îngrijorare pentru părinți. Deseori, intervalul dintre doua scaune consecutive care durează cateva zile nu reprezinta o problema.

Bebelușii hrăniți cu lapte matern tind să aibă doar scaune destul de moi. Scaunele lor încep să devină puțin mai ferme și mai puțin frecvente în timp.

De asemenea, poate exista o mare variație în ceea ce privește cantitatea, în cazul bebelușilor alăptați.

Unii bebeluși alăptați pot avea mișcări intestinale de mai multe ori pe zi, iar unii pot sa aiba doar o dată sau de două ori pe săptămână. Acest interval este normal.

Iti recomandam si: Când bebelușul are testiculele necoborâte: ce e de făcut?

Bebelușii hrăniți cu lapte praf tind să aibă scaune puțin mai ferme decât bebelușii alăptați și au mai puține mișcări intestinale de aici si constipatia la bebelusi.

Odată ce sunt introduse mancarurile solide (la vârsta de aproximativ 6 luni), scaunul va deveni din nou puțin mai ferm.

Toate aceste variații fac parte din dezvoltarea normală a bebelușului – o consistență sănătoasă poate varia de la a fi moale, la fermă.

Care sunt semnele ca bebelusul dumneavoastra este constipat?

Cel mai important semn de constipație la bebelusi este scaunul tare și uscat sau sfărâmicios. Alte semne de constipație la bebeluși sunt:

  • Bebelușul tău plânge și arată inconfortabil înainte de defecatie (Unele încordări sunt normale si nu înseamnă constipație.)
  • Mirosul urât semnalizeaza constipatia la bebelusi
  • Copilul tău nu mănâncă atât de mult.
  • Bebelușul tău are abdomenul rigid.

Citeste si: Sunt hemangioamele infantile un motiv real de îngrijorare?

Constipatia la bebelusi cauze

Cea mai frecventă cauză atunci când un copil nu are scaun, este faptul ca acesta se așteaptă la durere, așa că întârzie utilizarea toaletei și problema se agravează.

Constipația la bebelusi se datorează adesea faptului că nu primesc suficiente lichide în dieta lor.

Constipatia la bebelusi este destul de rara la un bebeluș care este hrănit doar cu lapte matern, dar este mai frecvent la bebelușii cărora li s-au introdus substanțe solide și uneori formule.

Ce poti sa faci daca bebelusul tau este constipat ?

bebelus pe olita 1
Nu-i oferi copilului medicamente pentru constipație decât dacă acestea sunt prescrise de un medic specialist.

Dacă copilul dumneavoastră este hrănit cu lapte matern

Este posibil să trebuiasca să vă hrăniți copilul mai des. Consultați medicul pediatru pentru sfaturi.

Dacă copilul tău este hrănit cu formulă

Este posibil ca formula să nu fi fost preparată corect, așa că nu conține suficientă apă.

Verificați de două ori dacă urmați corect instrucțiunile de pe cutia de formulă.

Asigurați-vă că utilizați cupa care este furnizată cu cutia de formulă pe care o utilizați - diferite mărci pot avea cupe de diferite dimensiuni.

Asigurați-vă că nu apasati formula pudră prea strâns în cupă - trebuie umplută ușor și nivelată folosind partea plată a unui cuțit sau nivelatorul furnizat.

Asigurați-vă că adăugați mai întâi apă în sticlă, apoi formula sub formă de pudră. Dacă adăugați mai întâi formulă, veți adăuga prea puțină apă în sticlă.

Dacă copilul dumneavoastră mănâncă solide (de la vârsta de 6 luni)

Oferiți apă suplimentară între mesele lor normale sau suc de fructe diluat (în special suc de prune), 1 parte suc la 3 părți apă.

Încercați să-i încurajați să mănânce porții suplimentare de fructe și legume care au fost făcute piure sau tocate (în funcție de capacitatea lor de a mesteca). 

Adăugați mai multă apă la substanțele solide ale bebelușului.

Alte lucruri de încercat

Mișcă ușor picioarele bebelușului într-o mișcare de ciclism - acest lucru poate ajuta la stimularea intestinelor.

Masează ușor burtica bebelușului.

O baie caldă poate ajuta mușchii să se relaxeze.

Dacă bebelușul se chinuie, au trecut câteva zile de la ultima lui mișcare intestinală și modificările dietetice nu au fost eficiente, ar putea ajuta să-i introduci un supozitor cu glicerină pentru sugari.

Cu toate acestea, supozitoarele cu glicerină sunt destinate doar utilizării ocazionale. Nu utilizați ulei mineral, laxative stimulatoare sau clisme pentru a trata constipația sugarului.

Rareori, constipația sugarului este cauzată de o afecțiune de bază, cum ar fi boala Hirschsprung, hipotiroidismul sau fibroza chistică.

Dacă constipația sugarului persistă în ciuda modificărilor dietei sau este însoțită de alte semne sau simptome - cum ar fi vărsături sau slăbiciune - contactați medicul pediatru.

Pentru un consult va recomandam cu incredere sa apelati la serciviile centrului de pediatrie Halmasan, care are in componenta sa o echipa de medici specalisti pediatri printre care se numara si Dr. Gabriela Vasile si Dr. Bianca Burza, cu o vasta experienta in tratarea copiilor de orice varsta. 

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram