Cele mai noi recomandări spun ca momentul potrivit pentru a înce diversificarea la bebelusi este la vârsta de 6 luni. Diversificarea la bebelusi constă în introducerea treptată de alimente solide, pe langa laptele matern sau formula din dieta bebelusului tau. Începerea acestui proces înainte de 4 luni nu este indicată.
Insa, cum fiecare bebeluș este diferit, cum poți să-ți dai seama cand bebelusul tău este pregatit de diversificare? Simplu! Analizând comportamentul micuțului și observând următoarele semne:
- Se ridica singur sau cu sprijin.
- Este capabil să-si controleze capul și gâtul.
- Deschide gura când i se oferă mâncare.
- Înghite mâncarea în loc să o împingă înapoi pe bărbie.
- Aduce obiecte la gură.
- Încearcă să apuce obiecte mici, cum ar fi jucării sau alimente.
- Transferă alimentele din față în spatele limbii pentru a le înghiți.
Citeste si: Constipatia la bebelusi - Cum o prevenim și tratăm
Ce alimente sunt potrivite pentru a începe diversificarea la bebelusi?
Ordinea în care îi dai copilului tău anumite alimente nu conteaza atat de mult. Avand in vedere ca diversificarea va începe la aproximativ 6 luni, la 7-8 luni, bebelusul tău trebuia să fi mâncat deja o varietate de alimente apartinand mai multor grupe alimentare.
Aceste alimente includ cereale pentru sugari, carne sau alte proteine, fructe, legume, cereale, iaurturi și brânzeturi și multe altele.
Dacă copilul dumneavoastră mănâncă cereale pentru sugari, este important să oferiți o varietate din acestea, cum ar fi ovăz, orz și mai multe cereale, în loc de un singur tip.
Citeste si: Apendicita acută la copii tratament
Cum ar trebui sa introduci diferitele alimente în alimentația bebelușului?
Lăsați copilul să încerce la început câte un aliment cu un singur ingredient. Acest lucru vă ajută să vedeți dacă copilul dumneavoastră are probleme cu acel aliment, cum ar fi alergii alimentare.
Așteptați 3 până la 5 zile între fiecare aliment nou. Înainte să va dati seama, copilul tău va fi pe cale să mănânce și să se bucure de o mulțime de alimente noi.
Introduceți alimente potențial alergene doar mai târziu, atunci când sunt majoritatea alimentelor au fost deja introduse.
Alimentele potențial alergene includ produse din lapte de vacă, ouă, pește, crustacee, nuci, arahide, grâu, soia și susan.
Nu este recomandat să bei lapte de vacă sau băuturi îmbogățite din soia până când copilul tău este mai mare de 12 luni, dar alte produse din lapte de vacă, cum ar fi iaurtul, pot fi introduse înainte de 12 luni.
Dacă copilul dumneavoastră are eczeme severe și/sau alergie la ouă, discutați cu medicul despre când și cum să introduceți în siguranță alimentele cu alune.
Pentru un consult va recomandam cu incredere sa apelați la serviciile centrului de pediatrie Halmasan, care are în componenta sa o echipa de medici specialisti pediatri printre care se numara si Dr. Gabriela Vasile si Dr. Bianca Burza, cu o vasta experienta în tratarea copiilor de orice varsta si va vor oferi toate sfaturile necesare creșterii armonioase a bebelusului dumneavoastra.
Cum ar trebui să pregătesc mâncarea pentru ca copilul meu să mănânce?
La început, este mai ușor pentru copilul dumneavoastră să mănânce alimente care sunt sub forma de piure și foarte netede ca textură.
Poate trece o anumită perioada de timp pentru ca bebelușul să se adapteze la noile texturi alimentare. Copilul ar putea tusi sau scuipa atunci cand o sa simta noile texturi. Pe măsură ce abilitățile orale ale bebelușului tău se dezvoltă, pot fi introduse alimente cu o consistenta mai ferma.
Unele alimente sunt potențiale pericole de sufocare, așa că este important să hrăniți copilul cu alimente care au textura potrivită pentru dezvoltarea lui.
Pentru a preveni sufocarea, pregătiți alimente care pot fi ușor dizolvate cu salivă și care nu necesită mestecare.
Pregătește porții mici și încurajează copilul să mănânce încet. Urmăriți-vă întotdeauna copilul în timp ce el sau ea mănâncă.
Cu ce se incepe diversificarea la bebelusi de 6 luni?
Diversificarea la bebelusi, posibil meniu:
Mic dejun: lapte matern sau un biberon de formulă pentru sugari cu 3 până la 4 lingurițe de formulă pentru sugari
Prânz: un piure de legume sau o oală mică de legume cu o linguriță de amestec de carne sau pește. Terminați masa cu un mic compot sau o bucată de fructe crude coapte, amestecate dacă este necesar.
Gustare: lapte matern sau biberon de lapte pentru sugari
Cină: lapte matern sau biberon de formulă pentru sugari
Cât despre volumul de lapte din sticle, dacă copilul ia doar două sticle (unul la micul dejun și celălalt la gustare), acestea pot fi cam mari: 200 până la 250 ml pe biberon.
Copilul dumneavoastră are nevoie de cel puțin 500 ml de lapte pentru sugari (sau lapte matern) pe zi; aceasta este suficientă pentru a acoperi 70% din nevoile sale nutriționale.
Într-adevăr, celelalte alimente sunt în cantități prea mici pentru a reprezenta o contribuție nutrițională semnificativă. Ele sunt în principal acolo pentru a trezi gusturi și arome.
Diversificarea la bebelusi la aproximativ 8 luni, oferă copilului mâncare mai puțin amestecată fin, urmată de bucăți de legume sau fructe zdrobite.
Mâncarea cu bucăți este introdusă la aproximativ 12 luni când bebelușul mănâncă deja o gamă variată de mese.