fbpx
hello world!

De ce apare laringita la copii și cum se tratează

Din acest articol vei afla:

Ce este laringita?

Laringita la copii si nu numai este o inflamație a laringelui din cauza suprasolicitarii, iritației sau infecției.

În interiorul laringelui se află corzile vocale - două pliuri ale membranei mucoase care acoperă mușchii și cartilajele. În mod normal, corzile voastre se deschid și se închid lin, formând sunete prin mișcarea și vibrația lor.

Dar cu laringita, corzile voastre devin inflamate sau iritate. Acest lucru face ca corzile vocale să se umfle, ceea ce distorsionează sunetele produse de aerul care trece peste ele.

Drept urmare, vocea devine una răgușită. În unele cazuri de laringită, vocea ta poate deveni aproape nedetectabilă.

Laringita poate fi de scurtă durată (acută) sau de lungă durată (cronică). Majoritatea cazurilor de laringită sunt declanșate de o infecție virală temporară și nu sunt grave.

Răgușeală persistentă poate semnala uneori o afecțiune medicală subiacentă mai gravă, care trebuie investigata in amănunt.

Simptome laringita

În majoritatea cazurilor pediatrice, simptomele laringitei durează mai puțin de câteva săptămâni și sunt cauzate de ceva minor, cum ar fi un virus.

Mai rar, simptomele laringitei sunt cauzate de ceva mai grav sau de lungă durată. Semnele și simptomele laringitei pot include:

 • Răguşeală
 • Pierderea sau diminuarea vocii
 • Senzație de gâdilat în gât
 • Durere de gât
 • Gât uscat
 • Tuse seacă

Articol recomandat: Când bebelușul are testiculele necoborâte: ce e de făcut?

Cauze laringita

Laringită acută

Majoritatea cazurilor de laringită sunt temporare și se ameliorează după ce cauza de bază se ameliorează. Cauzele laringitei acute includ:

 • Infecții virale similare cu cele care provoacă o răceală
 • Tensiune vocală, cauzată de țipete sau de folosirea excesivă a vocii
 • Infecții bacteriene, deși acestea sunt mai puțin frecvente

Laringită cronică

Laringita la copii care durează mai mult de trei săptămâni este cunoscută sub denumirea de laringită cronică. Acest tip de laringită este în general cauzată de expunerea la iritanți în timp.

Laringita la copii cronică poate provoca încordarea corzilor vocale și leziuni sau creșteri ale corzilor vocale (polipi sau noduli). Laringita cronică poate fi cauzată de:

 • Iritanți inhalați, cum ar fi fumul chimic, alergenii sau fumul
 • Refluxul acid, numit și boală de reflux gastroesofagian (GERD)
 • Sinuzita cronica
 • Utilizarea excesivă obișnuită a vocii tale (cum ar fi la cântăreți sau majorete)

Cauzele mai puțin frecvente ale laringitei cronice includ

 • Infecții bacteriene sau fungice
 • Infecții cu anumiți paraziți

Complicatiile in laringita la copii, atat acute cat si cronice sunt reprezentate de extinderea infectiei care a cauzat laringita si la alte nivele ale tractului respirator.

Laringita la copii poate evolua intr-o forma foarte gravă la copii. Urmăriți febra și apelati la un medic dacă copilul dumneavoastră este mai mic de 3 luni și are o temperatură de 37,5 grade Celsius sau mai mare.

Sau are mai mult de 3 luni și are febră de 38 grade Celsius sau mai mare si daca intâmpina dificultăți la înghițire sau la respirație, scoate sunete ascuțite atunci când inspira sau saliveaza mai mult decât de obicei.

Articol recomandat: Febra la copii – Toate informațiile pe care orice părinte trebuie să le știe

Laringita la copii, poate duce la crup (laringotraheobronsita), inflamarea si ingustarea cailor respiratorii superioare.

Această afecțiune poate pune viața în pericol, așa că obțineți un tratament de urgență copilul dumneavoastră a avut laringită și începe să sufocă sau să aibă probleme cu respirația.

Diagnosticarea laringitei

Cel mai frecvent si specific semn al laringitei este răgușeala. Modificările vocii pot varia în funcție de gradul de infecție sau iritație, variind de la răgușeală ușoară până la pierderea aproape totală a vocii.

Dacă exista răgușeală cronică, medicul pediatru va putea revizui impreuna cu parintele istoricul medical si simtomele de la debutul bolii.

El sau ea poate dori să examineze corzile vocale ale copilului și vă poate trimite si la un consult ORL daca este cazul.

Pentru diagnosticarea laringitei la copii, cea mai folosita tehnica este laringoscopia. În procedura numită laringoscopie, medicul poate examina vizual corzile vocale folosind o lumină și o oglindă minusculă pentru a vă uita în partea din spate a gâtului.

Sau medicul poate utiliza laringoscopia cu fibră optică. Aceasta implică introducerea unui tub subțire și flexibil (endoscop) cu o cameră minusculă și lumină prin nas sau gură și în partea din spate a gâtului. Apoi, acesta poate urmări mișcarea corzilor vocale în timp ce vorbiți.

Daca medicul pediatru observa o formatiune anormala in gatul copilului dumneavoastra sau ceva care nu este specific unei faringite obisnuite, este posibil sa va recomande efectuarea unei biopsii pentru a examina tesuturile la microscop

Pentru un consult va recomandam cu incredere sa apelati la serciviile centrului de pediatrie Halmasan, care are in componenta sa o echipa de medici specilisti pediatri printre care se numara si Dr. Gabriela Vasile si Dr. Bianca Burza, cu o vasta experienta in tratarea copiilor de orice varsta. 

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram