fbpx
hello world!

Sindromul ovarelor polichistice – cauza infertilității feminine

Din acest articol vei afla:

Ce este sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarului polichistic este o tulburare hormonală frecventă la femeile de vârstă reproductivă. Femeile care suferă de aceasta afectiune pot avea perioade menstruale rare sau prelungite sau niveluri excesive de hormoni masculini (androgeni).

Ovarele pot dezvolta numeroase colecții mici de lichid (foliculi) și nu reușesc să elibereze în mod regulat ovule. Hormonul foliculostimulant (FSH) și hormonul luteinizant (LH), care sunt produse în glanda pituitară, controlează ovulația.

FSH stimulează ovarul să producă un folicul - un sac care conține un ou - și apoi LH declanșează ovarul să elibereze un ovul matur.

Citeste si: Virusul HPV - toate detaliile pe care ar trebui să le cunoască orice femeie

ovare polichistice poze
Ovare polichistice

PCOS este un „sindrom” sau un grup de simptome care afectează ovarele și ovulația. Cele trei caracteristici principale ale sale sunt:

  • chisturi la nivelul ovarelor
  • niveluri ridicate de hormoni masculini
  • menstruatii neregulate sau omise

În sindromul ovarelor polichistice, mulți saci mici, plini cu lichid, se formează în interiorul ovarelor. Cuvântul „polichistic” înseamnă „multe chisturi”. Acești saci sunt de fapt foliculi, fiecare conținând un ou imatur.

Ouăle nu se maturizează niciodată suficient pentru a declanșa ovulația. Lipsa ovulației modifică nivelurile de estrogen, progesteron, FSH și LH. Nivelurile de progesteron sunt mai mici decât de obicei, în timp ce nivelurile de androgeni sunt mai mari decât de obicei.

Hormonii masculini suplimentari perturbă ciclul menstrual, astfel încât femeile cu PCOS au mai puține menstruații decât de obicei.

Multe femei au acest sindrom, dar nu știu asta. Într-un studiu, până la 70% dintre femeile afectate nu fuseseră diagnosticate.

Sindromul ovarelor polichistice - Simptome

Unele femei încep să vadă simptome în timpul primei menstruații. Altele descoperă că suferă de sindromul ovarelor polichistice doar după ce au luat anormal de mult în greutate sau au avut probleme de infertilitate.

Cele mai frecvente simptome in sindromul ovarelor polichistice includ:

  • Menstruatii neregulate. Lipsa ovulației împiedică pierderea mucoasei uterine în fiecare lună. Unele femei au mai puțin de opt menstruații pe an sau deloc.
  • Sângerare abundentă. Mucoasa uterină se formează pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel încât sangerarile pot fi mai abundente decât în ​​mod normal.
  • Cresterea părului. Peste 70% dintre femeile cu această afecțiune le cresc părul pe față și pe corp, inclusiv pe spate, pe burtă și pe piept. Creșterea excesivă a părului se numește hirsutism.
  • Acnee. Hormonii masculini pot face pielea mai grasă decât de obicei și pot provoca erupții pe zone precum față, piept și partea superioară a spatelui.
  • Creștere în greutate. Până la 80 la sută dintre femeile sunt supraponderale sau obezitate.
  • Chelie de tip masculin. Părul de pe scalp devine mai subțire și poate cădea.
  • Întunecarea pielii. Pete întunecate de piele se pot forma în cutele corpului, cum ar fi cele de pe gât, înzona inghinală și sub sâni.
  • Dureri de cap. Modificările hormonale pot declanșa dureri de cap la unele femei.

Citeste si: Conizaţia. Primul pas în vindecarea cancerului de col uterin

Complicatiile ovarelor polichistice și cum pot să-ți afecteze corpul

Nivelurile de androgeni mai mari decât cele normale vă pot afecta fertilitatea și alte aspecte ale sănătății, provocand:

Infertilitate

Pentru a rămâne însărcinată, este necesar sa aiba loc ovulatia. Femeile care nu ovulează în mod regulat nu eliberează atât de multe ovule pentru a fi fertilizate. De aceea, sindromul ovarelor polichistice este una dintre principalele cauze de infertilitate la femei.

Sindromul metabolic

Până la 80% dintre femeile bolnave sunt supraponderale. Atât obezitatea, cât și SOP vă cresc riscul de:

  • glicemie ridicată
  • tensiune arterială crescută
  • colesterol „bun” HDL scăzut
  • colesterolul „rău” LDL ridicat

Împreună, acești factori sunt numiți sindrom metabolic și cresc riscul de:

  • boli cardiovasculare
  • diabet
  • accident vascular cerebral

Apnee de somn

Această condiție provoacă pauze repetate de respirație în timpul nopții, care întrerup somnul.

Apneea în somn este mai frecventă la femeile care sunt supraponderale.

Cancer endometrial

În timpul menstruatie, mucoasa care captuseste uterul este eliminată sub forma de sange. Dacă nu ovulați în fiecare lună, mucoasa se poate acumula. O mucoasă îngroșată a uterului vă poate crește riscul de cancer endometrial.

Depresie

Atât schimbările hormonale, cât și simptomele precum creșterea nedorită a părului vă pot afecta negativ emoțiile. Multe paciente experimentează în cele din urmă depresie și anxietate.

Cum diagnosticam sindromul ovarelor polichistice?

Medicii diagnostichează de obicei sindromul ovarelor polichistice la femeile care au cel puțin două dintre aceste trei simptome:

  • niveluri ridicate de androgeni
  • cicluri menstruale neregulate
  • chisturi în ovare

De asemenea, medicul ar trebui să vă întrebe dacă ați avut simptome precum acnee, creșterea părului pe față și pe corp și creșterea în greutate.

Testele de sânge în diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice sunt necesare pentru a verifica niveluri mai mari decât cele normale ale hormonilor masculini, respectiv niveluri mai mici ale hormonilor feminini.

Este posibil să aveți, de asemenea, analize de sânge pentru a vă verifica nivelurile de colesterol, insulină și trigliceride pentru a evalua riscul pentru afecțiuni asociate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.

Dr Ana Valea endocrinologie
Șef de lucrări, Dr. Ana Valea

Daca v-ati regăsit în simptomele descrie mai sus, specifice sindromului ovarelor polichistice, va recomandam cu incredere să programați un consult endocrinologic de specialitate pentru a face o analiza a tuturor hormonilor ce pot fi afectati în cadrul acestei afectiuni,consult care va poate fi oferit de Șef de lucrări, Dr. Ana Valea, din cadrul clinicii Halmasan, medic primar în specialitatea endocrinologie și medic specialist în diabet zaharat și boli de nutritie.

Solicita o programare și clinica Halmasan va avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram