Ce este conizația de col uterin?
Prin conizatie de col uterin de intelege o excizie a unei probe de țesut în formă de con din mucoasa colului uterin. Conizația poate fi utilizată fie în scopuri diagnostice ca parte a unei biopsii, fie în scopuri terapeutice pentru îndepărtarea celulelor precanceroase.
Conizarea colului uterin este un tratament obișnuit pentru displazie în urma rezultatelor anormale ale unui test Papanicolau. Displazia cervicală este o afecțiune în care celulele precanceroase se acumulează pe suprafața colului uterin.
Deși de obicei nu este canceros, dacă displazia cervicală nu este tratată, aceasta poate duce la cancer de col uterin. Displazia cervicală este de obicei descoperită în timpul unui frotiu Papanicolau.
Tipuri de conizatie
Conizația poate fi de 3 tipuri: conizația clasică, conizația cu laser sau conizația cu ansa diatermica sau Loop Electrical Excision Procedure (=LEEP).
Cum se efectuează operația de conizatie?
Conizația este o intervenție chirurgicală care elimină celulele anormale, precanceroase din colul uterin. Conizarea este în esență o biopsie intensificată a colului uterin care elimină o secțiune mare în formă de con a țesutului anormal, precum și o cantitate mică de țesut normal care înconjura zona afectată, astfel încât colul uterin să rămâne exclusive cu celule sănătoase.
Conizația se poate efectua cu un bisturiu, cu un laser sau cu un instrument electrochirurgical denumit LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure).
Metoda LEEP utilizează un dispozitiv alimentat de electricitate de joasă tensiune, care este introdus vaginal pentru a elimina celulele anormale din colul uterin. LEEP elimină mai puține celule și, în general, este mai puțin costisitor și mai ușor de realizat decât conizarea obișnuită. Pacienții nu trec sub anestezie generală în timpul LEEP; medicul ginecolog oncolog amorțește colul uterin cu anestezie locală.
Cunoscută și sub numele de electrochirurgie, o procedură LEEP îndepărtează țesutul care este apoi testat pentru cancer. Acest lucru ajută la diagnostic, precum și la ghidarea unui curs de tratament viitor pentru anomalie. După o procedură LEEP sau de conizare, țesutul este trimis la un laborator de patologie pentru testare pentru a confirma un diagnostic și a continua cu un plan de tratament adecvat.
Citeste si: Desfundarea trompelor uterine prin intervenție chirurgicală laparoscopică
Anestezia în conizația de col uterin
Intervenția este efectuată de obicei cu ajutorul anesteziei generale, însă pacienții pot opta și pentru o anestezie locală, destinată exclusive zonei genitale sau pentru o anestezie epidurală.
Vi se poate recomanda această procedură dacă:
- aveți modificări ale celulelor cervicale – acestea nu sunt cancer, dar s-ar putea transforma în cancer de col uterin în timp
- sunteți suspectat de cancer de col uterin – țesutul îndepărtat poate fi trimis pentru testare pentru a vedea dacă există celule canceroase
- aveți un cancer în stadiu incipient (stadiul 1A1) – ceea ce înseamnă că cancerul este foarte mic.
Conizația de col uterin ca tratament
Pe lângă importantul rol profilactic al conizației de col uterin, aceasta are și rolul de a trata orice modificare anormală la nivel celular ce apare odată cu apariția displaziei colului uterin.
Recuperarea după conizația de col uterin
În urma efectuării conizației de col uterin, pacienții sunt monitorizați o perioadă de timp înainte de externare. În săptămâna care urmează pot apărea și sângerări vaginale. Pacientele sunt sfătuite să folosească absorbante în detrimentul tampoanelor timp de trei săptămâni după procedură, precum și să evite orice contact sexual.
După procedură, femeile vor trebui să facă un test Papanicolau la fiecare șase luni, sau de câte ori este recomandat de un oncolog ginecologic, până când mai multe rezultate sunt în limita normalului.
Conizația de col uterin și sarcina
Studiile au demonstrat o predispoziție la un risc relativ de naștere prematură la pacientele care au efectuat o conizație de col uterin. Conizația sau procedura LEEP a crescut riscul nașterii premature, chiar și la femeile fără naștere prematură anterioară. Riscurile la o naștere prematură au fost cele mai mari după proceduri repetate.
Conizația de col uterin și cancerul
Cancerul de col uterin ocupă locul al treilea în topul celor mai frecvente forme de cancer întâlnite în rândul femeilor din întreaga lume. Acesta reprezintă o reproducere anormală a celulelor epiteliale ale colului uterin, iar în majoritatea cazurilor, cancerul de col uterin este cauzat de un virus numit papillomavirus uman (sau HPV),
Virusul HPV este extrem de des întâlnit în rândul populației, majoritatea oamenilor vor suferi de această infecție măcar o data pe parcursul vieții. Deși există mai multe tipuri de virus, doar unele dintre ele pot evolua în formarea unui cancer. Transmiterea virusului se face prin orice formă de contact sexual.
Pentru prevenirea infecției cu HPV este vitală vaccinarea precoce împotriva HPV, vaccinul fiind gratuit la fetele între 11 și 18 ani, începând din septembrie 2021. Un alt lucru extrem de important pentru reducerea riscului dezvoltării cancerului de col uterin sunt testele de screening efectuate periodic la toate femeile care au trecut de vârsta de 20 de ani, cel mai întâlnit fiind frotiul Papanicolau.
Citeste si: Întrebari și răspunsuri privind Cancerul de col uterin
Avantajele conizației de col uterin
În timpul procedurii de conizație este folosită un instrument cu lama reglabilă, al cărei ac poate varia în funcție de cantitatea de țesut care trebuie îndepărtat sau sunt folosite metodele modern, foarte precise. Avantajele conizației cuprind fiabilitatea diagnostică a acesteia, valoarea sa în studiul stiințific al regiunii anatomice, eficiența terapeutică a acesteia și valoarea profilactică ridicată.
Argumentele împotriva acestei proceduri sunt temerile de hemoragii (immediate sau tardive), precum și posibilitatea interferenței cu nașterea. Acești factori devin nesemnificativi atunci când se iau în considerare consecințele posibilelor malignități nedescoperite. Valoarea terapeutică a conizației colului uterin în restabilirea sănătății unui col uterin bolnav, simptomatic, este de mare importanță.
Centrul medical Halmasan dispune de o echipă profesionistă cu experiență în efectuarea conizației de col uterin, oferind pe lângă servicii de obstetrică și ginecologie și servicii de pediatrie, endocrinologie, urologie, chirurgie pediatrică, chirurgie generală, precum și cursuri de puericultură, la cele mai înalte standarde de calitate și pregătire.
Pret conizatie col uterin
La Centrul Medical Halmasan pretul unei conizatii de col este de 2200 lei.