Polipii uterini sau endometriali sunt o patologie a tractului genital feminin ce poate provoca sângerări vaginale abundente. Polipul este o excrescență a mucoasei ce se dezvoltă din căptușeala internă a peretelui uterin, numită endometru, către cavitate. De regulă, au mai puțin de 1 cm, dar pot fi și multipli. Acesti polipi uterini sunt benigni, rar pot progresa în formațiune canceroasă.

Articol recomandat: Cum se efectuează operația de conizatie?
Cauze polipi uterini
Cauzele exacte ale apariției polipilor uterini sunt necunoscute, deși pot fi implicați factori de natură endocrinologică, precum variații ale nivelelor hormonilor - estrogenul, ce are un rol important în modificările mucoasei odată cu fazele ciclului menstrual, pare a fi legat de apariția polipilor uterini.
Factori de risc in caz de polipi uterini
Factorii care cresc riscul apariției polipilor sunt:
- obezitatea
- hipertensiunea arterială
- perioada perimenopauză sau imediat postmenopauză
- medicamente precum tamoxifen (pentru cancerul de sân)
Simptome polipi uterini
Simptomele frecvente in caz de polipi uterini sunt:
- metroragii, adică sângerări ce apar în afara perioadelor menstruale
- menoragii - sângerări foarte abundente în timpul menstruației
- sângerări vaginale ce apar după instalarea menopauzei
- sângerări menstruale neregulate (frecvență variabilă, cu momente de apariție dificil de estimat, perioadele fiind variabile ca durată și cantitate de sângerare)
- infertilitate.
De asemenea, există femei care nu au niciun fel de simptom, sau doar sângerări minore (spotting).
Articol recomandat: Sindromul ovarelor polichistice
Polipi uterini tratament
Tratamentul polipilor este destul de variabil.
Dacă există doar polipi mici, aceștia se pot retrage de la sine în timp, prin urmare abordarea preferată este de monitorizare periodică, fără aplicarea unui tratament anume. Se va efectua tratament doar la pacientele predispuse la un risc crescut de cancer uterin.
Există medicamente hormonale (steroizi agonisti ai receptorilor de progesteron sau agoniști ai eliberării se gonadotropină) ce pot fi administrate pentru reducerea simptomatologiei, pe termen scurt. Simptomele revin, însă, la oprirea medicației.
Unele cazuri pot avea indicație de excizie chirurgicală. Acest lucru se poate realiza în timpul histeroscopiei (realizate pentru diagnostic), ce permite extirparea completă și prelevarea pentru examinare biopsică.
Pentru biopsie, se poate face și chiuretaj, în sala de operație, pentru prelevarea unei porțiuni de mucoasă, Chiuretajul poate fi efectuat și pentru excizia polipilor.
Este tratamentul de polipi uterini dureros?
Nu, toate manevrele de diagnostic și tratament sunt nedureroase sau se efectuează sub anestezic regional. Histeroscopia este suportată diferit, unele femei nu simt nicio durere, sau doar puțin disconfort, însă pentru altele apare o durere severă.
În cazul în care durerea este foarte intensă, anunță medicul sau asistenta.
În urma histeroscopiei, este posibil să existe sângerări pentru 1-2 zile, sau spotting pentru aproximativ o săptămână și nu necesită măsuri de tratament.
De obicei, aceste proceduri nu afectează activitatea zilnică, aceasta putând fi reluată imediat.
Ce doctor tratează polipii uterini?
Medicul la care trebuie să apelezi este medicul ginecolog. Echipa clinicii Halmasan îți stă la dispoziție pentru orice ai nevoie.
Cum decurge consultația de polipi uterini?
Atunci când apelezi la ginecolog pentru simptomele de mai sus, vor fi necesare câteva teste pentru evaluarea prezenței polipilor uterini. Suspiciunea acestora se bazează în primul rând pe simptomatologie, întărită de prezența factorilor de risc.
Medicul va efectua o ecografie transvaginală ( ecograful este introdus în vagin pentru a vedea mult mai bine cavitatea uterină ). Aceasta poate decela prezența polipilor.
De asemenea, sonohisterografia este o metodă prin care este introdusă apă salină în cavitatea uterină prin vagin cu ajutorul unui cateter. Scopul acesteia este de a dilata cavitatea uterină și a permite vizualizarea mai eficientă a pereților.
Histeroscopia examineaza și mai bine cavitatea uterină, putând fi utilizat atât pentru diagnostic cât și pentru tratament. Se utilizează un tub cu telescop (histeroscop) prin cervix, în interiorul uterului.
Poate fi necesară o biopsie endometrială pentru a examina microscopic o porțiune din mucoasă, pentru diagnostic de certitudine sau evidențierea transformării maligne.
Prevenție
Nu există nicio metodă de prevenție a apariției polipilor endometriali, tot ce poți să faci este să urmezi consulturi ginecologice periodice (o dată pe an) și să eviți factorii de risc, menționați mai sus. Trebuie să iei în considerare faptul că recidiva acestora, după tratament, este frecventă.
Când să mergi de urgență la medic daca ai polipi uterini?
Ar trebui să apelezi la doctor imediat ce constați dereglarea ciclurilor menstruale, precum și apariția sângerărilor între perioadele menstruale sau sângerări apărute după menopauză.
Clinica Halmasan îți oferă o gamă completă de servicii de diagnostic și tratament la standarde europene. Echipa noastră îți stă la dispoziție pentru orice întrebare și pentru a îți oferi confort și profesionalism.
Nu mai amâna intervențiile pentru sănătatea ta! Fă-ți o programare la numărul de telefon 0264 593 741 sau pe WhatsApp 0741 230 3031