fbpx
hello world!

Analizele și investigațiile obligatorii în sarcină

Din acest articol vei afla:

Tocmai ai aflat că ești însărcinată! Ce bucurie! Ei bine, odată cu schimbarea majoră ce va veni în viețile voastre, corpul tău va trece și el prin niște schimbări nemaiîntâlnite, niște experiențe unice pentru o femeie astfel sunt recomandate o serie de analize sarcina dupa cum urmeaza.

Știm cat de importantă este pentru tine, ca viitoare mamă, perioada sarcinii. Ea vine cu modificări de natură fizică și psihică din cele mai diverse, un amaglam de emoții, bucurie, dar și de sentimente de incertitudine, poate puțină teamă.

Articol recomandat: Prima vizită la ginecolog în calitate de viitoare mămică – cât de importantă este și de ce?

Știm, de asemenea, că dincolo de fericirea creșterii burticii și aflării sexului copilului, cel mai important lucru este să știi că ai un copil sănătos, că sarcina va fi dusă bine până la capăt și că și tu vei fi sănătoasă în toată această perioadă.

Din acest motiv, noi vom fi alături de tine la fiecare pas, din prima clipă în care ne calci pragul, până vei aduce pe lume un bebeluș sănătos. Îți lăsăm aici, pentru a lua la cunoștință, toate testele importante de efectuat în timpul sarcinii.

Monitorizarea celor 9 luni este esențială pentru a ști că poți duce la bun sfârșit această etapă importantă a vieții și că nou-născutul se va bucura de un început sănătos.

Articol recomandat: Ecografia de morfologie fetală 3D/4D în timpul sarcinii – informații pentru viitoarele mămici

Nu trebuie să te sperii. Scopul investigațiilor nu este altul decât de a depista din timp orice anomalie, orice problemă, deoarece medicina a evoluat fantastic și multe probleme ale nou-născutului pot fi prevenite sau descoperite devreme și tratate.

Totodată, noi punem pe primul plan sănătatea ta, ca viitoare mămică, deoarece și tu poți suferi de anumite complicații pe perioada sarcinii, însă marea majoritate a acestora pot fi identificate din timp și monitorizate permanent sau tratate.

Pentru orice nelămurire, echipa noastră medicală îți stă la dispoziție și ne dorim să ai parte de o sarcină ușoară, de care să îți amintești cu drag și să te sfătuim la orice pas despre modificări în stilul de viață sau evaluări ce trebuie făcute pentru a ne asigura împreună că totul este bine.

Articol recomandat: Ecografia Transfontanelara - Investigatie imagistica eficienta a creierului nou-nascutilor

Iată prin ce etape vom trece pe parcursul sarcinii:

Analize sarcina trimestrul 1

Trimestrul I este perioada cuprinsă între săptămânile 1-14.

Din primul moment în care aflii că ești însărcinată, te vom aștepta cu drag pentru a face primii pași în monitorizarea sarcinii și a îți explica toate transformările pe care le va resimți corpul tău.

În primă instanță, se efectuează un consult obstetrical clinic, cu luarea în evidență a greutății, tensiunii arteriale, dar și a tuturor simptomelor ce pot apărea din primele zile.

Vor fi recomandate o serie de analize pentru a constata obiectiv starea de sănătate a mamei:

  • grupul sangvin și Rh-ul
  • hemoleucograma completă, mai ales pentru excluderea anemiei
  • glicemia și profilul lipidic
  • TSH ( pentru a vedea funcția tiroidei)
  • teste de coagulare a sângelui
  • funcția renală (uree, creatinină, acid uric)
  • funcția hepatică (transaminaze)
  • dozări hormonale
  • sumar de urină și urocultura
  • examen al secreției vaginale, pentru decelarea infecțiilor gonococice sau cu Chlamydia, pentru care se va recomanda tratament.

În acest moment, este esențial să se obiectiveze starea de imunizare a mamei față de infecții ce pot afea efecte devastatoare asupra mamei sau fătului atunci când sunt contractate în timpul sarcinii. În acest sens, vom efectua:

  • profilul TORCH (T- toxoplasma, O-others: alte infecții precum sifilis, hepatite B, virusul Ebstein Barr sau virusul varicelo-zoosterian, R- rubeola, C-citomegalovirus, H-herpes simplex virus). Acestea sunt infecții cu prognostic sever asupra fătului, ducând până la decesul acestuia sau malformații congenitale.
  • screening pentru Hepatitele B și C, HIV, Sifilis.

Se va efectua prima ecografie, cu rol important în detect area viabilității embrionului (vei putea auzi bătăile inimii încă din primele săptămâni de sarcină), dar, foarte important, localizarea intrauterină a sarcinii și stabilirea vârstei gestaționale exacte.

Apoi, ne vom revedea la ecografie în săptămânile 12-13 de sarcină, când are loc efectuarea Morfologiei de trimestru 1. Aceasta are rolul de a observa prezența oricărei anomalii a fătului, dar și a conformației structurale a acestuia.

În aceeași perioadă se efectuează Dublu Testul sau Bitestul ( dry test de trimestru 1), în care se măsoară nivelul de free Beta HCG și PAPP-A serică din sângele matern. Noi recomandăm recoltarea sângelui în săptămânile 8-9 de sarcină, pentru rezultate cât mai relevante.

Rezultatele acestuia se corelează cu anumiți parametri ecografici fetali ( translucența nucală), dar și cu date despre mamă, precum tensiunea arterială, greutate, înălțime, vârstă, fumat, diabet etc.

În urma acestora, nu se dă un diagnostic, ci se calculează riscul de apariție a anomaliilor cromozomiale la făt ( identificarea sindromului Down).

Analize sarcina trimestrul 2

Trimestrul II are loc între săptămânile 15-27.

Este perioada în care vom putea afla sexul copilului, burtica începe să crească, iar după săptămâna 16, ne vom putea bucura de primele mișcări ale fătului.

Monitorizarea este extrem de importantă, deoarece se decelează din timp anumite deficiențe ale gravidei, ce pot beneficia de tratament, exemplu analize sarcina:

  • anemia, care debutează frecvent în această perioadă, decelată prin hemoleucogramă
  • teste pentru diabet gestațional: se efectuează testul de toleranță la glucoză, deoarece diabetul în sarcină este asociat cu risc crescut de avort spontan sau de naștere a unui făt mort, de macrosomie = greutate peste 4 kg la naștere, hipoglicemie, hipocalcemie, hiperbilirubinemie la făt, sau chiar defecte congenitale.
  • se vor efectua din nou teste funcționale renale și hepatice.

Ca analize sarcina vom efectua morfologia de trimestru 2, în săptămânile 22-24. Rolul acesteia este de a examina detaliat organele fătului, atât ca dezvoltare cât și ca structură, dar și caracteristicile lichidului amniotic și ale placentei sau circulația sangvină la nivelul arterelor uterine și a cordonului ombilical. De asemenea, ea poate decela un număr ridicat de malformații și anomalii fetale.

Dacă nu a fost efectuat Dublu Testul, în această perioadă este indicat Triplutestul sau Quadruplu testul- între săptămânile 15-19. Acesta măsoară nivelurile de beta HCG, AFP, estriolul și inhibin-A - doar la Quadruplu test.

Scopul său este de a decela riscul de anomalii cromozomiale (sindrom Down, Sindrom Patau sau sindrom Edwards), asemenea bitestului, dar are o acuratețe mai mică. Cu toate acestea, poate identifica defecte de tub neural (de sistem nervos)- de exemplu, spina bifida.

Așa cum am precizat, aceste teste sarcina nu ne dau un diagnostic, ci un scor de risc. Dacă rezultatele ridică suspiciuni, vor fi efectuate investigații suplimentare, precum amniocenteza și analiza citologică din lichidul amniotic. Doar acestea pot pune un diagnostic de certitudine.

Analize sarcina trimestrul 3

Trimestrul III durează până la naștere, aceasta, normal, având loc între săptămânile 38-42 de sarcină)

În acest moment, îți vom recomanda ecografia fetală cu biometrie, pentru a afla dimensiunile și greutatea fătului, prezentația (poziția în burtică) și placenta. Exemple analize sarcina:

Se va efectua ultima morfologie, între săptămânile 32-34. În acest moment, se mai pot detecta anomalii cardiace minore sau anomalii de sistem nervos sau musculo-scheletal.

Îți vom recomanda neapărat un examen bacteriologic de secreție vaginală, pentru depistarea contaminării cu Streptococ Beta Hemolitic de grup B, ce va necesita tratament în cursul travaliului pentru a preveni transmiterea infecției la făt, deoarece acestea pot avea o evoluție gravă, cu complicații severe ce pot duce la dizabilități sau deces.

De aceea, vom avea o grijă enormă pentru realizarea acestei analize, de altfel neinvazive, dar care poate preveni probleme grave.

De asemenea, va fi necesar un examen de urină și repetarea anumitor investigații cu valori necorespunzătoare la examinările precedente, pentru examinarea evoluției lor.

O sarcină normală va beneficia doar de acest set de analize și controale standard, pe care le vom discuta de la bun început.

Trebuie să știi, însă, că uneori, rezultatele pot fi neconcludente și poate fi necesară repetarea unei anumite investigații, fără să fie vorba despre o suspiciune sau o complicație, însă determinarea unor rezultate cu certitudine sunt esențiale pentru a duce o sarcină sănătoasă la bun sfârșit sau a interveni din timp atunci când apare orice problemă.

Pentru analize sarcina te așteptăm cu drag la Centrul Medical Halmasan din Cluj-Napoca. Poti să ne contactezi la numarul de telefon 0264 593 741 sau pe WhatsApp la 0741 230 031.

Știm cât este de important să fii pe mâna unor experți în această perioadă importantă a vieții tale, să ai încredere, așa că noi îți promitem profesionalism și dedicare la fiecare pas, la prețuri accesibile și standarde înalte.

Sănătatea ta este cea mai importantă și noi ne vom asigura că ești bine!

icon telefon

Solicită o programare

si împreună vom avea grijă de sănătatea ta pe termen lung.

Contact

Unde ne gasiti?

Adresa

Str. Cardinal I. Hossu 57 Cluj-Napoca, 400029
Luni – Vineri 09:00 – 19:00, Sâmbătă 09:00 – 13:00

Copyright © 2022 Centrul Medical Halmasan | SEO & Marketing EWdigital | GDPR

apartmentphoneplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram