Bebelușul tău are câteva zile în care mănâncă foarte mult și parcă nu se mai dezlipește de tine? S-ar putea să fie vorba despre un puseu de creștere. Citește mai departe să afli tot ce trebuie să știi despre aceste etape, cum să le recunoști și ce poți să faci.
Primul an cu bebelușul este o provocare și un miracol deopotrivă. Te uiți zilnic cum crește sub ochii tăi, cum mânuțele și tălpile perfecte încep să descopere lumea, cum apare gânguritul și tot așa.
Articol recomandat: Diversificarea la bebelusi - Cele mai noi recomandări
Poate nu știai, dar sugarul își va dubla greutatea de la naștere în primele 5 luni și o va tripla până la 12 luni, ceea ce înseamnă un ritm foarte alert de creștere, pe care îl vei observa parcă de la o zi la alta prin hăinuțele care nu îi mai vin…peste noapte.
Vei observa mai multe perioade în care sugarul nu mai respectă programul de masă cu care te-ai obișnuit, pare că laptele nu îi mai ajunge, ba chiar comportamentul lui se modifică.
Ceea ce trebuie să șii e ca este vorba de un puseu de creștere și nu despre faptul că laptele tău nu îi este de ajuns. Iar astfel de perioade…vor fi mai multe de-a lungul primului an.
Articol recomandat: Constipatia la bebelusi - Cum o prevenim și tratăm
Ce este un puseu de creștere? Cât durează?
Un puseu de crestere reprezintă o perioadă de câteva zile în care bebelușul are o etapă de creștere intensificată.
De regulă, durează cam 3 zile, dar uneori se pot întinde până la o săptămână. Nici nu vei ști când au trecut, dar brusc hăinuțele îi vor rămâne mici.
Din acest motiv, apar câteva schimbări în comportament, precum nevoia de mese mai frecvente, va cere mai mult la sân, dar și modificări ale somnului, uneori iritabilitate.
Puseul de creștere nu se referă doar la a câștiga câteva grame în plus sau o creștere în lungime, ci și dezvoltarea lui psiho-somatică ( ce presupune achiziția de noi reflexe sau învățarea unor lucruri noi).
Când au loc puseele de creștere?
De-a lungul unui an, trebuie să știi că te vei confrunta cu mai multe astfel de perioade. Iată când să te aștepți la ele:
- în primele câteva zile de viață
- la o săptămână - 10 zile
- la 3 săptămâni
- între 6-8 săptămâni
- la 3 luni
- uneori și la 4 luni
- la 6 luni
- la 9 luni.
După primul an, vor mai exista pusee până târziu, în adolescență, dar la intervale mult mai mari de timp și pot fi mai greu de observat.
Ia în considerare faptul că nu toți copiii se manifestă la fel. Unii bebeluși vor trece mult mai ușor prin aceste etape, iar alții te pot face să simți un puseu de crestere ca și cum ar dura de o viață.
Care sunt semnele unui puseu de creștere?
Cum îmi dau seama că bebelușul meu trece printr-un puseu de crestere?
Poate te întrebi dacă există anumite semne pe care să le observi la copilul tău, ca să îți dai seama dacă este vorba de aceste perioade. Iată câteva lucruri sugestive în comportamentul său:
- copilului îi este foame mult mai des, de aceea va plânge mult mai mult și va fi mai agitat. Unii copii scot frecvent limba, căutând sânul, sau își sug degețelele. Vei putea observa, dacă îl hrănești din biberon, că o cantitate obișnuită de formulă de lapte nu pare să-l sature.
Nu trebuie să te sperii crezând că laptele tău nu este calitativ sau e insuficient.
- modificări alte programului de somn, care merg mână în mână cu necesitatea meselor mai frecvente, inclusiv noaptea. De aceea, unii copii se trezesc mult mai des în cursul nopții sau dimineața foarte devreme. Alții, în schimb (pentru părinții mai norocoși), vor dormi mai mult.
Anumite studii arată că sugarii dorm mai mult atunci când are loc o creștere în lungime.
- stări de iritabilitate, care pot genera din cele de mai sus, iar uneori pot apărea și dureri specifice de creștere.
Ce poți să faci în timpul puseelor de creștere?
Știm, deja te chinui destul cu oboseala și lipsa ta de somn. Un sugar care deodată are nevoie de tine la program non stop de disponibilitate pentru masă poate deveni de-a dreptul copleșitor mai ales in timpul unui puseu de crestere.
În primul rând, ai grijă de tine și nu te neglija, căci sănătatea ta e la fel de importantă. E absolut necesar să bei multă apă, să te hidratezi suficient, să mănânci bine, cu conținut nutritiv.
Important și să ceri ajutor celor din familie atunci când aceștia o pot face, pentru treburile zilnice. Încearcă și câteva momente de citit sau un film bun, care să facă timpul să treacă mai repede.
E foarte important să te gândești că nu laptele tău e de vină, nu acesta este motivul pentru care copilul nu se satură, deoarece poți fi tentată să iei în considerare renunțarea la alimentația naturală.
De regulă, necesitățile de supt ale bebelușului vor fi o metodă naturală de a crește rezervele tale de lapte pentru a ține pasul.
Tot ceea ce trebuie să urmărești este creșterea lui în greutate și…scutecele. Dacă schimbi cam 5-6 scutece pe zi și observi că hăinuțele îi rămân rapid mici, totul este în regulă.
Hrănește-l ori de câte ori este nevoie.
Chiar dacă sugarul obișnuia să mănânce la 3 ore, iar acum cere mai devreme de 2 ore, hrănește-l la cerere.
Va dura doar câteva zile până ce totul se va întoarce la normal, iar mesele suplimentare îi vor asigura cererea.
Dacă îl hrănești cu formulă de lapte, îi poți oferi o cantitate suplimentară pe timp de zi, atunci când are nevoie.
Îi poți da mese în plus la cerere în timpul zilei fără probleme, dar, dacă poți, să eviți mesele în plus oferite noaptea, deoarece pot interfera cu somnul.
Ai grijă, totuși, și la supra-alimentare.
Urmărește-i semnele, dacă întoarce capul de la sân sau biberon, acest lucru de regulă înseamnă că este sătul, așa că nu trebuie să continui să îi dai până termină biberonul sau cât timp consideri tu.
Menține rutina de culcare obișnuită
Ajută-l să doarmă așa cum poți, și lasă-l să doarmă mai mult dacă are nevoie.
Petrece mult timp cu el, iubindu-l.
Oferă-i momente de tip "skin-to-skin"= piele pe piele, băițe, cântat sau citit povești, plimbări în soare sau alte lucruri care îi fac bine. Vei observa că el îți va cere și mai multă atenție și timp.
Urmărește starea generală a copilului.
Semnele acestea variază de la un copil la altul, nu se manifestă nici cu aceeași intensitate, iar ei nu ne pot comunica direct ce îi supără. Fii însă atentă dacă apar alte simptome în afară de cele menționate, care te-ar putea îngrijora, de exemplu:
- febra
- erupții pe piele
- deshidratare (o poți observa prin reducerea cantității de urină, tradusă în udarea foarte rară a scutecelor)
Cât se poate de repede, aceste perioade vor trece și totul va reveni la normal…până la urmatorul puseu de crestere.
Dacă există lucruri care te îngrijorează, la clinica Halmasan din Cluj-Napoca îți stăm oricând la dispoziție pentru întrebări și consult. Îți vom oferi servicii medicale la standarde înalte, centrate pe grija pentru copii, medicină preventivă, tratarea corectă și completă a oricărei probleme.
Nu uita! Ne găsești de luni până vineri, între orele 9:00 - 19:0, strada Cardinal I. Hossu 57. Te așteptăm să ne cunoaștem și să oferim copiilor tăi cea mai bună îngrijire de care au nevoie.