Poate cunoști termenul de toxemie, folosit în trecut în loc de preeclampsie. Aceasta este o patologie ce caracterizează sarcina și înseamnă asocierea de hipertensiune și apariția proteinelor în urină (proteinurie). De regulă, apare în ultimul trimestru de sarcină, dar se poate manifesta și mai devreme.
Este o patologie de mare interes medical, deoarece poate evolua în eclampsie, o formă amenințătoare de viață atât pentru mamă, cât și pentru făt. Aceasta asociază prezența crizelor convulsive.
Citeste si: Analizele și investigațiile obligatorii în sarcină
Cauze
Există mai mulți factori implicați în apariția preeclampsiei, însă se consideră că problema survine la nivelul vaselor de sânge care se formează în placentă, pentru furnizarea de oxigen și nutrienți fătului. Acestea nu se dezvoltă în mod corespunzător, iar afectarea fluxului lor se răsfrânge asupra fluxului de sânge sistemic al mamei.
Citeste si: Sindromul ovarelor polichistice – cauza infertilității feminine
Factori de risc
- preeclampsia în sarcina anterioara, sau alte complicații ale sarcinilor
- diabetul zaharat de tip 1 sau 2 (nu diabetul în sarcină)
- hipertensiunea arterială de fond
- sarcina gemelară
- boala de rinichi
- bolile autoimune
- fertilizarea in vitro
- obezitatea
- istoricul familial de preeclampsia
- vârsta mamei peste 35 de ani
- o durată mai mare de 10 ani de la sarcina anterioară
- prima sarcină.
Simptome
După cum am menționat, definiția preeclampsiei presupune hipertensiunea, asociată cu proteinurie, dar și cu manifestări datorate leziunilor altor organe. De cele mai multe ori, această condiție clinică este descoperită întâmplător, la controalele de rutină, dar pot apărea simptome precum:
- dureri de cap severe
- dificultăți la respirație
- tulburări de vedere, inclusiv vedere încețoșată, sensibilitate la lumină sau pierderea temporară a vederii
- dureri în partea superioară a abdomenului (de regulă pe dreapta)
- grețuri, vărsături
- dureri de umăr
- modificări ale reflexelor și a statusului mental
- scăderea cantității de urină pe zi (micțiuni rare, uneori absente)
- amețeală
- edeme de membre inferioare (comune oricum în timpul sarcinii, dar pot exprima o patologie când sunt foarte severe, apar la nivelul feței și mâinilor și asociază o creștere rapidă în greutate).
Ca semne clinice, pot fi identificate proteinele în urină, trombocitopenia (scăderea numărului de plachete sangvine) sau creșterea enzimelor hepatice.
Complicații
Printre complicațiile preeclampsiei, enumerăm:
- eclampsia: în care debutează crize convulsive sau chiar coma, odată cu simptomele preeclampsiei. Cu toate acestea, eclampsia poate apărea de la sine, fără simptome premonitorii ale preeclampsiei.
- restricție de creștere intrauterină, deoarece afectează fluxul de sânge către placentă, prin urmare transportul de oxigen și nutrienți la făt
- nașterea prematură (mai devreme de 37 de săptămâni de sarcină), ce predispune fătul la o serie de complicații
- dezlipirea de placentă, ce poate cauza sângerări severe, amenințătoare de viață
- sindromul HELLP (hemoliză, creșterea transaminazelor hepatice, trombocitopenie= scăderea numărului de trombocite)
- afectarea altor organe, precum rinichii, inima, ficatul, ochii, chiar și creierul, prin AVC sau alte leziuni.
-boală cardiovasculară în viitor.
Tratament preeclampsie
Singurul tratament pentru preeclampsie este nașterea. În funcție de momentul în care apare patologia și de severitate, cât și de starea ta sau a fătului, medicul poate lua diferite decizii.
Dacă patologia apare după 37 de săptămâni, când fătul este bine dezvoltat, poate fi indus travaliul sau efectuată operația cezariană.
Dacă sarcina nu este aproape de termen, iar preeclampsia este într-o formă ușoară, se poate aștepta și monitoriza atent până la apropierea de termen.
În acest caz, vei avea nevoie de repaus la pat, controale frecvente la medic cu monitorizarea fătului, medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale și analize frecvente de sânge și urină.
Unele cazuri pot fi internate în spital pentru monitorizare și prevenirea apariției crizelor convulsive (prin administrare de anticonvulsivante -sulfat de magneziu). Corticosteroizii se administrează pentru promovarea maturării plămânilor fetali.
Formele severe necesită inducerea imediată a nașterii, indiferent de momentul sarcinii.
Prevenție
Poate fi realizată prevenția prin administrarea unor doze mici de aspirină pe timpul sarcinii, doar la prescripția medicului și după 12 săptămâni de sarcină, la femeile care au factori de risc pentru preeclampsie (nu se recomandă administrarea de aspirină fără prescripție gravidelor fără probleme și factori de risc. Întreabă medicul de orice medicament vrei să administrezi pe parcursul sarcinii).
Alte sfaturi sunt:
- scăderea în greutate
- încetarea fumatului
- exercițiul fizic regulat
- menținerea tensiunii arteriale și a glicemiei sub control
Ce doctor tratează preeclampsia?
Medicul care îți supraveghează sarcina sau orice medic obstetrician/ ginecolog se ocupă de astfel de probleme apărute în timpul sarcinii.
Cum decurge consultația de preeclampsie?
La controalele de rutină la medicul obstetrician, vor fi recomandate teste care pot identifica apariția preeclampsiei, mai ales când se corelează cu anumite simptome caracteristice.
Se efectuează analize de sânge și de urină, care pot identifica proteine în urină, scăderea numărului de trombocite, creșterea enzimelor hepatice și a markerilor de afectare renală. În anumite cazuri, poate fi identificat lichid la nivelul plămânilor.
Dacă se întâlnesc modificări, va fi nevoie de efectuarea regulată a ecografiei de sarcină, a testelor non-stress fetal și profile biofizice pentru a urmări starea fetală.
Aceste teste monitorizează frecvența cardiacă fetală, contracțiile uterine și mișcările fătului, chiar și respirațiile și tonusul muscular sau volumul lichidului amniotic.
Când să mergi de urgență la medic?
Noi recomandăm controalele de rutină în timpul sarcinii, ce pot detecta orice problemă apărutâ întâmplător în această perioadă, mai ales în stadii precoce, asimptomatice.
Mergi inedita la medic dacă experimentezi simptome precum:
- dureri intense de cap
- tulburări de vedere
- dureri abdominale importante
- dificultate la respirație.
De asemenea, chiar dacă anumite simptome sunt comune în sarcină (umflarea picioarelor, grețurile etc), îți recomandăm să ceri sfatul unui medic dacă aceste probleme te îngrijorează, sunt mai severe și îți ridică anumite suspiciuni.
Ce întrebări să adresezi medicului?
- Ce tensiune arterială este considerată foarte mare?
- Cât de des trebuie să monitorizez tensiunea arterială acasă? Cum trebuie să o monitorizez și să mă asigur că efectuez măsurători corecte?
- Cât de des trebuie să vin la control?
- Când trebuie să consider o urgență și să sun medicul?
- Care sunt riscurile și beneficiile nașterii mai devreme sau amânării acesteia?
- După naștere, copilul va avea nevoie de îngrijiri?
- Trebuie să restricționez anumite activități?
Ce să faci/ sa nu faci?
- menține o greutate corporală normală înainte de sarcină, mai ales dacă suferi de obezitate
- menține un control bun al tensiunii arteriale și glicemiei înaintea sarcinii
- fă exercițiu fizic regulat și în timpul sarcinii, întrebând medicul indicații
- asigură-te că ai un somn bun, suficient
- asigură o dietă sănătoasă, cu cantitate redusa de sare și evită cofeina
Monitorizarea sarcinii este esențială pentru a descoperi orice problemă ce poate apărea la tine sau la făt. Clinica Halmasan îți pune la dispoziție o echipă de medici cu experiență, empatici și dornici să fie alături de tine pe toată perioada sarcinii, până la nașterea unui copil sănătos.
Starea ta de bine și sănătatea amândurora în toată această perioadă este esențială pentru noi.
Sună acum pentru o programare!
0264 593 741 sau pe WhatsApp 0741 230 3031